Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Βλόγγος: Το outsider χωριό της ορεινής Αρκαδίας που θα σας κλέψει την καρδιά



Το «μπαλκόνι» της κεντρικής Πελοποννήσου με θέα που κόβει την ανάσα – Δείτε τις φωτογραφίες

Ο Βλόγγος, το outsider της ορεινής Αρκαδίας που θα σας κλέψει την καρδιά, είναι ένα μικρό και γραφικό χωριό άγνωστο στο ευρύ κοινό. Παραδομένο στην ασύλληπτης ομορφιάς φύση...  


 

του νομού, αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να απομακρυνθούν από όλους και από όλα και να βρεθούν σε ένα περιβάλλον πραγματικά παραδεισένιο. Μόλις βρεθεί κανείς στο Βλόγγο, νομίζει ότι έχει μπει σε χρονομηχανή, με τις εικόνες που αντικρίζει κανείς εδώ στην κυριολεξία να τον ταξιδεύουν στο παρελθόν.

Το μικρό όμορφο χωριό της ορεινής Αρκαδίας στέκει φωλιασμένο στην προτελευταία κορυφή του όρους Εχτίχοβα, σε υψόμετρο που ξεπερνά τα χίλια μέτρα. Ο παραδοσιακός οικισμός του Βλόγγου είναι από τα πιο ορεινά χωριά της Ελλάδας και βρίσκεται σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από τη Δημητσάνα, 44 από τη Βυτίνα και 6 από τη Ζάτουνα. Στα δυτικά του, σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων, βρίσκεται η Ολυμπία.

Βλόγγος: Το «μπαλκόνι» της κεντρικής Πελοποννήσου

Τον χαρακτηρισμό «μπαλκόνι της κεντρικής Πελοποννήσου» ο Βλόγγος τον κερδίζει χάρη στην εκπληκτική τοποθεσία του, που του προσφέρει ανεμπόδιστη θέα προς το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης, τον Ταΰγετο, το Λυκαίο όρος και τη Μίνθη. Με καθαρή ατμόσφαιρα μπορεί κανείς να απολαύσει ολόκληρη την κοιλάδα του Αλφειού, ακόμα και το Ιόνιο πέλαγος.

Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι λιγοστοί, το καλοκαίρι όμως πολλαπλασιάζονται καθώς επιστρέφουν τόσο εκείνοι που έχουν καταγωγή από το χωριό και την τιμούν με την παρουσία τους όσο και άλλοι που έτυχε να βρεθούν εκεί, αγάπησαν τον τόπο και τον επισκέπτονται για τις διακοπές τους.

Ο Βλόγγος έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και η πρώτη έγγραφη αναφορά στον οικισμό εντοπίζεται στα 1732, σε Κώδικα της Μονής Φιλοσόφου. Η κεντρική εκκλησία του χωριού χρονολογείται από το 1815 ενώ και τα περισσότερα σπίτια τοποθετούνται χρονικά στον 19ο αιώνα ή και παλαιότερα και φτιάχτηκαν από Λαγκαδινούς μαστόρους.

Τους χειμερινούς μήνες το χωριό βυθίζεται μέσα στην ομίχλη και μοιάζει με σκηνικό από λαϊκό μύθο, με φόντο το δάσος με τις αιωνόβιες καρυδιές.




newsbeast.gr