Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Σαν σήμερα έρχεται στη ζωή ο άνθρωπος που διαπίστωσε πρώτος: Κάθε λεπτό γεννιέται κι ένα κορόιδο


Μια μέρα σαν σήμερα, 6 Ιουλίου του 1810 γεννήθηκε στο Κονέκτικατ των Ηνωμένων Πολιτειών, ένα μωρό που το ονόμασαν Φινέας Μπάρναμ.

Θα γινόταν ο πιο ευφάνταστος απατεώνας των ΗΠΑ, πολιτικός και αγαπητός συμπολίτης σε όλους… 

 
Όταν μεγάλωσε ίδρυσε το διασημότερο τσίρκο του κόσμου, το «Barnum's Grand Scientific and Musical Theatre».

Το τσίρκο άρχισε την καριέρα του ως μουσείο παράξενων ανθρώπων και τεράτων· τα πλήθη συνέρρεαν για να σταθούν μπροστά σε μία τυφλή σκλάβα 161 ετών που είχε θηλάσει τον Τζορτζ Ουάσινγκτον…, για να φιλήσουν το χέρι του «Ναπολέοντα Βοναπάρτη» που είχε ύψος 64 εκατοστά, για να σιγουρευτούν ότι οι σιαμαίοι αδερφοί Τσανγκ και Τσεν ήταν πράγματι καλά κολλημένοι… και ότι οι τρεις σειρήνες του τσίρκου από τα νησιά Φίτζι διέθεταν αυθεντική ουρά ψαριού!
Ο Μπάρναμ ήταν ο άνθρωπος που περισσότερο ζήλευαν οι επαγγελματίες πολιτικοί όλων των εποχών. Ήταν εκείνος που εφάρμοσε όσο κανείς άλλος τη μεγάλη του ανακάλυψη ότι ο κόσμος τρελαίνεται να τον εξαπατάς. Το μότο του ήταν: «Κάθε λεπτό γεννιέται κι ένα κορόιδο»…

Ο Φινέας Μπάρναμ ίδρυσε το Barnum & Bailey Circus, έγινε πλούσιος και διάσημος ακόμα και σε βασιλικές αυλές με το θέαμά του «The Greatest Show on Earth», ήταν συγγραφέας, εκδότης εφημερίδας και επιτυχημένος πολιτικός. Εκλέχτηκε δυο φορές Γερουσιαστής του Κονέκτικατ με το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων. Επίσης εκλέχτηκε δήμαρχος της πόλης του Μπρίτζεπορτ, στην οποία έφερε το νερό και το φωτιστικό αέριο, ενώ επέβαλε αυστηρούς νόμους για την πορνεία και την κατανάλωση αλκοόλ.

Ο Μπάρναμ, όμως έμεινε στην ιστορία για τα αλλόκοτα πλάσματα του τσίρκου του: Τον νάνο «στρατηγό Τομ Θαμπ», τον πιο κοντό άνθρωπο του κόσμου, που μιμούνταν τον Ναπολέοντα και τον Ηρακλή και ενθουσίασε τη Βασίλισσα Βικτώρια! Την Άνα Σβαν, τη γυναίκα – γίγαντα, που είχε ύψος 2μ.και 41 εκ. Τον νάνο Κόμοντορ Νατ. Ένα μυστηριώδη μαύρο που έπασχε από μικροκεφαλισμό. Τους σιαμαίους αδελφούς, τις γυναίκες – γοργόνες… Και ζώα διάσημα, όπως ο Τζάμπο ο αφρικανικός ελέφαντας.

«Ο Σαίξπηρ της διαφήμισης»

Ο Μπάρναμ έγινε πλούσιος περιοδεύοντας με το τσίρκο του. Τον αποκαλούσαν τότε «Ο Σαίξπηρ της διαφήμισης» για τις εντυπωσιακές και καινοτόμες ιδέες του. Πέθανε αγαπητός από όλους, αφήνοντας πίσω του τέσσερα παιδιά από δύο γάμους, ένα μουσείο, τέσσερα αρχοντικά, το ένα από τα οποία θύμιζε το Ταζ Μαχάλ και το άλλο μαυριτανικό παλάτι, εμπνευσμένο από την αρχιτεκτονική του δημοφιλούς Royal Pavilion του Μπράιτον.
Λίγες ώρες πριν από το θάνατό του ο Μπάρναμ ζήτησε να διαβάσει τον επικήδειο που θα δημοσίευε η τοπική εφημερίδα, ρώτησε για την κίνηση των εισιτηρίων του τσίρκο του και έκλεισε τα μάτια του ευτυχισμένος… Δεν είχε αφήσει τίποτα στην τύχη και δεν ήταν σίγουρα ένας από τα «κορόιδα» που κάνουν πλούσιους τους άλλους. Γυρίστηκαν δεκάδες ταινίες για τον Μπάρναμ με πιο αντιπροσωπευτική εκείνη του 2017, «The Greatest Showman», με πρωταγωνιστή τον Χιου Τζάκμαν.

Πηγή: Reader.gr