Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

Τιμήθηκε, η μνήμη των πεσόντων αξιωματικών και στρατιωτών του 1/38 Συντάγματος Ευζώνων στη «Μάχη της Σημαίας»

 
 
Με μία σεμνή τελετή τιμήθηκε, η μνήμη των πεσόντων αξιωματικών και στρατιωτών του 1/38 Συντάγματος Ευζώνων, οι οποίοι θυσιάστηκαν για την τιμή και την αξιοπρέπειά τους, αρνούμενοι να παραδώσουν τη Σημαία του Συντάγματος στους Γάλλους εισβολείς στη Θεσσαλία. Η μάχη που έγινε στην περιοχή... 

 
«Μεζούρλο»– λίγο έξω από τη Λάρισα- έλαβε χώρα στις 30 Μαΐου /12 Ιουνίου 1917, στην κορύφωση του Εθνικού Διχασμού και θυσιάστηκαν στο πεδίο της 72 νεκροί Εύζωνες. 
 
Η εκδήλωση που διοργανώθηκε για ενδέκατη συνεχή χρονιά από την Επιτροπή Ιστορικής Μνήμης και Παράδοσης Ν. Λάρισας, ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία από τον καθηγητή- ιστορικό ερευνητή κ. Κώστα Βαϊούλη, επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Λαρισαίων Κοινόν», ο οποίος τόνισε: «Η ανάγκη διαφυλάξεως της εθνικής μνήμης, είναι απαραίτητη όχι μόνο ως παρελθόν, αλλά ως προϋπόθεση της δικής μας εθνικής αντιστάσεως έναντι του καθεστωτικού αφελληνισμού, μάρτυρες του οποίου γινόμαστε καθημερινά με τις προσπάθειες οργανωμένων μειοψηφιών, οι οποίες δρουν με στόχο ότι συγκροτεί την κοινή συλλογική ταυτότητα και προέλευση, κυρίως όμως στοχεύει στην αποτροπή διαμόρφωσης εθνικής συνέχειας. Ο σύγχρονος Εθνικός Πατριωτισμός απαιτεί ενότητα και αποφασιστικότητα απέναντι στις προκλήσεις των καιρών. Η συνεχώς κλιμακούμενη ένταση στην Ν.Α Μεσόγειο απόρροια του τουρκο-οθωμανικού αναθεωρητισμού, είναι πρόδηλο πως αποτελεί μια δομική έκφανση του τουρκικού κράτους εδραζόμενος σε ένα ιδεολογικοποιημένο διαχρονικό πλαίσιο της εξωτερικής της πολιτικής. Οι τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και η δραματική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των συμπατριωτών μας δεν αφήνουν περιθώρια για «δικαιωματισμούς» ισχνών μειοψηφιών και πρόκληση τεχνητών διχασμών. Μόνο ενωμένοι με ισχυρό εθνικό φρόνημα θα βγούμε νικητές. 
 
Στη συνέχεια παρουσίασε φωτογραφία- ντοκουμέντο από πρόσφατη εκδήλωση στο Μουσείο τεθωρακισμένων στην πόλη Valence της Γαλλίας, όπου διακρίνεται σε περίοπτη θέση η αιχμαλωτισθείσα Σημαία του 1/38 Συντάγματος Ευζώνων. Κλείνοντας την ομιλία του ο κ.Βαϊούλης αναφέρθηκε σε ενέργειες που έχουν γίνει σε πολιτικές και στρατιωτικές αρχές για την επιστροφή της Σημαίας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό οι δημοτικοί Σύμβουλοι κ.Κ. Αργυρόπουλος και Αθ.Δρυστέλλας και ο αν. Δημοτικός σύμβουλος κ.Οδ.Μπόρος, μέλος του Συνδέσμου Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον δημοτικό σύμβουλο της «Λαρισαίων Κοινόν» κ.Αλέξανδρο Νάρη και τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Ιστορικής Μνήμης και παράδοσης κ. Δημήτριο Τσιάρα και η τελετή ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό ύμνο.