Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Φούσκωμα: Προσθέστε στην διατροφή σας αυτές τις τροφές για επίπεδη κοιλιά

 

Εάν κάνετε μια ισορροπημένη διατροφή και γυμνάζεστε τακτικά αλλά η κοιλιά σας δεν πέφτει με τίποτα, υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο απλά να είστε πρησμένοι. Κι...  

 
ένας κοινός «ένοχος» για το φούσκωμα της κοιλιάς είναι το αργό πεπτικό σύστημα. Κάτι που επιδεινώνεται, μάλιστα, όσο μεγαλώνουμε. Για να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά, διατηρώντας παράλληλα το πεπτικό σας σύστημα υγιές, καλό είναι να εντάξετε στη διατροφή σας αυτές τις οκτώ τροφές που λειτουργούν κατευναστικά για το πεπτικό:

#1 Αβοκάντο
Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε κάλιο. Το σώμα μας χρειάζεται αυτό το μέταλλο για να διαχειριστεί τα επίπεδα νατρίου, το οποίο με τη σειρά του βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών, τόσο εντός όσο και εκτός των κυττάρων. Όσο καλύτερα λειτουργεί αυτό το σύστημα, τόσο λιγότερο φούσκωμα θα έχετε.

#2 Κολοκυθόσποροι
Οι κολοκυθόσποροι είναι μια από τις καλύτερες φυσικές πηγές μαγνησίου – ένα μέταλλο που δίνει ενέργεια στα κύτταρά σας και χαλαρώνει τους μυς. Αν υπάρχει ανεπάρκεια σε αυτό το βασικό θρεπτικό συστατικό, τότε υπάρχει αυξημένη φλεγμονή στο σώμα με αποτέλεσμα τα φουσκώματα και το πρήξιμο.

#3 Κουρκουμάς
Αυτό το μπαχαρικό με το έντονο κίτρινο χρώμα αποτελείται κατά 80% από κουρκουμίνη. Έρευνες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να τιθασεύσει τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, να απαλύνει τη δυσφορία, να ρυθμίσει το πεπτικό σύστημα και να μειώσει το φούσκωμα.

#4 Μέντα
Μελέτες δείχνουν ότι οι κάψουλες μέντας μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση των μυών στο πεπτικό σας σύστημα. Αυτό βοηθά στην αποβολή των αερίων για να σας ανακουφίσει από το ενοχλητικό φούσκωμα. Το τσάι μέντας μπορεί να έχει το ίδιο ηρεμιστικό αποτέλεσμα για το πεπτικό.

#5 Τζίντζερ
Το τζίντζερ ή πιπερόριζα περιέχει μια μικρή ποσότητα αδιάλυτων φυτικών ινών, οι οποίες έχει βρεθεί ότι διευκολύνουν την κίνηση του εντέρου. Έτσι, το πεπτικό αποβάλλει πιο γρήγορα τα κόπρανα και τα αέρια που έχουν συσσωρευτεί. Προστατεύει παράλληλα το στομάχι, αποτρέποντας την υπερέκκριση οξέων.

#6 Σπαράγγια
Τα σπαράγγια είναι μια καλή πηγή ινουλίνης, μιας αδιάλυτης φυτικής ίνας η οποία φτάνοντας στο παχύ έντερο λειτουργεί ως πρεβιοτικό – δηλαδή ως τροφή για τα καλά βακτήρια του εντέρου, προάγοντας την καλή του λειτουργία.

#7 Μάραθος
Το βότανο αυτό έχει μια ένωση που χαλαρώνει τους σπασμούς στο γαστρεντερικό σωλήνα. Με λιγότερους σπασμούς, τα αέρια μπορούν να περάσουν πιο εύκολα από το έντερό σας, ώστε να μην δημιουργείται φούσκωμα.

#8 Κεφίρ
Ορισμένες μελέτες λένε ότι η κατανάλωση κεφίρ, ένα ρόφημα που μοιάζει με γιαούρτι που συμβάλλει στη μείωση των αερίων στο έντερο έως και 70%. Η ιδιότητα αυτή οφείλεται στα προβιοτικά και τα καλά βακτήρια που περιέχει τα οποία βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, μειώνοντας το φούσκωμα και τον πόνο.

Για να μειώσετε το φούσκωμα βεβαιωθείτε ότι δεν μιλάτε ενώ τρώτε, αποφύγετε τα αεριούχα ποτά, τρώτε καθιστοί, και δοκιμάστε να εντάξετε τον διαλογισμό στην καθημερινότητά σας καθώς το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει πρήξιμο και πόνο. Εάν τα συμπτώματά σας επιμένουν για πάνω από τρεις εβδομάδες, εξετάστε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν ειδικό καθώς μπορεί να πάσχετε από κάποια τροφική δυσανεξία ή από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Vita.gr