Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

«Κήποι του Μίδα»: Σε ποια περιοχή της Ελλάδας βρίσκονταν


Σα να ξεπήδησε από τις σελίδες ενός παραμυθιού - Δείτε φωτογραφίες

  Άγιος Νικόλαος, Νάουσα. Εκεί θα ταξιδέψουμε σήμερα. Η Κεντρική Μακεδονία αποτελεί έναν προορισμό που ξέρεις ότι θα αποκαλύψει... 


 

μπροστά στα μάτια σου φυσικά τοπία απείρου κάλλους, μοναδική αρχιτεκτονική και πλούσια ιστορία που θα σε ταξιδέψει στο παρελθόν. Μια γη που κουβαλά ιστορικές μάχες, σπουδαία γεγονότα και κειμήλια του παρελθόντος. Αποτελεί τον ιδανικό προορισμό αν θες να χαλαρώσεις αλλά και να γεμίσεις γνώσεις για πράγματα, πρόσωπα και γεγονότα που δεν γνώριζες. Είχες, για παράδειγμα, κατά νου ότι σε μια περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας τοποθετούνταν κάποτε οι περίφημοι «Κήποι του Μίδα»; Ταξιδεύουμε στην Ημαθία και ανακαλύπτουμε τι βρίσκεται εκεί σήμερα.Άγιος Νικόλαος – Νάουσα: Οι «Κήποι του Μίδα»

Αν βρεθείς την περίοδο της άνοιξης στην κοιλάδα κάτω από το Βέρμιο, στον κάμπο της Ημαθίας, θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις ένα μοναδικό θέαμα με χιλιάδες στρέμματα από ανθισμένες καλλιέργειες ροδάκινων. Ο Άγιος Νικόλαος στη Νάουσα είναι ένα ροζ χαλί που σε παραπέμπει στις ανθισμένες κερασιές της Ιαπωνίας αλλά και εξηγεί εύκολα γιατί θεωρείται πώς εκεί τοποθετούσε ο Ηρόδοτος τους περίφημους «Κήπους του Μίδα».

 

Τα ροδάκινα, εξάλλου ήταν γνωστά στην αρχαιότητα και ως μηδικά μήλα, διότι οι αρχαίοι ήξεραν πως οι καρποί αυτοί ήλθαν από την Περσία, μέσω της εκστρατείας του Αλέξανδρου. Εκτός από τις καλλιέργειες, κοντά βρίσκεται και το ξακουστό Άλσος του Αγίου Νικολάου, στους πρόποδες του Βερμίου. Ένας πραγματικός παράδεισος που σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε σελίδα από κάποιο βιβλίο παραμυθιού όλες τις εποχές του χρόνου.Άγιος Νικόλαος – Νάουσα: Ο υδάτινος παράδεισοςΤο Άλσος του Αγίου Νικολάου είναι ένα ξεχωριστό σημείο της Νάουσας που πρέπει να επισκεφθείς αν βρεθείς στην περιοχή. Μοιάζει πράγματι με ένα μυθικό μέρος, σαν αυτά που περιέγραφε ο Ηρόδοτος. Ένα ξεχωριστό φυσικό τοπίο στο οποίο κυρίαρχο ρόλο παίζει το νερό. Σε έκταση περίπου 60 στρεμμάτων, το άλσος φιλοξενεί υπεραιωνόβια πλατάνια, βελανιδιές και φλαμουριές. Το καλοκαίρι θα δροσιστείς κάτω από τα δέντρα και δίπλα στα γάργαρα νερά ενώ το φθινόπωρο θα περπατάς σε χρυσοκίτρινα χαλιά από τα πεσμένα φύλλα.Ήχοι, χρώματα και μυρωδιές θα σε μαγέψουν και το χειμώνα ενώ καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι το Άλσος του Αγίου Νικολάου έχει διακριθεί με το Ειδικό Ευρωπαϊκό Βραβείο για την εφαρμογή του προγράμματος «LIFE», στο πλαίσιο του θεσμού των Ευρωπαϊκών Βραβείων αστικού και περιφερειακού σχεδιασμού.

 

Οι σύγχρονοι «Κήποι του Μίδα» σε περιμένουν για να σου δείξουν την άλλη πλευρά της Ελλάδας, με την καταπράσινη βλάστηση, τα τρεχούμενα νερά και τις όμορφες γωνιές που σε κάνουν να ξεφεύγεις από την καθημερινότητα.

exploringgreece.tv