Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι πίνακες στην ιστορία της τέχνης (φώτο)



Κάποιοι ίσως και... χωρίς λόγο

Στην αγορά έργων τέχνης τα ρεκόρ υπάρχουν για να ανατρέπονται. Για παράδειγμα, μόλις έντεκα λεπτά χρειάστηκαν για... 


 

να πουληθεί ο πίνακας του Πικάσο «Οι Γυναίκες του Αλγερίου» στην τιμή των 179, 3 εκατ. δολαρίων και να γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος πίνακας που πωλείται σε δημοπρασία.

Ωστόσο, «Οι Γυναίκες του Αλγερίου» δεν αποτελούν τον πίνακα που έχει πουληθεί πιο ακριβά. Βρίσκονται μόλις στην τέταρτη θέση, με άλλους τρεις να έχουν αλλάξει χέρια σε ιδιωτικές πωλήσεις για πολλά περισσότερα εκατομμύρια. Ποια είναι τα ακριβότερα έργα τέχνης;

«Πότε θα παντρευτείς;» του Πολ Γκογκέν


 

Ένας πίνακας του Γκωγκέν που δείχνει δύο κορίτσια στην Αϊτή πωλήθηκε τον Φεβρουάριο έναντι 300 εκατομμυρίων ρεκόρ, ποσό που τον φέρνει στην πρώτη θέση της λίστας με τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης. Ο πίνακας Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς;), έργο του 1892 ανήκε σε ελβετό συλλέκτη και πουλήθηκε στο Κατάρ.

«Οι χαρτοπαίκτες» του Πολ Σεζάν


 

Στο Κατάρ ανήκει και ο δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος πίνακας, ένα έργο του Πολ Σεζάν που είχε αγοραστεί έναντι 259 εκατομμυρίων δολαρίων το 2011 (σημερινή αξία 274 εκατ. ευρώ).

«Νο 6 (Βιολετί, Πράσινο και Κόκκινο)» του Μαρκ Ρόθκο


 

Ο ρώσος δισεκατομμυριούχος Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ πλήρωσε 186 εκατομμύρια δολάρια, ποσό ρεκόρ για έργο αμερικανού καλλιτέχνη. Ωστόσο, τώρα έχει ξεσπάσει μία νομική διαμάχη, με τον ρώσο να κατηγορεί τον Ιβ Μπουβιέ, τον έμπορο τέχνης ότι τον εξαπάτησε για την τιμή του πίνακα.

«Οι Γυναίκες του Αλγερίου» (εκδοχή Ο) του Πάμπλο Πικάσο


 

Ο Πάμπλο Πικάσο είχε ξεκινήσει τη σειρά των Γυναικών του Αλγερίου, με βάση τον Ντελακρουά, προς τιμήν του Ματίς αμέσως μετά το θάνατό του. Έφτιαξε συνολικά 15 πίνακες (από το Α μέχρι το Ο), εκ των οποίων η εκδοχή Ο θεωρείται η κορυφαία. Ο πίνακας πωλήθηκε έναντι 179,3 εκατ. δολαρίων.

«Ξαπλωμένο Γυμνό» του Μοντιλιάνι


Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό σε δημοπρασία απέσπασε το Ξαπλωμένο Γυμνό του Μοντιλιάνι. Το έργο πωλήθηκε το 2015 από τον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη σε Κινέζο συλλέκτη. Μέχρι τότε ανήκε σε ιδιωτική συλλογή για 60 χρόνια.

«Το όνειρο» του Πάμπλο Πικάσο


 

Άλλη μία ιδιωτική αγοραπωλησία, με αγοραστή έναν ισχυρό άνδρα της Γουόλ Στριτ: τον Στίβεν Κόεν. Ο πίνακας πωλήθηκε το 2013 έναντι 155 εκατ. δολαρίων, αφού επισκευάστηκε. Κι αυτό γιατί ο ιδιοκτήτης του πίνακα, Στιβ Γουίν, ιδιοκτήτης καζίνο, έσκισε κατά λάθος με τον αγκώνα του τον πίνακα, εξαιτίας της κακής όρασής του.

«Τρεις μελέτες του Λούσιαν Φρόιντ» του Φράνσις Μπέικον


 

To τρίπτυχο του Φράνσις Μπέικον «Τρεις μελέτες του Λούσιαν Φρόιντ» πουλήθηκε τον Νοέμβριο του 2013 σε δημοπρασία από τον οίκο Christie’s στην τιμή των 142, 4 εκατ. δολαρίων (106 εκατ. ευρώ).

«Νο 5» του Τζάκσον Πόλοκ


 

Έναντι 140 εκατομμυρίων δολαρίων πουλήθηκε μυστικά ο πίνακας του Τζάκσον Πόλοκ (τον ζωγράφισε το 1948). Τον πίνακα πούλησε ο Ντέιβιντ Γκέφεν, συνιδρυτής του στούντιο του Χόλιγουντ Dreamworks. Αν και αρχικά θεωρήθηκε ότι τον πίνακα αγόρασε ο Ντέιβιντ Μαρτίνεζ, μεξικανός επιχειρηματίας, ο ίδιος αργότερα το διέψευσε.

«Το ποτρέτο της Αντέλ Μπλοχ – Μπάουερ» του Γκούσταβ Κλιμτ


 

Στην τιμή – ρεκόρ των 135 εκατ. δολαρίων πωλήθηκε σε ιδιωτική δημοπρασία ο πίνακας του Κλιμτ με το πορτρέτο της Αντελ Μπλόχ-Μπάουερ. Οι ναζί είχαν αφαιρέσει τον πίνακα από τους νόμιμους κατόχους του και πρόσφατα η αυστριακή κυβέρνηση τον είχε επιστρέψει σε αυτούς.

«Γυναίκα ΙΙΙ» του Βίλεμ ντε Κούνινγκ


 

Άλλο ένα έργο που πωλήθηκε το 2006 από τον Ντέιβιντ Γκέφεν και αγοράστηκε από τον Στίβεν Κοέν για περίπου 137,5 εκατομμύρια δολάρια. Το έργο ήταν τμήμα της συλλογής του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Τεχεράνης και «εξαφανίστηκε» από κοινή θέα μετά το 1979, όταν επιβλήθηκαν αυστηροί κανόνες για τις εικόνες γυναικών.

«Κραυγή» του Έντβαρντ Μουνχ


 

Η περίφημη «Κραυγή» του Νορβηγού ζωγράφου Έντβαρντ Μουνχ πωλήθηκε το 2012 σε δημοπρασία έναντι 119,92 εκατομμυρίων δολαρίων. Το έργο του Nορβηγού ζωγράφου, δημιουργήθηκε το 1895 και απεικονίζει μία σχεδόν αφηρημένη ανδρική φιγούρα με το στόμα ανοιχτό και τα χέρια να ακουμπάνε τα αφτιά, μπροστά στο σκοτεινό ουρανό του Όσλο. Υποδηλώνει μία απελπισμένη ανθρώπινη μορφή.