Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Τα επτά σημάδια για να καταλάβετε ότι κάποιος σας λέει ψέματα σύμφωνα με ψυχολόγο του FBI



Οι πιο κλασικές συμπεριφορές που θεωρούμε ύποπτες είναι όταν κάποιος ιδρώνει ή τρέμει

Αν υποψιάζεσαι ότι... 


 

κάποιος σου κρύβει την αλήθεια και σε γεμίζει με ψέματα, αρκεί να συμβουλευτείς τον David J. Lieberman, που είναι ψυχοθεραπευτής και δουλεύει για το FBI μια 25ετία.

Το πιο σημαντικό σύμφωνα με τον Dr. Lieberman, είναι «να δίνεις προσοχή, όχι μόνο σε όσα σου λένε οι άλλοι, αλλά και στον τρόπο, με τον οποίο σου μιλούν».

Εκεί κρύβεται η περισσότερη αλήθεια και μόνο έτσι «θα καταλάβεις τι έχουν μες στο μυαλό τους» πριν σε ξεγελάσουν.

Οι πιο κλασικές συμπεριφορές που θεωρούμε ύποπτες είναι όταν κάποιος ιδρώνει, τα μάτια του διαστέλλονται, ψελλίζει και τρέμει.

Δεν είναι όμως και υποχρεωτικό να συμβαίνει. Μπορεί να είναι απλό άγχος.

Αν όμως δεν ταιριάζουν με τη συνηθισμένη συμπεριφορά του, αυτό λέει κάτι. Η πιο σημαντική ένδειξη όμως είναι όταν αποφεύγει το eye contact.

Σε μια exclusive συνέντευξή του στο Write About Now Podcast, μοιράζεται τα 7 βασικά σημάδια χειραγώγησης και εξαπάτησης.

Συγκεκριμένα, όσοι λένε ψέματα:

1. Μιλούν πολύ


Παρατήρησε την αρχική αντίδραση κάποιου όταν τον ρωτάς αν έχει κάνει κάτι.

«Μία ειλικρινής απάντηση είναι κοφτή και άμεση» λέει ο Dr. Lieberman, προσθέτοντας πως όποιος ψεύδεται, πλουτίζει τις ιστορίες του με δικαιολογίες του τύπου «δεν είμαι τέτοιο άτομο», απαντά οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτό που τον ρώτησες ή τείνει να επαναλαμβάνει όσα σου είπε νωρίτερα.

Άσχετα που δεν θα θυμάται τίποτα από αυτά αν τον ρωτήσεις μετά από καιρό να επαναλάβει τους ισχυρισμούς του.

2. Προσπαθούν να σου «πουλήσουν» την αλήθεια


Όταν κάποιος λέει την αλήθεια, δεν προσπαθεί να σε πείσει για τίποτα. Θέλει μόνο να ξέρεις την αλήθεια. Ο Dr. Lieberman λέει πως «ένας ψεύτης θέλει να σου πουλήσει κάτι. Έχει ανάγκη να τον πιστέψεις οπότε ακόμη κι αν τον πιστέψεις (για τους δικούς σου λόγους) θα συνεχίσει να δίνει κι άλλες εξηγήσεις και να εξηγεί όσα σου έχει ήδη πει, ξανά και ξανά».

Το κάνει για να είναι εξασφαλισμένος ότι έχεις πειστεί εντελώς, άσχετα που η τεχνική του ουσιαστικά τον προδίδει.

3. Ανακουφίζονται όταν η κουβέντα τελειώνει


Κάποιος που λέει την αλήθεια, δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνεχίζει τον διάλογο μαζί σου. Αν όμως λέει ψέματα, δεν βλέπει την ώρα να αποφύγει τις κουβέντες γιατί έχει δημιουργήσει μόνος του ένα κλίμα ανάκρισης.

Η ανακούφιση που νιώθει, είναι σύμφωνα με τον ειδικό, είναι το μεγαλύτερο σημάδι της ενοχής του γιατί αν έλεγε την αλήθεια και δεν τον πίστευες, θα ένιωθε ενοχλημένος, θυμωμένος ή πικραμένος. Σε καμία περίπτωση, ανακουφισμένος.

4. Χαμογελούν μουδιασμένα


Ο γνωστός ψυχοθεραπευτής αναφέρει ότι ένα άτομο που λέει ψέματα, χαμογελάει μουδιασμένα και αυτό αποκαλύπτεται μόνο στο μισό του πρόσωπο. Το πάνω μέρος παραμένει αγέλαστο ακριβώς επειδή θέλει να κρύψει τα συναισθήματά του.

Χαμογελάει με το στόμα κλειστό και με τα χείλη σφιχτά χωρίς να κάνει καμία άλλη κίνηση. Ένα άτομο που λέει την αλήθεια, χαμογελάει και λάμπει όλο του το πρόσωπο.

5. Προσποιούνται ότι είναι ψύχραιμοι


Μέσα του έχει χτυπήσει κόκκινο αλλά μπροστά σου υποδύεται τον πιο άνετο και cool τύπο. Αυτό το κάνει επειδή τον κατηγορείς και θέλει να σου αποδείξει ότι δεν έχει χάσει καθόλου τον έλεγχο και την ψυχραιμία του.

Τρέμει αλλά μιλάει ήρεμα και με ελεγχόμενη ένταση. Το κάνει ξεκάθαρα για να σε ξεγελάσει (για μια ακόμη φορά).

6. Οι ιστορίες τους είναι «τέλεια» κατασκευασμένες


Σε όσα σου λέει, δεν υπάρχει ούτε ένα ψεγάδι. Όταν κάποιος λέει την αλήθεια, η ιστορία που σου αφηγείται, συνήθως ξεφεύγει από τη λογική συνοχή.

Σε αντίθετη περίπτωση, ακούς μια «τέλεια» πλασμένη ιστορία χωρίς κενά και λάθη. Ακριβώς, σαν παραμύθι!

7. Χρησιμοποιούν απρόσωπες αντωνυμίες


«Οι αντωνυμίες φανερώνουν πότε κάποιος θέλει να αποστασιοποιηθεί ή όχι, από τα λόγια του». Οπότε τι κάνει ένας ψεύτης; Χρησιμοποιεί απρόσωπες αντωνυμίες για να μην αποκαλυφθεί.

Είναι ακριβώς η ίδια μέθοδος που χρησιμοποιεί με την απουσία της βλεμματικής επαφής οπότε καλό είναι να είσαι προετοιμασμένος πριν αρχίσει να σου εξιστορεί σε παθητική φωνή το υπέροχο, κατασκευασμένο ψέμα του.