Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1833: Διά διατάγματος τής Αντιβασιλείας, ή δραχμή αντικαθιστά ώς νομισματική μονάς τόν φοίνικα, όστις είχε καθιερωθή υπό τού Καποδιστρίου


 Διά διατάγματος τής Αντιβασιλείας, ή δραχμή αντικαθιστά ώς νομισματική μονάς τόν φοίνικα, όστις είχε καθιερωθή υπό τού Καποδιστρίου.

Κόβονται χρυσά και αργυρά νομίσματα σε σχέδιο του Conrad Voigt και χάλκινα σε σχέδιο του Karl Lange.

Η... 

 
αργυρή δραχμή, βάρους 4,477 γραμμαρίων (4,029 γραμμάρια ασήμι), φέρει στη μια της όψη την κεφαλή του Όθωνα και στην άλλη το εθνόσημο.

Στο νομισματοκοπείο του Μονάχου κόβονται ανάμεσα στο 1832 και το 1834 351.000 χρυσά εικοσάδραχμα, 3.660.000 αργυρά πεντάδραχμα, μονόδραχμα και νομίσματα των 50 και 25 λεπτών και 248.000 χάλκινα νομίσματα των πέντε, των δύο και του ενός λεπτού.

Ανάλογος αριθμός νομισμάτων κόβεται στο Παρίσι τη διετία 1834-1835.

Ο Ερμαίος (Φεβρουάριος) υπήρξε ο μοιραίος μην δια την δραχμήν.

Την 8 – 2 – 1833 αντικατέστησε, ως νομισματική μονάδα τον φοίνικα του Καποδίστρια και την 28-2-2002 αντικαταστάθηκε από το θλιβερό και καταστροφικό ΕΥΡΩ.

Η επαναφορά της ως Εθνικού νομίσματος αποτελεί απαράβατο όρο της οικονομικής και κυρίως της Εθνικής ανεξαρτησίας της Ελλάδος.

(Ελληνικό Ημερολόγιο)



Δραχμή

Το όνομα δραχμή προέρχεται από το ρήμα δράσσομαι.

Η λέξη αυτή που σημαίνει στα νέα ελληνικά χειρίζομαι, βρέθηκε για πρώτη φορά να χρησιμοποιέιται σε γραπτό λόγο σε πίνακες Γραμμικής Β από την Πύλο της Μυκηναικής περιόδου.

Το ουσιαστικό δραχμή σήμαινε χούφτα 6 οβολών (μεταλλικών ραβδίων-καρφιών) που χρησιμοποιώνταν την εποχή εκείνη ως ένα είδος νομίσματος ήδη από το 1100 π.Χ.





Οι δύο όψεις του Αθηναϊκού τετράδραχμου.

Στη μία πλευρά του η Αθηνά και στην άλλη, το σύμβολο της Αθηνάς, η γλαυξ (κουκουβάγια).

Ουσιαστικά ήταν ένας πρωτόγονος τύπος χρήσης πολυτιμών μετάλλων όπως ο χαλκός, ο μπρούτζος και το σίδερο αναλόγως με το βάρος τους ως ανταλλακτικές νομισματικές μονάδες.

6 τέτοιοι οβολοί, μία δραχμή δηλαδή βρίσκονται σήμερα και στο νομισματικό μουσείο της Αθήνας.
Τα νομίσματα με την μορφη που τα γνωρίζουμε εμφανίστηκαν μόλις τον 7ο αιώνα π.Χ από την Λυδία.