Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

''Αιμορραγεί'' ο Ρωσικός στρατός! Τεράστιες οι απώλειες- Ανάλυση: Ποια τα επακόλουθα στο μέλλον


Παναγιώτης ΝάστοςΑναφορικά με το ΝΑΤΟ, αποδείχθηκε στον πόλεμο της Ουκρανίας, ότι τα οπλικά συστήματα των χωρών του είναι κατά πολύ ανώτερα σε σχέση με τα Ρωσικά, γεγονός που... 

 
αναμένεται να κλείσει πολλές πόρτες σε χώρες εξαγωγής προϊόντων της πολεμικής βιομηχανίας της Μόσχας, στο μέλλον

"Πεθαίνει ο Ρωσικός Στρατός στην Ουκρανία; Οι αριθμοί λένε ναι", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ εξειδικευμένου σε αμυντικά θέματα, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Πόσο άσχημες είναι οι απώλειες του Πούτιν στην Ουκρανία; Καθώς οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις ανακτούν έδαφος από τον Ρώσο εισβολέα, αφήνουν πίσω τους ένα κοινό θέαμα,τα κατεστραμμένα ρωσικά οχήματα. Η εικόνα θυμίζει τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο Σοβιετικός Κόκκινος Στρατός εισέβαλε σε μεγάλο μέρος του ίδιου εδάφους με κατεύθυνση προς τα δυτικά. Εκείνη την εποχή, καταστράφηκαν γερμανικά τανκς που σκόρπισαν τα πεδία των μαχών. Τώρα είναι τα ρωσικά τανκς που έχουν μετατραπεί σε σκουριασμένα σίδερα.

Μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, το Κρεμλίνο έχασε άλλα 19 κύρια άρματα μάχης στις μάχες στην Ανατολική Ουκρανία, μαζί με δύο μαχητικά αεροσκάφη Su-25 και ένα ελικόπτερο Mi-8.

Μέχρι σήμερα, η Ρωσία πιστεύεται τώρα ότι έχει χάσει σχεδόν 2.700 άρματα μάχης. Επιπλέον, περισσότεροι από 70.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί.

Η Ρωσία υπολογίζεται ότι χάνει έως και 10 άρματα μάχης την ημέρα.

Καθώς στέλνουν περισσότερους νεοσύλλεκτους στη μάχη με λίγη εκπαίδευση και απαρχαιωμένο εξοπλισμό, η κατάσταση είναι πιθανό να χειροτερέψει για τη Μόσχα.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει T-62 της εποχής του Ψυχρού Πολέμου στην πρώτη γραμμή σε αυξανόμενους αριθμούς, ενώ τα πληρώματα έχουν εγκαταλείψει αρκετά από αυτά τα άρματα μάχης, ικανά για να εφοδιάσουν την Ουκρανία με μια ΕΜΑ (Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων)

Πράγματι, ο ρωσικός εξοπλισμός που εγκαταλείφθηκε τις τελευταίες εβδομάδες είναι σε τόσο μεγάλες ποσότητες που προμηθεύει την Ουκρανία με το στρατιωτικό υλικό που χρειάζεται για να υποστηρίξει τις επιθέσεις της.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η ουκρανική Εθνική Φρουρά έχει ουσιαστικά διπλασιάσει τις δυνάμεις της. Δεν καταλαμβάνουν μόνο τα παλαιότερα T-62, αλλά και πιο σύγχρονα άρματα μάχης T-80, καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BMP-3. Ένα από αυτά τα APC κατασκευάστηκε μόλις πέρυσι.

«Οι Ρώσοι εισβολείς, υπό την πίεση των Ουκρανών στρατιωτών, τρέπονται σε φυγή με τέτοιο τρόπο που αφήνουν πίσω τους ολόκληρα οπλοστάσια μαζί με πυρομαχικά», ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) τον περασμένο μήνα.

«Ξέρουμε τι να κάνουμε με αυτά και σίγουρα θα τα χρησιμοποιήσουμε ενάντια στον εχθρό».

Σημαντική αποτυχία στην Ουκρανία

Η Μόσχα προσπάθησε να υποβαθμίσει τις απώλειές της, ενώ ισχυρίστηκε επίσης ότι αντιμετώπισε με επιτυχία την Ουκρανία στις ανατολικές περιοχές. Ωστόσο, σύμφωνα με μια έκθεση που κυκλοφόρησε την περασμένη Παρασκευή από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, ή το ISW, ακόμη και οι ίδιοι οι ισχυρισμοί του Κρεμλίνου θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως αποτυχίες του ρωσικού στρατού.

«Οι ρωσικές δυνάμεις είναι πιθανό να παραποιούν τους ισχυρισμούς για προόδους στην περιοχή του Μπαχμούτ για να εμφανιστούν ότι έχουν κέρδη σε τουλάχιστον έναν τομέα εν μέσω συνεχιζόμενων απωλειών στη βορειοανατολική και νότια Ουκρανία», ανέφερε η έκθεση.

«Ακόμη και ο ισχυριζόμενος ρυθμός προόδου θα ήταν αποτυχία για μια κύρια προσπάθεια στον μηχανοποιημένο πόλεμο», συνέχισε το ISW. «Και οι ισχυρισμοί είναι, στην πραγματικότητα, υπερβολικοί».

Η έκθεση του ISW τόνισε περαιτέρω ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν σημειώνουν καμία σημαντική πρόοδο γύρω από το Μπαχμούτ, την Περιφέρεια του Ντόνετσκ ή οπουδήποτε αλλού κατά μήκος της πρώτης γραμμής.

Ωστόσο, η Ρωσία δεν λέει μόνο ψέματα για την απόδοση της στο πεδίο της μάχης. Τώρα προσπαθεί ενεργά να διαγράψει την παρουσία της Ουκρανίας στις περιοχές που κατέχει.

«Οι ρωσικές αρχές κατοχής συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να διαγράψουν την ιστορία, τον πολιτισμό και την εθνική ταυτότητα της Ουκρανίας στα κατεχόμενα από τη Ρωσία μέρη της Ουκρανίας», προειδοποίησε η ISW.

Στον πόλεμο, το πρώτο θύμα είναι συχνά η αλήθεια, γεγονός που η Ρωσία έχει ολοένα και περισσότερο κάνει σαφές."

Έτερο Διεθνές ΜΜΕ σε άρθρο του αναφέρει λεπτομερειακά τις Ρωσικές απώλειες, μεταξύ 24 Φεβρουαρίου και 3 Νοεμβρίου 2022, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία σε παρένθεση αντιπροσωπεύουν τις απώλειες της τελευταίας ημέρας, ως εξής:

Περίπου 74.000 (+730) στρατιωτικό προσωπικό.
2.734 (+20) τανκς.
5.552 (+27) τεθωρακισμένα οχήματα μάχης.
1.755 (+22) συστήματα πυροβολικού.
390 (+3) συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης.
198 (+0) συστήματα αεράμυνας.
277 (+0) αεροσκάφη σταθερών πτερύγων.
258 (+0) ελικόπτερα.
1.442 (+4) επιχειρησιακά-τακτικά UAV.
397 (+0) πύραυλοι κρουζ.
16 (+0) πλοία/σκάφη.
4.162 (+9) οχήματα και βυτιοφόρα.
155 (+1) ειδικά οχήματα και λοιπός εξοπλισμός.


Τέλος ο Valery Zaluzhnyi, Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, δήλωσε ότι, "από τις 24 Φεβρουαρίου, οι Ουκρανοί υπερασπιστές έχουν καταστρέψει τα διπλάσια ρωσικά αεροσκάφη από αυτά που έχασαν κατά τη διάρκεια των 10 ετών του πολέμου στο Αφγανιστάν.

278 ρωσικά αεροσκάφη στην Ουκρανία έναντι 118 σοβιετικών αεροσκαφών στο Αφγανιστάν".

Ο Zaluzhnyi πιστεύει ότι ο πόλεμος με την Ουκρανία είναι εξίσου ντροπιαστικός για τη Ρωσία με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και πως η εισβολή στην Ουκρανία θα καταστρέψει τη Ρωσία.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνει κανείς το πόσο μεγάλο είναι σε μέγεθος οι απώλειες των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων σε έμψυχο δυναμικό και οπλικά συστήματα και μέσα.

Εάν η Ρωσία δεν ήταν πυρηνική δύναμη, είναι βέβαιο σχεδόν ότι η εξέλιξη των επιχειρήσεων θα ήταν ακόμη χειρότερη για αυτήν.

Ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ήδη αποβεί καταστροφικός για τη Ρωσία εκτός των ανωτέρω, αφού το γόητρο της ως υποθετικά της 2ης στρατιωτικής δύναμης Παγκοσμίως, πληγώθηκε ανεπανόρθοτα.

Οι παρενέργειες θα φανούν αργότερα για τη Ρωσία, τόσο σε επίπεδο εχθρών της όπως το ΝΑΤΟ, όσο και σε επίπεδο συμμάχων της όπως η Ινδία και η Κίνα, οι οποίες διαπιστώνουν ότι η Ρωσική πολεμική μηχανή δεν είναι τρομακτική όπως αυτοδιαφημιζόταν πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αναφορικά με το ΝΑΤΟ , αποδείχθηκε στον πόλεμο της Ουκρανίας, ότι τα οπλικά συστήματα των χωρών του είναι κατά πολύ ανώτερα σε σχέση με τα Ρωσικά, γεγονός που αναμένεται να κλείσει πολλές πόρτες σε χώρες εξαγωγής προϊόντων της πολεμικής βιομηχανίας της Μόσχας, στο μέλλον.

Τέλος σε επίπεδο συνασπισμών , όπως ο SCO, η Ρωσική "φωνή" δεν θα είναι η κυρίαρχη μελλοντικά, υπολοιπόμενη σαφώς έναντι αυτής της Κίνας και ίσως και της Ινδίας.