Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Θες να κάνεις ένα μακρινό ταξίδι; Τέσσερις ιδέες για να σου βγει οικονομικό


Υπάρχουν tips και προορισμοί που θα σου χαρίσουν φέτος ένα μακρινό ταξίδι χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία
 
Όσο κι αν λατρεύουμε τα ταξίδια, πάντα ψάχνουμε tips και ιδέες για...  

 
το πως να κάνουμε οικονομικά ένα μακρινό ταξίδι. Σου ακούγεται δύσκολο ή ακατόρθωτο; Κι όμως, υπάρχουν ιδέες και προορισμοί που θα σου χαρίσουν φέτος ένα μακρινό ταξίδι χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία αλλά ούτε και να στερηθείς όλη την εμπειρία του ταξιδιού.

Όποιον και να ρωτήσεις, δε θα αρνηθεί ότι τα ταξίδια αποτελούν ανεκτίμητες εμπειρίες ζωής. Το να μαθαίνει κάποιος για νέους πολιτισμούς και κουλτούρες και να γνωρίζει νέα μέρη, διευρύνει τους ορίζοντές του και τον κάνει πιο «πλούσιο». Ωστόσο, οι εποχές που διανύουμε είναι δύσκολες και είναι κρίμα το οικονομικό κομμάτι να σε αποτρέψει από ένα ταξίδι και μια καινούργια εμπειρία.

Υπάρχουν λοιπόν πολλοί τρόποι να ταξιδέψεις με χαμηλό budget και να απολαύσεις ένα μακρινό ταξίδι, έναν μακρινό προορισμό που στο άκουσμα του, σου φαντάζει απίθανο! Δες παρακάτω τους προορισμούς που ακολουθούν για να πάρεις ιδέες!

Ταϊλάνδη

Η Ταϊλάνδη αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα ταξιδιωτικών εμπειριών χωρίς πολλά έξοδα. Οι τιμές των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων πέφτουν σημαντικά κατά τη διάρκεια της ανοιξιάτικης και φθινοπωρινής περιόδου – ιδανική για να επισκεφθείς το νησί χωρίς τα πλήθη του χειμώνα. Ακόμη, τα αεροπορικά εισιτήρια για Ταϊλάνδη μπορεί να είναι εκπληκτικά χαμηλά, ιδιαίτερα αν τα κλείσεις κάποιο διάστημα πριν. Εκτός από αυτό όμως, μπορείς να ψάξεις για πτήσεις προς Σιγκαπούρη και άλλους ασιατικούς κόμβους και να δεις αν μπορείς να βρεις μια φθηνή σύνδεση μέσω αεροπλάνου ή τρένου.

Κατά τη διαμονή σου στην Ταϊλάνδη, μια οικονομική λύση είναι να κυκλοφορείς με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Κάποιες διαδρομές από και προς το αεροδρόμιο, πραγματοποιούνται δωρεάν με αστικό λεωφορείο, ενώ το εισιτήριο για την τοπική συγκοινωνία κοστίζει μόλις 0,25€! Μία άλλη πολύ πρακτική ιδέα είναι να νοικιάσεις ένα scooter ή μηχανή για να πραγματοποιείς τις μετακινήσεις σου, το οποίο δε θα σου κοστίσει πάνω από 5€ / ημέρα.

Όσον αφορά το φαγητό, το να τρως εκεί σε μέρη με πολλούς ντόπιους είναι σίγουρα ιδανικό για να μην ξοδέψεις πολλά χρήματα. Αντίθετα, τα τουριστικά μέρη είναι πιο ακριβά. Στην Ταϊλάνδη συγκεκριμένα, οι πάγκοι του δρόμου και τα περιπλανώμενα καροτσάκια των μικροπωλητών είναι απροσδόκητα φθηνά! Noodles pàt tai μέχρι και σούπα ðôm yam, είναι κάποιες από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της Ταϊλάνδης που θα βρεις με λιγότερο από 3€/ μερίδα.

Επιπλέον, για να περάσεις άπλετο χρόνο στα αξιοθέατα και σε δραστηριότητες, μάθε πως τα μικρότερα μοναστήρια είναι συχνά δωρεάν για επίσκεψη, και είναι αναμφισβήτητα πιο ενδιαφέροντα, λόγω της απουσίας πλήθους ανθρώπων.

Η Ταϊλάνδη τέλος, είναι ένα από τα φθηνότερα μέρη στον κόσμο για να κάνεις καταδύσεις, canyoning και kiteboarding, bungee jumping, zip-lining και πεζοπορία στη ζούγκλα. Αυτό που θα σε βοηθήσει, είναι να έχεις ήδη μαζί σου τον εξοπλισμό σου, ή ένα μεγάλο μέρος του, ώστε να μη χρειαστεί να κάνεις περιττά έξοδα εκεί.

Φιλιππίνες

Ένα οικονομικό ταξίδι στις Φιλιππίνες απαιτεί δημιουργικότητα και καλή οργάνωση. Είναι ένας από τους πιο οικονομικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς στην Ασία. Θα θαυμάσεις τις τέλειες παραλίες με λευκή άμμο, τις μαγευτικές θάλασσες, τα ηλιοβασιλέματα, τους φιλικούς ντόπιους και τη χαλαρή, τροπική ατμόσφαιρα.

Οι Φιλιππίνες είναι μια χώρα στην οποία μπορείς να περάσεις άνετα με μόλις 20€ την ημέρα, και είναι εφικτό να ξοδέψεις πολύ λιγότερα από αυτά, αν η διαμονή σου περιλαμβάνει camping όλες ή κάποιες μέρες του ταξιδιού σου. Διαφορετικά υπάρχουν πολύ οικονομικά hostels και καταλύματα που μπορείς να επιλέξεις και δε θα ξοδέψεις παραπάνω από 5€ / διανυκτέρευση. Όσον αφορά το φαγητό, η επιλογή του street food είναι η καλύτερη και μπορεί να κοστίσει μόλις 1€ για μία πλήρη χορταστική μερίδα με κρέας.

Για τις μετακινήσεις σου εκεί, μια τολμηρή ιδέα είναι το οτοστόπ. Είναι αρκετά δημοφιλές στις Φιλιππίνες και ένας φανταστικός τρόπος για να γνωρίσεις νέους ανθρώπους, να ζήσεις μια περιπέτεια και ταυτόχρονα να εξοικονομήσεις χρήματα.

Τέλος, οι δραστηριότητες σε αυτόν τον προορισμό είναι αμέτρητες, με την κολύμβηση και τις καταδύσεις να είναι must. Αν δεν έχεις πάρει μαζί σου εξοπλισμό θα μπορέσεις να νοικιάσεις εκεί πολύ οικονομικά.

Μαρόκο

Το Μαρόκο είναι γεμάτο με ενδιαφέρουσες πόλεις, μοναδικές ως προς την κληρονομιά, τα φαγητά και τους ανθρώπους της. Υπάρχουν τόσα πολλά να ανακαλύψεις σε όλη τη χώρα, από δωρεάν πράγματα μέχρι δραστηριότητες με χαμηλό budget.

Αν θες αυτό το μακρινό ταξίδι να σου βγει οικονομικά, μια ιδέα θα ήταν να επισκεφθείς την Μεκνές αντί για τη Φεζ ή το Μαρακές. Εκεί θα βρεις πιο λογικές τιμές και η εμπειρία σου θα είναι το ίδιο αυθεντική αλλά με χαμηλότερο κόστος. Αν ψάχνεις για οικονομική διαμονή, η Essaouira, είναι μια παραθαλάσσια πόλη και πολύ καλή επιλογή!

Στο Μαρόκο, στις υπαίθριες αγορές, η ικανότητα διαπραγμάτευσης είναι μια από τις πιο χρήσιμες δεξιότητες που μπορεί να έχει κάθε ταξιδιώτης, ανεξάρτητα από τον προορισμό του. Σε μια τέτοια χώρα, μερικά από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα είναι οι υπαίθριες αγορές που ονομάζονται souks κι εκεί οι τιμές δεν είναι ποτέ σταθερές. Ωστόσο θα βρεις τα πάντα, από ρούχα μέχρι μπαχαρικά. Επιπλέον, κάτι που θα απολαύσεις χωρίς πολλά χρήματα ή και εντελώς δωρεάν, είναι η επίσκεψη σε ένα μαροκινό χαμάμ. Υπάρχουν σχεδόν παντού στο Μαρόκο, όχι μόνο πολυτελή, αλλά και φθηνότερα τοπικά χαμάμ.

Σε όλες τις πόλεις του Μαρόκο, μπορείς να δοκιμάσεις πλήθος προσιτών φαγητών, παραδοσιακών και μη. Μπορείς παντού να βρεις φρέσκα φρούτα, ψάρια και baghrir – μαροκινές τηγανίτες.

Αίγυπτος

Μια από τις χώρες που βρίσκονται στη λίστα κάθε ταξιδιώτη, είναι η Αίγυπτος. Οι λάτρεις της ιστορίας λαχταρούν να βγάλουν από μέσα τους τον αρχαιολόγο και να εξερευνήσουν τη χώρα. Ένα τέτοιο ταξίδι απαιτεί οργάνωση και καλό προγραμματισμό.

Σε γενικές γραμμές, η διαμονή στην Αίγυπτο είναι προσιτή, αλλά υπάρχουν μερικά tips που μπορούν να μειώσουν τα έξοδά σου. Συνήθως, ένα κρεβάτι σε κάποιο hostel μπορεί να κοστίσει γύρω στα 5-8€ ανά διανυκτέρευση, ή ένα άνετο ιδιωτικό μονόκλινο δωμάτιο περίπου 15€. Είναι πολύ συνηθισμένο οι ξενώνες να προσφέρουν extra υπηρεσίες, όπως πρωινό και τοπικές εκδρομές μόνο με 1-2€ επιπλέον.

Περνώντας στο φαγητό πρέπει να ξέρεις ότι στα στενά σοκάκια οποιασδήποτε πολυσύχναστης αγοράς του Καΐρου (Khan El Khalili ή η οδός Mohammed Ali) μπορείς να βρεις ένα γεμιστό σάντουιτς φαλάφελ με μόλις 1€. Μπορείς κυριολεκτικά να βρεις αραβικό ψωμί με 5 λεπτά του ευρώ! Είναι όλα φτηνά και πολύ χορταστικά! Μη σε φοβίζει το street food ή οι πωλητές του δρόμου, ειδικά αν το φαγητό μαγειρεύεται μπροστά σου και υπάρχουν ντόπιοι που περιμένουν, τότε είσαι σε καλό δρόμο! Στην Αίγυπτο θα βρεις και τα λεγόμενα «kosheri», μικρά, τοπικά εστιατόρια που σερβίρουν γενναιόδωρες μερίδες ζυμαρικών, ρεβίθια, φακές κ.α., με λιγότερο από 1€.

Για τη μετακίνησή σου στις περισσότερες αιγυπτιακές πόλεις, τα ταξί είναι ένας φθηνός και βολικός τρόπος. Η καλύτερη πρακτική είναι να χρησιμοποιείς ταξί χωρίς ταξίμετρο και να συμφωνείς την τιμή με τον οδηγό πριν επιβιβαστείς. Αυτή είναι και η πιο διαδεδομένη τακτική εκεί.

Οι βόλτες και οι εκδρομές στο ταξίδι σου, μπορεί να είναι εξίσου οικονομικές. Θα χρειαστεί να είσαι πιο ευέλικτος στις ημερομηνίες που θα επισκεφθείς διάφορα σημεία αναφοράς, αλλά θα έχεις το πρόσθετο πλεονέκτημα, ότι μπορείς να διαπραγματευτείς την τιμή σε κρουαζιέρες, τοπικές εκδρομές ακόμη και σε κάποιον ξεναγό.

Μπορείς εύκολα λοιπόν, με αυτές τις ιδέες να κάνεις φέτος οικονομικά ένα μακρινό ταξίδι και να το απολαύσεις στο έπακρο, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό!