Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Η κομψή Cayenne Turbo GT είναι το γρηγορότερο SUV της Porsche (Εικόνες)


Γιώργος Μαυρίδης


 Με κινητήρα 630 αλόγων, το υπερπολυτελή 4x4 της γερμανικής εταιρείας ξεπερνάει ακόμη και την Lamborghini Urus στο 0-100 χλμ/ώρα. Ίσως, πρόκειται για το γρηγορότερο οικογενειακό αυτοκίνητο του πλανήτη.

Τα... 

 

σούπερ SUV δεν είναι νέες προσθήκες στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η Mercedes έχει το G63, η BMW έχει το X6M, η Audi έχει το RSQ8 και πάει λέγοντας. Μετά την αναπάντεχη ίσως επιτυχία αυτών των αρκετά ακριβών μοντέλα, βλέπουμε προσπάθειες και από άλλες κατασκευαστικές να δοκιμάσουν την τύχη τους σε αυτόν τον τομέα.

Η Porsche από τότε που κυκλοφόρησε τη Cayenne αντιλήφθηκε πως το συγκεκριμένο αμάξι θα γίνει σύμβολο της SUV σειράς της. Η γερμανική εταιρεία όμως ήθελε να αυξήσει λίγο την απόδοση στο οικογενειακό της αυτοκίνητο, για αυτό και παρουσίασε τη Cayenne Turbo GT. Το γιγαντιαίο 4x4 όχημα συνδυάζει την άνεση ενός SUV με ταχύτητα που ξεπερνάει αυτή πολλών σπορ αμαξιών. 


Συνδυάζει τα Καλύτερα Χαρακτηριστικά των Porsche

Η Turbo GT είχε ως στόχο να συνδυάσει τις ικανότητες απόδοσης της Cayenne Turbo και των μοντέλων Cayenne GTS. Η νέα κυκλοφορία της Porsche έχει αρκετές εξωτερικές διαφορές από τα "αδελφάκια" της. Πολλές από τις αλλαγές που έχουν γίνει στον σχεδιασμό αποσκοπούν στην πιο αποδοτική ψύξη του κινητήρα και των φρένων, όπως και στην αύξηση της σταθερότητας και της downforce.

Downforce είναι δύναμη ανύψωσης με κατεύθυνση προς τα κάτω, η οποία δημιουργείται από τα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά ενός οχήματος. Ο σκοπός της downforce (down + force, δηλαδή "κάτω δύναμη") είναι να επιτρέπει στο αυτοκίνητο να ταξιδεύει γρηγορότερα αυξάνοντας την κάθετη δύναμη στα ελαστικά, δημιουργώντας καλύτερο συντελεστή τριβής (grip).

Εκτός από το κομμάτι της εξωτερικής εμφάνισης, εσωτερικά η νέα Turbo GT δεν διαφέρει ιδιαίτερα από άλλα Cayenne μοντέλα. Γενικά, θα λέγαμε πως φαίνεται σαν μία κανονική Cayenne με σύγχρονο ταμπλό και οθόνη, όπως και κάποιες λεπτομέρειες ινών άνθρακα. Το αμάξι έρχεται με τέσσερεις μόνο θέσεις, με τις δύο μπροστά να είναι σχεδιασμένες με σπορ προδιαγραφές. Το μέγεθος και ο σχεδιασμός της Turbo GT προσφέρουν στο όχημα μεγάλη χωρητικότητα αποσκευών. Ο κουπέ σχεδιασμός ταιριάζει τέλεια στο αμάξι, ενώ τα γιγαντιαία φρένα ξεχωρίζουν με ωραίο τρόπο.

Οι μεγαλύτερες διαφορές παρατηρούνται στο πίσω μέρος και κάτω από το καπό, στον κινητήρα. 


Απαράμιλλη Ισχύς


Κάτω από το καπό συναντάμε έναν κινητήρα 631 ίππων και διπλού τούρμπο σε όλο του το μεγαλείο. Οι κινητήρες των Lamborghini Urus και Audi RSQ8 μοιράζονται πάρα πολλά κοινά στοιχεία με τον κινητήρα της Porsche. Για αυτό και δεν γεννά καμία απορία η επιλογή της γερμανικής κατασκευαστικής για αυτήν την μηχανή.

Η Turbo GT έρχεται με αυτόματο σύστημα μετάδοσης 8 ταχυτήτων, το οποίο διαμοιράζει την ισχύ 630 αλόγων και στους τέσσερεις τροχούς. Η Turbo GT είναι ικανή να επιταχύνει από 0 σε 100 χλμ/ώρα μέσα σε 3,1 δευτερόλεπτα, εάν είναι εγκατεστημένο το πακέτο Sport Chrono. Είναι ένα εντυπωσιακό νούμερο, ειδικά εάν λάβετε υπόψη πως είναι λίγο γρηγορότερο από την Urus, παρά το γεγονός πως χρησιμοποιούν ίδιο κινητήρα. Η Porsche δηλώνει πως πρόκειται για τον ισχυρότερο V8 κινητήρα που έχει παράξει μέχρι στιγμής, και από ότι φαίνεται με την Cayenne τον έχει εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Παρά την κομψή εμφάνιση και την υπερπολυτελή εμπειρία οδήγησης, η Cayenne Turbo GT είναι πολύ γρήγορη, πράγμα λογικό δεδομένης της ιπποδύναμης 640 αλόγων. Για αυτόν τον λόγο, το συγκεκριμένο αμάξι της Porsche μπορεί να είναι και το ταχύτερο οικογενειακό αυτοκίνητο του κόσμου.


GALLERY