Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Πέθανε ο Ηλίας Νικολακόπουλος



 Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 75 ετών ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος, ο οποίος, έγινε γνωστός και ιδιαίτερα αγαπητός στους πολίτες, για τις νηφάλιες και ακριβείς στατιστικές αναλύσεις του στις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Ο... 

 
καθηγητής Εκλογικής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών πέθανε από ανακοπή ενώ κολυμπούσε στην παραλία Αχλάδι της Σύρου. Είχε πάει στο νησί για να δώσει μια διάλεξη, την οποία ολοκλήρωσε περίπου στη 1 το μεσημέρι. Αμέσως μετά πήγε στη θάλασσα, όπου υπέστη ανακοπή. Έγινε κλήση στο ΕΚΑΒ στις 14:21 και επτά λεπτά αργότερα οι διασώστες ξεκίνησαν την προσπάθεια ανάνηψης με απινιδωτή, η οποία δεν είχε αποτέλεσμα. Η σορός του Ηλία Νικολακόπουλου θα μεταφερθεί την Παρασκευή στην Αθήνα.

Ποιος ήταν ο Ηλίας Νικολακόπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Λωζάννη.

Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεωρία των Πιθανοτήτων στο Πανεπιστήμιο του Παρισίου ΧΙ και το 1984 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το 1986 εξελέγη λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 2003 τακτικός καθηγητής.

Επί σειρά ετών συνεργαζόταν με τον τηλεοπτικό σταθμό Μega για την παρουσίαση των εκλογικών διαδικασιών. Αρθρογραφούσε τακτικά σε εφημερίδες («Τα Νέα» κ.λπ.) και διατηρούσε εκπομπή ιστορικού περιεχομένου «Στο Κόκκινο».

Μέχρι σήμερα ήταν πρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ).