στο αποτέλεσμα της υγείας, επισημαίνουν για ακόμη μια φορά οι διατροφολόγοι, που φέρνουν στην επιφάνεια έναν νέο θετικό συσχετισμό: Αυτόν της καλής εντερικής υγείας και της κατανάλωσης φιστικιών, μπαχαρικών και βοτάνων.
Σε αυτή την ωφέλιμη σχέση κατέληξε ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Evan Pugh, η οποία διεξήγαγε δύο διαφορετικές μελέτες αναφορικά με τους διατροφικούς παράγοντες που επηρεάζουν την εντερική υγεία.
Το μικροβίωμα αποτελεί μια συλλογή τρισεκατομμυρίων μικροοργανισμών που ζουν μέσα στον εντερικό σωλήνα. Τα βακτήρια του μικροβιώματος είναι ικανά να επηρεάσουν σχεδόν όλα τα συστήματα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού και της οικοδόμησης και διατήρησης του ανοσοποιητικού συστήματος.
Στην πρώτη μελέτη, που αφορούσε στα οφέλη των φιστικιών, κάποιοι συμμετέχοντες κατανάλωναν 28 γραμμάρια φιστίκια την ημέρα, ενώ άλλοι κράκερ και τυρί, ένα σνακ πιο πλούσιο σε υδατάνθρακες. Στο τέλος της δοκιμής των 6 εβδομάδων, όσοι κατανάλωναν φιστίκια παρουσίασαν αύξηση των Ruminococcaceae, μιας ομάδας βακτηρίων, που συμβάλλουν στον υγιή μεταβολισμό του ήπατος και την καλή ανοσοποιητική λειτουργία. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Clinical Nutrition.
Στη δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition, οι επιστήμονες ανέλυσαν τον αντίκτυπο της προσθήκης μιγμάτων βοτάνων και μπαχαρικών, όπως κανέλα, τζίντζερ, κύμινο, κουρκουμά, δεντρολίβανο, ρίγανη, βασιλικό και θυμάρι, στις ελεγχόμενες δίαιτες συμμετεχόντων με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Η ομάδα εξέτασε τρεις διαφορετικές δόσεις:
