Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Πώς να πλένετε και να φροντίζετε σωστά τα πλεκτά σας


Εύκολοι και γρήγοροι τρόποι για να διατηρείτε τα πουλόβερ και τις ζακέτες σας σαν καινούργια

Οι τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου και του φθινοπώρου έφεραν μαζί τους και τον χειμώνα. Κάπως έτσι, τα βαριά μπουφάν βρήκαν τη θέση τους στην ντουλάπα, παρομοίως και τα φούτερ, τα πλεκτά πουλόβερ και...  


 

οι μάλλινες ζακέτες, οι οποίες χρειάζονται και αυτές την φροντίδα τους.

Όπως με κάθε άλλο είδος πολυτελείας όμως, είναι σημαντικό να τα καθαρίζουμε και να τα συντηρούμε σωστά, ώστε να μπορούν να διατηρηθούν στην καλύτερή τους κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για να σας βοηθήσουμε λοιπόν να προσφέρετε στα πλεκτά σας τη φροντίδα που τους αξίζει, δημιουργήσαμε έναν περιεκτικό οδηγό με τους καλύτερους τρόπους φροντίδας τους.

Πλένετε τα πουλόβερ σας μόνο μία φορά το χρόνο


Οι περισσότεροι από εμάς πλένουμε υπερβολικά τα πλεκτά μας, για αυτό και φθείρονται γρήγορα. Στην πραγματικότητα, τις περισσότερες φορές μπορούμε να περιοριστούμε στο να κάνουμε έναν καθαρισμό όταν είναι απαραίτητο.

Το μαλλί είναι μια φυσική ίνα, για αυτό και καθαρίζει πολύ καλά. Μια καλή λύση είναι να πλένετε τα πουλόβερ στο τέλος της σεζόν, όταν τα βάζετε τα αποθηκεύετε.

Αποφύγετε το πλύσιμο στο πλυντήριο


Αν και οι ετικέτες φροντίδας για πολυτελή πλεκτά συχνά υποδεικνύουν στεγνό καθάρισμα, το πλύσιμο στο χέρι είναι πάντα προτιμότερο.Τα πλεκτά λειτουργούν καλύτερα όταν πλένονται γιατί, όπως και τα δικά μας μαλλιά, οι ίνες αποκαθίστανται και τρέφονται με νερό.

Πλύντε τα στο χέρι με κρύο νερό και με μη βιολογικό απορρυπαντικό. Αποφύγετε το πλύσιμο στο πλυντήριο αν είναι δυνατόν, καθώς το στύψιμο μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση και φροντίστε να μην σιδερώσετε τα πουλόβερ.

Aπλώστε, μην κρεμάτε


Για να βοηθήσετε το πλεκτό να διατηρήσει το σχήμα του, αποφύγετε να το κρεμάσετε. Όταν στεγνώνει, κρεμάει από το βάρος του νερού, επομένως σας συμβουλεύουμε να το απλώνετε σε μια καθαρή πετσέτα.

Επενδύστε σε μια συσκευή για τα χνούδια


Το χνούδι συχνά δείχνει ότι ένα πουλόβερ έχει αγαπηθεί πολύ, αλλά η επένδυση σε έναν καλό αποχνουδωτή μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι θα δείχνει σαν καινούργιο καιρό: Οποιεσδήποτε μαλακές φυσικές ίνες θα ξεφτίσουν φυσικά.

Η διαφορά μεταξύ ενός πουλόβερ υψηλής ποιότητας και ενός πουλόβερ χαμηλής ποιότητας είναι η ποσότητα του ξεφτίσματος. Μόλις αφαιρεθούν τα επιφανειακά νήματα, το νήμα πρέπει να σταθεροποιηθεί.

Προσέξτε τους σκώρους


Για να προστατέψετε τα πουλόβερ σας από ενοχλητικούς σκώρους, βάλτε μερικά σακουλάκια από ξύλο κέδρου ή λεβάντας στα συρτάρια σας και βεβαιωθείτε ότι τα πλεκτά σας είναι καθαρά όταν τα αποθηκεύετε.

Πλύντε τα πουλόβερ σας σε έναν επαγγελματία


Εάν έχετε αμφιβολίες, αξίζει πάντα να πηγαίνετε τα πλεκτά σας σε ένα επαγγελματικό πλυντήριο, όπου ειδικοί πλένουν κάθε πουλόβερ σε διαφορετική θερμοκρασία λόγω του ότι το κάθε νήμα και χρώμα χρειάζεται διαφορετική μεταχείρηση.