Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Διατροφή: 5 τροφές που θα βελτιώσουν την ψυχική σου υγεία


Έρευνες απέδειξαν ότι άτομα με ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη στην εφηβεία

Είμαστε ότι τρώμε, λέει το ρητό για να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι αν θρεφόμαστε καλά, θα είμαστε και καλά.

Σύμφωνα με... 

 
 
το Savoir Ville, και αυτό ισχύει τόσο για τον οργανισμό σου, όσο και την πνευματική σου υγεία. Γιατί μέχρι τώρα, οι έρευνες για τη σχέση φαγητού και υγείας, κινούνταν μόνο στο κατά πόσο αυτά που καταναλώνεις κάνουν καλό στον οργανισμό σου.

Πρόσφατα όμως, αυτό άλλαξε. Οι έρευνες προχώρησαν σε άλλο επίπεδο. Στο κατά πόσο δηλαδή, τα τρόφιμα επηρεάζουν και την ψυχική σου υγεία. Και η αλήθεια είναι ότι την επηρεάζουν.

Συγκεκριμένα, έρευνες απέδειξαν ότι άτομα με ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη στην εφηβεία. Επίσης έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των λιπαρών τροφών και της ζάχαρης με το άγχος και την κατάθλιψη.

Και είναι λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι το έντερο είναι αυτό, που παράγει τη σεροτονίνη, η οποία είναι η ορμόνη της καλής διάθεσης. Αν λοιπόν, το έντερο επιβαρύνεται λόγω της κακής διατροφής, αυτόματα η παραγωγή σεροτονίνης μειώνεται.

Μάλιστα, έχει δημιουργηθεί ένας νέος τομέας στην επιστήμη της Ψυχολογίας, που ονομάζεται διατροφική ψυχολογία, κι ασχολείται ακριβώς με αυτό. Γιατί ουσιαστικά, το μυαλό και το σώμα είναι ένα. Δεν είναι ξεχωριστό κομμάτι και σαφώς, σώμα και εγκέφαλος συνδέονται και αλληλεπιδρούν με άμεσο τρόπο.
Τα 5 θρεπτικά

Σολωμός

Γενικά, ο σολομός είναι ένα ωφέλιμο ψάρι. Είναι πλούσιο σε Ω-3,που βοηθούν στη διαβίβαση και την καλύτερη κυκλοφορία των νευροδιαβιβαστών, όπως είναι η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Αυτές οι δύο ουσίες είναι υπεύθυνες και πολύτιμες για την ψυχική μας υγεία.

Chia

Οι σπόροι Chia θεωρούνται superfood και έχουν γίνει ανάρπαστοι τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Κι αυτοί πλούσιοι σε Ω-3 λιπαρά και άλλα πολύτιμα για τον οργανισμό στοιχεία, βοηθούν σημαντικά τα οστά και την καλή κυκλοφορία του αίματος, καθώς και το ζάχαρο. Επίσης, συνδέονται με την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Γενικά, αυτή η κατηγορία λαχανικών είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον οργανισμό. Πολύ περισσότερο μάλιστα, αφού έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία συνδέεται κυρίως με την κατάθλιψη. Σπανάκι, kale και λάχανο πρέπει πραγματικά να μπουν στη διατροφή σου.

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά, που περιέχουν τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, έχουν αντικαταθλιπτική δράση. Γιαούρτι, κεφίρ, kombucha και cottage cheese είναι εύκολα προς κατανάλωση και πολύ θρεπτικά.

Μούρα

Στην κατηγορία αυτή υπάρχουν επιλογές. Βατόμουρα, σμέουρα, goji berries και φράουλες, εκτός του ότι είναι πολύ γευστικά είναι και πολύ υγιεινά. Λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν τα μούρα, είναι ωφέλιμα σε πολλά προβλήματα υγείας. Λειτουργούν ως αντιφλεγμονώδη κι επίσης μπουστάρουν σημαντικά τον εγκέφαλο.