Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Νέα μελέτη: Το γρήγορο περπάτημα είναι πιο σημαντικό από τα 10.000 βήματα για την υγεία


«Πρέπει να περπατάμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε για λίγη ώρα την ημέρα»

Όλοι μας γνωρίζουμε πως το περπάτημα παρέχει σημαντικά οφέλη στην υγεία, ωστόσο, δεν αρκεί να μετράμε τα βήματα που καθημερινά κάνουμε.

Πιο...  

 
σημαντική από αυτά ενδεχομένως είναι η ταχύτητα με την οποία βαδίζουμε και η οποία μπορεί να κάνει τη διαφορά ακόμα και με λίγα βήματα, αναφέρουν επιστήμονες από την Αυστραλία και τη Δανία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι σχεδόν 10.000 βήματα την ημέρα παρέχουν την μέγιστη προστασία έναντι της άνοιας, της καρδιοπάθειας και του καρκίνου. Ωστόσο και τα 3.800 βήματα παρείχαν σημαντικά οφέλη.

Όσοι εθελοντές όμως βάδιζαν με την μεγαλύτερη ταχύτητα, αύξαναν ακόμα περισσότερο την προστασία που αποκόμιζαν από το περπάτημα.

«Το μήνυμα της μελέτης μας είναι πως δεν πρέπει να προσπαθούμε μόνο να πλησιάσουμε τα 10.000 βήματα την ημέρα. Πρέπει και να περπατάμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε για λίγη ώρα την ημέρα», δήλωσε ο ερευνητής Dr Matthew Ahmadi, από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ.
Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη για το περπάτημα βασίσθηκε σε στοιχεία από 78.500 εθελοντές, ηλικίας 40-79 ετών. Οι 43.418 από αυτούς ήταν γυναίκες. Οι εθελοντές φορούσαν μετρητές βημάτων στον καρπό τους επί 24 ώρες την ημέρα, για επτά συνεχόμενες ημέρες.

Αφού κατέγραψαν τα βήματά τους, οι ερευνητές τους χώρισαν σε δύο κατηγορίες:
  • Σε όσους βάδιζαν με ταχύτητα μικρότερη από 40 βήματα το λεπτό (η ταχύτητα που έχουμε στους εσωτερικούς χώρους)
  • Σε όσους βάδιζαν με ταχύτητα πάνω από 40 βήματα το λεπτό
Στη διάρκεια 7 ετών παρακολούθησης, 10.245 από τους εθελοντές διαγνώσθηκαν με καρδιαγγειακά προβλήματα. Άλλοι 2.813 διαγνώσθηκαν με καρκίνο, ενώ 866 παρουσίασαν άνοια.

Επιπλέον, έχασαν τη ζωή τους συνολικώς 2.179 εθελοντές. Οι 1.325 από καρκίνο και οι 664 από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Τα ευρήματα

Αναλύοντας τα δεδομένα τους οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το περπάτημα 9.800 βημάτων την ημέρα με χαλαρό ρυθμό μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο άνοιας. Η αντίστοιχη μείωση με 3.800 βήματα την ημέρα ήταν 25%.

Ωστόσο μόλις 6.300 βήματα την ημέρα με γρήγορη ταχύτητα, μείωναν τον κίνδυνο κατά 57%. Και το περπάτημα με την μέγιστη ταχύτητα μείωνε τον κίνδυνο άνοιας κατά 62%.

Στην κατηγορία της μέγιστης ταχύτητας οι ερευνητές κατέταξαν τους εθελοντές που περπατούσαν με ταχύτητα 112 βημάτων το λεπτό επί 30 λεπτά την ημέρα.

Σε αυτή την υποκατηγορία των εθελοντών ήταν μειωμένα κατά σχεδόν 80% τα κρούσματα καρδιαγγειακής νόσου. Το ίδιο και οι θάνατοι από αυτήν, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Borja del Pozo Cruz, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι κάθε βήμα που κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή είναι σημαντικό», τόνισε ο Dr. del Pozo Cruz.

«Η ταχύτητα που έχει το περπάτημα, όμως, είναι πιο σημαντική από τον αριθμό των βημάτων. Και εκείνα τα 30 λεπτά της μέγιστης ταχύτητας που παρατηρήσαμε, δεν ήταν συνεχόμενα. Πολλοί εθελοντές μας περπατούσαν τόσο γρήγορα για λίγα λεπτά τη φορά, αλλά αρκετές φορές μέσα στην ημέρα».