Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Ο Οτσαλάν προσφεύγει κατά της Ελλάδας για την παράδοσή του στις τουρκικές ΑρχέςΗ προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έγινε αναφορικά με την άφιξη του Οτσαλάν στην Ελλάδα το 1998 και την αίτησή του για άσυλο στην Ελλάδα
 
Δεκτή έκανε την προσφυγή του Αμπντουλάχ Οτσαλάν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κατά της Ελλάδας και... 

 
ζήτησε υπεράσπιση από την Αθήνα.

Η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έγινε αναφορικά με την άφιξη του Οτσαλάν στην Ελλάδα το 1998 και την αίτησή του για άσυλο στην Ελλάδα, αλλά και τη μετέπειτα παράδοσή του στις τουρκικές Αρχές στην Κένυα το Φεβρουάριο του 1999.

Σύμφωνα με την τουρκική έκδοση της Deutsche Welle, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν υποστήριξε ότι οι πρακτικές εναντίον του για το διάστημα που παρέμεινε στην Ελλάδα ήταν αντίθετες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ).

Παράλληλα αναφέρει ότι είναι αντίθετο με πολλά άρθρα της ΕΣΔΑ το γεγονός ότι οι Ελληνικές Αρχές τον κράτησαν κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα και ότι δεν του δόθηκε η δυνατότητα να αναζητήσει τα δικαιώματά του ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων.

Ποιος είναι ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν
Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν ή Οτσαλάν και σπάνια Ότζαλαν (Abdullah Öcalan, προφέρεται: [ød͡ʒaɫan], 4 Απριλίου 1949), λεγόμενος από τους οπαδούς του «Άπο», είναι ο ιδρυτής ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, γνωστού ως Ρ.Κ.Κ.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 1998 ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν εγκατέλειψε τη Συρία προς άγνωστη κατεύθυνση, μετά τις πιέσεις που άσκησαν Αμερικανοί και Τούρκοι στη Δαμασκό για να σταματήσει να παρέχει υποστήριξη στο Ρ.Κ.Κ. και τον ηγέτη του. Από εκεί αρχίζει μια περιπλάνηση, η οποία καταλήγει, σχεδόν πέντε μήνες μετά, στην παράδοση και τη “σύλληψή” του από τους Τούρκους.

Είκοσι τρια χρόνια πέρασαν από την ντροπιαστική παράδοση του Οτσαλάν από τους Έλληνες και τους Κενυάτες προς τις τουρκικές αρχές.

Ο ίδιος βρίσκεται αυτά τα χρόνια φυλακισμένος και απομονωμένος χωρίς επικοινωνία με τους συγγενείς και τους δικηγόρους του. Όμως οι Κούρδοι δεν το βάζουν κάτω και οργανώνουν τόσο την κοινότητά τους, όσο και τους φίλους του Κουρδικού κινήματος ελευθερίας ώστε να βροντοφωνάξουν υπέρ της απελευθέρωσης του ιστορικού Κούρδου ηγέτη.