Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Που βρίσκεται η προσπάθεια απαγόρευσης του κόμματος Έλληνες – Γιατί χρειάζεται η ΝΔ 180 ψήφους και πως αντιδρά η Αριστερά


Το Εθνικό κόμμα Έλληνες που ίδρυσε ο Ηλίας Κασιδιάρης φαίνεται ότι είναι έτοιμο να εισέλθει στη Βουλή, σύμφωνα με όσα δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Το... 


 

κόμμα εμφανίζεται να διαθέτει πολιτική δύναμη 2,6% στη δημοσκόπηση που έκανε η MRB για λογαριασμό του OPEN, με την ίδια εταιρία να το εκτιμά πριν από λίγο καιρό στο 2,7% 2,5% του δίνει η δημοσκόπηση που έκανε η Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, ενώ αυτή της Marc που διεξήχθη για λογαριασμό του Πρώτου Θέματος, το εμφανίζει στο 2,8%, η δημοσκόπηση τγς Alco, που έγινε για λογαριασμό του Alpha δίνει τους Έλληνες για την Πατρίδασ2,6% ενώ της Metron Analysis που έγινε μεταξύ 11 και 17 Ιανουαρίου για λογαριασμό του Mega, δείχνει στην εκτίμηση ψήφου ότι το κόμμα Έλληνες εισέρχεται στο κοινοβούλιο με ποσοστό 3,5%. στις πιο πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. 

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, αυτή της RASS που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ACTION 24, εμφανίζει το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη ακριβώς στο 3%! Αξίζει να σημειωθεί πως στις μετρήσεις αυτές το ποσοστό αποτελεί πρόθεση και όχι εκτίμηση ψήφου (πλην αυτή που παρουσίασε το ΜEGA) , γεγονός που ενισχύει την δυναμική του ναζιστικού κόμματος να εισέλθει στο κοινοβούλιο. 

Οι δημοσκοπήσεις αυτές έχουν προκαλέσει προβληματισμό όχι μόνο στο Μαξίμου αλλά σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, το οποίο ψάχνει τρόπο να αποτρέψει» την είσοδο των Ελλήνων για την Πατρίδα στο Κοινοβούλιο. 

Όπως έγινε γνωστό μέσω της συνέντευξη που παραχώρησε στο φιλοκυβερνητικό Πρώτο Θέμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται μια περαιτέρων νομοθετική ρύθμιση στα πλαίσια του Συντάγματος για να αποτραπεί η είσοδος εγκληματικών οργανώσεων στο Κοινοβούλιο. Δε το περιόρισε δηλαδή σε ένα κόμμα αλλά γενικά σε εγκληματικές οργανώσεις κάτι που προφανώς δεν βρίσkει σύμφωνα τα αριστερά κόμματα που φοβούνται ότι μπορεί να τους γυρίσει μπούμερανγκ. 

Τι προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση 

Υπό αυτό το πρίσμα, επιδιώκει η κυβέρνηση για την ρύθμιση που θα απαγορεύει τη συμμετοχή στο κόμμα Κασιδιάρη στις εκλογές.

 Η κυβερνητική πρόταση έχει ήδη σταλεί στα κόμματα για παρατηρήσεις, και θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, προβλέπει ότι ο Άρειος Πάγος, που εξετάζει αν μπορεί να κατέβει ένα κόμμα στις εκλογές, όχι μόνο θα ελέγχει αν ο πρόεδρός του είναι μέλος ή έχει καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση, κάτι που ήδη μπορεί να κάνει, άλλα ούτε θα επιτρέπει να τοποθετήσει στη θέση αυτή έναν «αχυράνθρωπο» για να ξεφύγει της εκλογικής νομοθεσίας. 

Με αυτή την πρόταση η ΝΔ επιχειρεί να πετύχει την μέγιστη δυνατή συναίνεση των κομμάτων, γιατί όπως κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες μόνο αν περάσει η πρόταση με 180 ψήφους θα ισχύσει από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα ισχύσει μόνο από την μεθεπόμενη εκλογική διαδικασία. 

Ειδικότερα, η σχετική τροπολογία που έχουν επεξεργαστεί ο Γεραπετρίτης καιo Βορίδης προβλέπει: 

  • Θεσμική εμπλοκή του Αρείου Πάγου 
  • Θα εξετάζεται αν η ηγεσία ή τα μέλη ενός κόμματος έχουν καταδικαστεί για αδικήματα 
  • η ολομέλεια θα παίρνει την τελική απόφαση
  •  θα εξετάζεται η καταδίκη και της πραγματικής ηγεσίας για τα προαναφερθέντα αδικήματα.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια απόπειρα συνεννόησης με την αντιπολίτευση, στην οποία ελπίζουμε όλοι να πρυτανεύσει η λογική και η ευθύνη. Τα απολύτως αυτονόητα δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικής ή πολιτικής αντιπαράθεσης» είχε πει ο Μητσοτάκης αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ φοβούμενος ότι μπορεί να ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου» και να τεθεί «μπλόκο» και σε αριστερίστικα κόμματα/οργανώσεις κατέθεσε τη δική του πρόταση που στην ουσία αποτελεί φωτογραφική ρύθμιθση μονο γαι εθνικιστικά κόμματα. 

Έτσι η Κουμουνδούρου έδωσε στη δημοσιότητα την πρότασή της για τον αποκλεισμό από τις εκλογές κομμάτων που υιοθετούν τη νεοναζιστική ιδεολογία και αναμένεται να την καταθέσει στη Βουλή τις επόμενες μέρες. Η πρόταση με τίτλο «Για την προστασία της ελεύθερης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος στις εκλογές» επισημαίνει πως στο άρθρο 29 παρ. 1 του Συντάγματος ορίζεται ότι η ίδρυση πολιτικών κομμάτων είναι ελεύθερη, όμως η οργάνωση και η δράση τους οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η διατύπωσή της από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής: «Δεν έχουν δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών πολιτικά κόμματα, η οργάνωση και δράση των οποίων δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος κατά την έννοια του άρθρου 29 παρ. 1 του Συντάγματος». Όπως διευκρινίζεται, τέτοια είναι πολιτικά κόμματα των οποίων «οι καταστατικές διατάξεις ή ιδεολογικές διακηρύξεις ή η πολιτική δράση υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, χαρακτηριστικά φύλου ή την αναπηρία, καθώς επίσης κόμματα των οποίων ο επικεφαλής ή μέλος οργάνου διοίκησης έχει καταδικαστεί, ακόμα και πρωτοδίκως, για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα».

Η αριστερή δικλίδα ασφαλείας προκειμένου να μην επιχειρηθούν γενικεύσεις είναι η σαφής αναφορά στον… ναζιστικό και ρατσιστικό χαρακτήρα του κόμματος: «Η περίπτωση αυτή συντρέχει ακόμα και για απλό μέλος, εάν έχει τελέσει εγκλήματα του προηγούμενου εδαφίου με ναζιστικό ή ρατσιστικό κίνητρο, στο πλαίσιο δράσης κόμματος ή στο όνομά του». Ο έλεγχος προβλέπεται να γίνεται αυτεπαγγέλτως από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, ενώ αναφέρεται η δυνατότητα να παρέχονται επιπλέον στοιχεία τεκμηρίωσης προς υποβοήθηση της κρίσης του από πολιτικά κόμματα, ενώσεις προσώπων ή άλλες οργανώσεις της κοινωνίας της πολιτών, αλλά και κάθε εκλογέα. 

Τι πρόκειται να πράξουν τα υπόλοιπα κόμματα; Το ΜέρΑ του Βαρουφάκη μάλλον θα συνταχθεί με τον ΣΥΡΙΖA ενώ το ΚΚΕ που ανησυχεί και αυτό, αφού μιλάει ξεκάθαρα για «δικτατορία το προλεταριάτου» δύσκολα θα μπεί στην γραμμή της ΝΔ Άρα η η μόνη πιθανότητα για να περάσει η πρόταση της ΝΔ είναι να στηριχθεί από το ΠΑΣΟK φτάνοντας στο 158+22 = 180 ενώ ακόμη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του o Βελόπουλος που δεν θέλει μεν το κόμμα Έλληνες στην βουλή αλλά στοχεύει στους ψηφοφόρους του. 

elkosmos.gr


Το Εθνικό κόμμα Έλληνες που ίδρυσε ο Ηλίας Κασιδιάρης φαίνεται ότι είναι έτοιμο να εισέλθει στη Βουλή, σύμφωνα με όσα δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Το κόμμα εμφανίζεται να διαθέτει πολιτική δύναμη 2,6% στη δημοσκόπηση που έκανε η MRB για λογαριασμό του OPEN, με την ίδια εταιρία να το εκτιμά πριν από λίγο καιρό στο 2,7% 2,5% του δίνει η δημοσκόπηση που έκανε η Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, ενώ αυτή της Marc που διεξήχθη για λογαριασμό του Πρώτου Θέματος, το εμφανίζει στο 2,8%, η δημοσκόπηση τγς Alco, που έγινε για λογαριασμό του Alpha δίνει τους Έλληνες για την Πατρίδασ2,6% ενώ της Metron Analysis που έγινε μεταξύ 11 και 17 Ιανουαρίου για λογαριασμό του Mega, δείχνει στην εκτίμηση ψήφου ότι το κόμμα Έλληνες εισέρχεται στο κοινοβούλιο με ποσοστό 3,5%. στις πιο πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, αυτή της RASS που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ACTION 24, εμφανίζει το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη ακριβώς στο 3%! Αξίζει να σημειωθεί πως στις μετρήσεις αυτές το ποσοστό αποτελεί πρόθεση και όχι εκτίμηση ψήφου (πλην αυτή που παρουσίασε το ΜEGA) , γεγονός που ενισχύει την δυναμική του ναζιστικού κόμματος να εισέλθει στο κοινοβούλιο. Οι δημοσκοπήσεις αυτές έχουν προκαλέσει προβληματισμό όχι μόνο στο Μαξίμου αλλά σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, το οποίο ψάχνει τρόπο να αποτρέψει» την είσοδο των Ελλήνων για την Πατρίδα στο Κοινοβούλιο. Όπως έγινε γνωστό μέσω της συνέντευξη που παραχώρησε στο φιλοκυβερνητικό Πρώτο Θέμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται μια περαιτέρων νομοθετική ρύθμιση στα πλαίσια του Συντάγματος για να αποτραπεί η είσοδος εγκληματικών οργανώσεων στο Κοινοβούλιο. Δε το περιόρισε δηλαδή σε ένα κόμμα αλλά γενικά σε εγκληματικές οργανώσεις κάτι που προφανώς δεν βρίσkει σύμφωνα τα αριστερά κόμματα που φοβούνται ότι μπορεί να τους γυρίσει μπούμερανγκ. Τι προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση Υπό αυτό το πρίσμα, επιδιώκει η κυβέρνηση για την ρύθμιση που θα απαγορεύει τη συμμετοχή στο κόμμα Κασιδιάρη στις εκλογές. Η κυβερνητική πρόταση έχει ήδη σταλεί στα κόμματα για παρατηρήσεις, και θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, προβλέπει ότι ο Άρειος Πάγος, που εξετάζει αν μπορεί να κατέβει ένα κόμμα στις εκλογές, όχι μόνο θα ελέγχει αν ο πρόεδρός του είναι μέλος ή έχει καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση, κάτι που ήδη μπορεί να κάνει, άλλα ούτε θα επιτρέπει να τοποθετήσει στη θέση αυτή έναν «αχυράνθρωπο» για να ξεφύγει της εκλογικής νομοθεσίας. Με αυτή την πρόταση η ΝΔ επιχειρεί να πετύχει την μέγιστη δυνατή συναίνεση των κομμάτων, γιατί όπως κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες μόνο αν περάσει η πρόταση με 180 ψήφους θα ισχύσει από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα ισχύσει μόνο από την μεθεπόμενη εκλογική διαδικασία. Ειδικότερα, η σχετική τροπολογία που έχουν επεξεργαστεί ο Γεραπετρίτης καιo Βορίδης προβλέπει: Θεσμική εμπλοκή του Αρείου Πάγου Θα εξετάζεται αν η ηγεσία ή τα μέλη ενός κόμματος έχουν καταδικαστεί για...

Διαβάστε περισσότερα www.elkosmos.gr/apagoreysi-kommatos-ellhnes/ © www.elkosmos.gr