Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Αχλάδια ποσέ με βανίλια και σάλτσα αλατισμένης καραμέλας



Κομψό επιδόρπιο, ιδανική επιλογή για ένα ξεχωριστό δείπνο


Υλικά 

  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 250 ml λευκό κρασί
  • 1/2 κλωνάρι βανίλιας 


 

  • 2 αχλάδια, αποφλοιωμένα, με τα κοτσάνια τους
  • 50 γρ. σάλτσα καραμέλας
  • 50 ml κρέμα γάλακτος, για το σερβίρισμα


Εκτέλεση

Βήμα 1
Βάλτε τη ζάχαρη, το λευκό κρασί, 250 ml νερό και τη βανίλια σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά. Αφήστε το να πάρει βράση και σιγοβράστε για 5- 6 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Βήμα 2
Κόψτε ελαφρώς τις βάσεις των αχλαδιών (για να στέκονται όρθια όταν τα σερβίρετε) και τοποθετήστε τα αχλάδια στην κατσαρόλα -το υγρό πρέπει να τα καλύπτει. Μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή και σιγοβράστε απαλά για 40- 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Αφαιρέστε τα αχλάδια από την κατσαρόλα και αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρώς.

Βήμα 3
Λίγο πριν το σερβίρισμα, ζεστάνετε τη σάλτσα καραμέλας σε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να ζεσταθεί.


Βήμα 4
Για να σερβίρετε, μοιράστε την αλατισμένη καραμέλα σε 2 πιάτα και τοποθετήστε από ένα αχλάδι στο καθένα. Περιχύστε με την κρέμα γάλακτος.