Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Οι FT αποκάλυψαν τις τακτικές του Ουκρανού Στρατηγού Βάλερι Ζαλούζνι στο μέτωπο! ''Τους τσάκισε τους Ρώσους''



Παναγιώτης Νάστος
 
Ειδική Ανάλυση

Σύμφωνα με άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ, η βρετανική έκδοση των Financial Times δημοσίευσε ένα άρθρο για τον Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Valery Zaluzhny, με τίτλο...  

 
"Τους χτυπήσαμε με σφεντόνες. Ο Ουκρανός "σιδερένιος Στρατηγός" δείχνει χαρακτήρα".

"Το άρθρο σημειώνει ότι ήταν η μη τυπική τακτική του πολέμου που επέλεξε ο Στρατηγός Zaluzhny που βοήθησε την Ουκρανία να γυρίσει υπέρ της το ρεύμα ενός πολέμου πλήρους κλίμακας που εξαπέλυσε η Ρωσική Ομοσπονδία.


Για αρκετούς μήνες από το τέλος του καλοκαιριού, οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν μια περίπλοκη αντεπίθεση για να απελευθερώσουν τον Χερσώνα από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής και να αποφύγουν τις οδομαχίες, σύμφωνα με τους FT.

Ο στόχος του ουκρανικού στρατού υπό τη Διοίκηση του Zaluzhny ήταν να κόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού των κατακτητών σε όλο τον Δνείπερο με τη βοήθεια δυτικού πυροβολικού υψηλής ακρίβειας και, με αυτόν τον τρόπο, να αποφύγει μεγάλες απώλειες μεταξύ του ουκρανικού στρατού.

Χειρουργικά ακριβή χτυπήματα στόχευαν ρωσικές αποθήκες όπλων, Σταθμούς Διοίκησης και γέφυρες για να απομονώσουν σταδιακά περισσότερους από 20.000 Ρώσους στρατιώτες.

Το αποκορύφωμα αυτής της στρατηγικής ήταν η ήττα του Κρεμλίνου και η φυγή των Ρώσων εισβολέων από τον Χερσώνα και από τη δεξιά όχθη της περιοχής μόλις πριν από μια εβδομάδα.

Πίσω από την επιτυχία της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο βρίσκεται ένας άνθρωπος που οι Ουκρανοί αποκαλούν σιδερένιο Στρατηγό.

Όπως σημειώνουν οι συντάκτες του άρθρου, η ικανότητα του Zaluzhny να προσαρμοστεί σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο πεδίο μάχης αποδείχθηκε επίσης στην περιοχή του Χάρκοβο, όταν τα ουκρανικά στρατεύματα εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι η ρωσική γραμμή του μετώπου είχε αποδυναμωθεί.

Σε αντίθεση με τον πόλεμο τριβής που χρησιμοποιήθηκε στον Χερσώνα, εκεί ο Zaluzhny και οι Στρατηγοί του εκμεταλλεύτηκαν τη στιγμή.

Τον Σεπτέμβριο, πραγματοποίησαν μια αστραπιαία αντεπίθεση που οδήγησε τους Ρώσους στρατιώτες να τραπούν σε φυγή, αφήνοντας πίσω τα πάντα, από τανκς μέχρι μπότες, γράφουν οι FT.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας και νυν κυβερνητικός σύμβουλος ασφαλείας Andriy Zahorodnyuk απέδωσε την επιτυχημένη στρατηγική του Zaluzhny στην ικανότητά του να εκχωρεί εξουσία, να ενθαρρύνει χαμηλής βαθμίδας στρατιωτική πρωτοβουλία και να παίρνει την ανατροφοδότηση που απαιτείται για να ανταποκριθεί στις ευκαιρίες στο μέτωπο.

«Οι άνθρωποι στο έδαφος γνωρίζουν την κατάσταση πολύ καλύτερα από ότι στο Κίεβο. Είναι εκεί. Βοηθούν στην νίκη αυτού του πολέμου όταν βλέπουν τα αδύνατα σημεία του εχθρού», σημειώνει ο Zagorodnyuk.

Προσθέτει ότι το στυλ διοίκησης του Ζαλούζνι " επιτρέπει στους άλλους να συνειδητοποιήσουν τις ικανότητες και τα ταλέντα τους", ενώ στον ρωσικό στρατό "μόνο ένας ή δύο άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις και στους υπόλοιπους λένε να σωπάσουν".

Σε συνδυασμό με τα σύγχρονα όπλα που παρέχονται από τις δυτικές χώρες, «αυτό της δίνει ένα πλεονέκτημα έναντι της μεγάλης ποσότητας πυροβολικού, αρμάτων μάχης και οτιδήποτε άλλο διαθέτει η Ρωσία», σημειώνει ο Zagorodniuk.

Στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι το γεγονός όπου οι Ρώσοι διοικητές του πεδίου της μάχης φοβούνται να πάρουν πρωτοβουλίες, οδήγησε στην ήττα της χώρας τους.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν πρόκειται να σταματήσουν ούτε κατά τη χειμερινή περίοδο.

«Οι Ουκρανοί θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στις ρωσικές δυνάμεις, δεν θα τους δώσουν χρόνο να λύσουν τα προβλήματά τους ή να ενισχύσουν την άμυνά τους», έγραψε στο Twitter ο Μπεν Χότζες, πρώην Διοικητής του Αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη, μετά την απελευθέρωση του Χερσώνα.

Ο Αρχηγός του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ, Mark Milley, την ίδια στιγμή, πρότεινε πρόσφατα ότι το Κίεβο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον χειμώνα για μια διευθέτηση με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Αλλά ο Valery Zaluzhny σημείωσε δημόσια ότι η μόνη προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις θα μπορούσε να είναι η αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία.

Στο μεταξύ, ο ουκρανικός στρατός θα συνεχίσει τις αντεπιθέσεις, αφού στόχος του Κιέβου είναι να απελευθερώσει όλα τα κατεχόμενα εδάφη.

Ένας ανώνυμος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ επαίνεσε την ικανότητα του Ζαλούζνι να ανταποκρίνεται γρήγορα στις ρωσικές ενέργειες και αποτυχίες.

Ως παράδειγμα, ανέφερε την άμυνα του Κιέβου στις πρώτες μέρες ενός πλήρους πολέμου, όταν τα ρωσικά στρατεύματα τέντωσαν τις γραμμές ανεφοδιασμού τους,βάλτωσαν και τελικά αποχώρησαν.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο Στρατηγός έχει γίνει επίσης αγαπημένος των ουκρανικών κοινωνικών δικτύων, συγκεκριμένα, επικαλείται μια τέτοια γελοιογραφία που δημοσιεύτηκε με αφορμή τα 70ά γενέθλια του Πούτιν αυτό το φθινόπωρο.

«Διατήρησε τις δυνάμεις σου ευέλικτες. Η παραμονή σε κίνηση είναι δύσκολη και απαιτεί πειθαρχία», είπε ο αξιωματούχος.

Ο FT σημειώνει ότι ο Valery Zaluzhny έλαβε στρατιωτική εκπαίδευση μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ σε στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της ανεξάρτητης Ουκρανίας. Το 1993, αποφοίτησε από τη σχολή μηχανικών στη γενέτειρά του Novograd-Volynsky (το αποκατεστημένο ιστορικό όνομα είναι Zvyagel) και αργότερα εισήλθε στο τμήμα συνδυασμένων όπλων του Ινστιτούτου Επίγειων Δυνάμεων της Οδησσού, από το οποίο αποφοίτησε το 1997.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι ο 49χρονος Zaluzhny αντιστέκεται στην ένοπλη επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το 2014, όταν τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την Κριμαία και εξαπέλυσαν πόλεμο στο Donbass.

Εκεί, ο ουκρανικός στρατός ανασυντάχθηκε και απέκτησε εμπειρία στις μάχες και ο Ζαλούζνι διακρίθηκε από τις εξαιρετικές πρωτοβουλίες του στο πεδίο της μάχης.

Όπως θυμάται ο Στρατηγός Μιχαήλ Ζαμπρόντσκι, ο Ζαλούζνι ανέπτυξε κάποτε πυροβολικό σε «σχεδόν αδιάβατο έδαφος» για να ανατινάξει ένα εχθρικό οπλοστάσιο και λειτούργησε.

«Δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τον εχθρό γιατί ήταν πολύ γρήγορο», λέει.

Ο Valery Zaluzhny διορίστηκε Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας τον Ιούλιο του 2021. Σπάνια κάνει δημόσιες δηλώσεις και περνά τον περισσότερο χρόνο του στο στρατιωτικό αρχηγείο.

Το Zaluzhny "είναι το προϊόν μιας νέας γενιάς Ουκρανών αξιωματικών", λέει ο Zahorodniuk.

«Μπορείς να το δεις όταν του μιλάς. Δεν τηρεί φορμαλισμό και ντύνεται σεμνά. Μιλάει καθαρά και πολύ ευθέως. Δεν υπάρχει αύρα έπαρσης σε αυτόν », είπε ο πρώην υπουργός Άμυνας, χαρακτηρίζοντας τον Zaluzhny.

Το άρθρο αναφέρεται επίσης σε φήμες που κυκλοφορούν τους τελευταίους μήνες για υποτιθέμενες εντάσεις μεταξύ Ζαλούζνι και Ζελένσκι λόγω ανταγωνισμού για δημοτικότητα.

Και οι δύο επιμένουν ότι πρόκειται για ρωσική παραπληροφόρηση που στοχεύει στην πυροδότηση εντάσεων στην ουκρανική ηγεσία.

Ωστόσο, πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση ανέφεραν ότι ο Ζαλούζνι φέρεται να κλήθηκε να αποδυναμώσει τη διαμόρφωση του δημόσιου προφίλ του.

Οι Financial Times γράφουν ότι ο ίδιος ο Zaluzhny δεν παρουσιάζει επιτυχίες στο πεδίο της μάχης μόνο ως δική του αξία, δεν ξεχνά να ευχαριστεί τους συναδέλφους του, τους απλούς στρατιωτικούς και τους πολίτες στα κοινωνικά του δίκτυα.

Ειδικότερα, τιμά τον Αντιστράτηγο Oleksandr Syrsky, Διοικητή των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων, για τον ρόλο του στην άμυνα του Κιέβου και την αντεπίθεση στα ανατολικά, καθώς και τον Αντιστράτηγο Serhiy Shaptala και τον Serhiy Naev, διοικητές των ουκρανικών δυνάμεων στην το Ντονμπάς.

«Σε αποφασιστικές καταστάσεις, η αληθινή ηγεσία και το θάρρος αποκαλύπτονται. Οδηγώντας στη μάχη, οι διοικητές μας δεν καθοδηγούνται από τη σοβιετική αρχή "μπροστά", αλλά δίνουν την εντολή "ακολουθήστε με", έγραψε ο Zaluzhny στα κοινωνικά του δίκτυα.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Oleksiy Reznikov σε σχολιασμό της δημοσίευσης, το ταλέντο του Zaluzhny είναι να χρησιμοποιεί το μικρότερο μέγεθος της Ουκρανίας σε σύγκριση με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Όπως ο Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ. Τους χτυπάμε με σφεντόνα», είπε ο Ρέζνικοφ."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ο Ουκρανός Στρατηγός Valery Zaluzhny, είναι ιδιαίτερα εύκαμπτος και ταχύς στη λήψη αποφάσεων, προσαρμόζοντας τις δυνάμεις του σε τόπο και χρόνο, ακολουθώντας τις βασικές αρχές του πολέμου και εκμεταλλευόμενος τα αδύνατα σημεία των Ρώσων.

Χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι ότι ωθεί τους υφισταμένους του στην ανάληψη πρωτοβουλίας στο πεδίο της μάχης, γεγονός εξαιρετικά επωφελές για την εξέλιξη της μάχης, σε αντίθεση με τους Ρώσους που επιμένουν στην εφαρμογή ενός άκαμπτου αρχικού σχεδίου.

Ο Ελληνικός στρατός

Ο Ελληνικός στρατός ασκείται διαρκώς στην έκδοση διαταγών πεδίου μάχης κατά τη διάρκεια ασκήσεων, προάγοντας την ανάληψη πρωτοβουλίας από τους υφισταμένους και όχι εκτελώντας απλά την αρχική Διαταγή επιχειρήσεων των πέντε παραγράφων, μέχρι τέλους, παρεμβάλλοντας πολλά "επεισόδια", τα οποία απαιτούν την ταχεία και ορθή λήψη αποφάσεων από τις ασκούμενες δυνάμεις.

Άλλωστε το κύριο χαρακτηριστικό των σύγχρονων στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι οι ταχέως μεταβαλλόμενες καταστάσεις στο πεδίο της μάχης, ως προϊόν της πληθώρας των οπλικών συστημάτων μεγίστης φονικότητας που διαθέτουν οι εμπόλεμοι και που είναι σε θέση να τροποποιήσουν την ισχύουσα κατάσταση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Συνεπώς απαιτείται θάρρος, τόλμη, αποφασιστικότητα , καθαρό μυαλό και ψυχραιμία για να ληφθεί η σωστή απόφαση σε τόπο και χρόνο, προκειμένου να επιβληθούμε στο πεδίο της μάχης.

Αυτά είναι συστατικά που διαθέτει ο Έλληνας, καθιστώντας τον κυρίαρχο απέναντι σε εκείνους που λένε ότι θα έρθουν ένα βράδυ ξαφνικά.