Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Πόσο διαρκεί το κατεψυγμένο κρέας – Ο ασφαλέστερος τρόπος αποθήκευσης κρέατος στην κατάψυξη



Από κοτόπουλο μέχρι χοιρινό και πολλά άλλα: Ένας οδηγός για να ξέρετε πότε να καταναλώσετε τα προϊόντα στην κατάψυξη

 Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν καταψύχετε το φρέσκο κρέας που μόλις έχετε αγοράσει από το σούπερ μάρκετ, είναι...  


 

να βεβαιωθείτε ότι καταψύχετε το κρέας -και όλα τα άλλα τρόφιμα- σε θερμοκρασία -17 βαθμών Κελσίου, καθώς πρόκειται για τη θερμοκρασία που διατηρεί τα τρόφιμα ασφαλή.

Είναι αποδεκτό να καταψύχετε το κρέας στην αρχική του συσκευασία, αλλά αν σκοπεύετε να το διατηρήσετε στην κατάψυξή σας για περισσότερο από δύο μήνες, το goodhousekeeping.com συνιστά να στραφείτε σε συσκευασίες όπως αλουμινόχαρτο, διάφανη μεμβράνη ή ειδικό χαρτί κατάψυξης. Μπορείτε, επίσης, να σφραγίσετε την πρωτεΐνη μέσα σε μια αεροστεγή πλαστική σακούλα.

Τι διάρκεια ζωής, όμως, έχει το κρέας από την στιγμή που θα το αποθηκεύσετε στην κατάψυξη; 


Πόσο διαρκεί το κατεψυγμένο κρέας



 

Πουλερικά

Τα ολόκληρα κοτόπουλα και οι γαλοπούλες μπορούν να διαρκέσουν έως και ένα χρόνο στην κατάψυξη. Τα στήθη, οι μηροί ή οι φτερούγες της γαλοπούλας ή του κοτόπουλου θα πρέπει να καταναλώνονται εντός εννέα μηνών, ενώ τα εντόσθια δεν πρέπει να διατηρούνται περισσότερο από τρεις έως τέσσερις μήνες.

Μοσχάρι και αρνί

Οι ωμές μπριζόλες μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη για έξι έως 12 μήνες. Τα παϊδάκια διατηρούνται τέσσερις έως έξι μήνες, ενώ το κομμάτι για ψητό μπορεί να καταψυχθεί έως και ένα χρόνο.

Χοιρινό

Το ωμό χοιρινό κρέας έχει παρόμοιες οδηγίες κατάψυξης με το μοσχαρίσιο κρέας. Οι μπριζόλες διαρκούν τέσσερις έως έξι μήνες στην κατάψυξη, ενώ τα μέρη για ψητό μπορούν να καταψυχθούν έως και ένα χρόνο. Το επεξεργασμένο χοιρινό κρέας, όμως, όπως το μπέικον, τα λουκάνικα, τα χοτ ντογκ, το ζαμπόν, δεν πρέπει να διατηρούνται στην κατάψυξη για περισσότερο από ένα έως δύο μήνες.

Ψάρια και θαλασσινά

Τα άπαχα ψάρια μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη βία έξι έως οκτώ μήνες, ενώ τα λιπαρά ψάρια διαρκούν μόνο δύο έως τρεις μήνες.

Κιμάς

Ο κιμάς από μοσχάρι, γαλοπούλα ή αρνί διατηρείται ιδανικά στην κατάψυξη για τρεις έως τέσσερις μήνες.

Μαγειρεμένο κρέας και υπολείμματα

Θέλετε να αποθηκεύσετε το κοτόπουλο που σας περίσσεψε; Το μαγειρεμένο κρέας δεν διατηρείται στην κατάψυξη για τόσο πολύ όσο το ωμό κρέας. Τα μαγειρεμένα πουλερικά και τα ψάρια, για παράδειγμα, μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη για τέσσερις έως έξι μήνες, ενώ το μοσχάρι, το αρνί και το χοιρινό κρέας δεν πρέπει να διατηρούνται για περισσότερο από δύο έως τρεις μήνες.