Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Πώς βγήκε η περίφημη φράση "Ούνα φάτσα ούνα ράτσα" μεταξύ Ελλήνων και Ιταλών



 Ολοι έχουμε ακούσει ή πει -και όχι μόνο μία φορά- τη φράση «ούνα φάτσα ούνα ράτσα», η οποία αφορά τους Ελληνες και τους Ιταλούς.

Είναι δύο χώρες που βρίσκονται δίπλα-δίπλα. Δύο από... 

 
τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, αν όχι οι πιο όμορφες. Και είναι παράλληλα και δύο χώρες που έχουν να επιδείξουν αρκετά κοινά. Τόσα, ώστε οι δύο λαοί να περιγράφονται με τη φράση «ούνα φάτσα, ούνα ράτσα».

Φράση η οποία δεν είναι ελληνική αλλά ιταλική. Οι γείτονες ήταν αυτοί που την καθιέρωσαν και αφορούσε αποκλειστικά τους ίδιους και τους Έλληνες. Αυτό το διευκρινίζουμε επειδή κατά καιρούς έχει ακουστεί ότι αφορά και τους Ιταλούς με τους Τούρκους. Αυτό, όμως, δεν ισχύει.

Οι Ιταλοί ήταν αυτοί που είπαν και καθιέρωσαν το «ούνα φάτσα ούνα ράτσα», θέλοντας να δείξουν τα κοινά που υπήρχαν και υπάρχουν με τους Έλληνες. Και είναι τρεις, συγκεκριμένα, οι «πυλώνες» αυτής της φράσης: Πρώτον, η εξωτερική εμφάνιση.

Με μια αναζήτηση σε ιταλικές ιστοσελίδες, μπορεί κανείς να διαβάσει αυτό: Σύγχρονες μελέτες του DNA δείχνουν ότι οι νότιοι Ιταλοί και οι Ελληνες προέρχονται από το ίδιο «γένος». Αγνωστο αν όντως έχουν γίνει τέτοιες μελέτες και έδειξαν αυτό το αποτέλεσμα.

Αυτό είναι που είναι γνωστό, όμως, είναι ότι στην εξωτερική εμφάνιση ο μέσος Ελληνας και ο μέσος Ιταλός μοιάζουν. Πολύ. Περισσότερο από ό,τι μοιάζουν και οι μεν και οι δε με οποιονδήποτε άλλο λαό.

Η αγάπη για τον πολιτισμό και οι Ελληνες της νότιας Ιταλίας

Από εκεί και πέρα, Ελληνες και Ιταλοί κατάλαβαν στο πέρασμα των χρόνων ότι έχουν ακόμη ένα μεγάλο κοινό: Τον πολιτισμό και την αγάπη για αυτόν. Οι δύο λαοί, διαχρονικά, έχουν τιμήσει τον πολιτισμό όσο κανείς άλλος, ενδεχομένως.

Και υπάρχει φυσικά το μεγάλο κεφάλαιο της Magna Grecia. Το μεγάλο κεφάλαιο της νότιας Ιταλίας και του πολύ ισχυρού δεσμού της με τους Ελληνες. Εκεί, στον ιταλικό νότο δηλαδή, γεννήθηκε η φράση «ούνα φάτσα ούνα ράτσα». Εκεί το είπαν και το καθιέρωσαν, θέλοντας να έρθουν ακόμη πιο κοντά με τους Ελληνες. Να σφραγίσουν αυτή την ιδιαίτερη σχέση, φιλία, όπως θέλει ο καθένας το χαρακτηρίζει.
 
 italians.gr