Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Ο αριστερός Λούλα που είχε καταδικασθεί σε 12 χρόνια φυλακή για σκάνδαλο διαφθοράς είναι ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας


Καθώς ο αριστερός Λούλα προηγείται με το 50,8% έναντι 49,2% του απερχόμενου ακροδεξιού αρχηγού του κράτους Ζαΐχ Μπολσονάρου με το 98,8% των ψήφων καταμετρημένο, το αποτέλεσμα είναι πλέον και «μαθηματικά» οριστικό, εξήγησε το TSE. 

Ο...  


 

Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα εξελέγη χθες Κυριακή νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, ανακοίνωσε η εθνική εφορευτική επιτροπή, το ανώτατο εκλογοδικείο (TSE). 

Καθώς ο Λούλα προηγείται με το 50,8% έναντι 49,2% του απερχόμενου ακροδεξιού αρχηγού του κράτους Ζαΐχ Μπολσονάρου με το 98,8% των ψήφων καταμετρημένο, το αποτέλεσμα είναι πλέον και «μαθηματικά» οριστικό, εξήγησε το TSE.

 Το 2019 το Δικαστήριο στη Βραζιλία καταδίκασε τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα σε επιπλέον 12 χρόνια και 11 μήνες φυλάκιση για το σκάνδαλο διαφθοράς που είναι γνωστό ως «Πλυντήριο αυτοκινήτων». 

Το σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος και δωροδοκίας ξέσπασε το 2014. Η υπόθεση, που έμεινε γνωστή με το όνομα «Πλυντήριο Αυτοκινήτων», οδήγησε σε έναν ορυμαγδό συλλήψεων, με πολλά πρωτοκλασάτα ονόματα του Εργατικού κόμματος, του οποίου προΐστατο ο Λούλα, να καταλήγουν στην φυλακή. 

Το 2021, το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τις κατηγορίες και άνοιξε τον δρόμο στον αριστερό πολιτικό να διεκδικήσει ξανά την προεδρία.

elkosmos.gr