Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς φαίνεται ότι θα επανέλθει στο προσκήνιο και στην μετα-Covid εποχή, καθώς θα είναι ο συντονιστής στην προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ.
Συγκεκριμένα...
Συγκεκριμένα...
με προσωπική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Νίκος Χαρδαλιάς αναλαμβάνει επισήμως τον ρόλο συντονιστή στην προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Παραπολιτικά», ενώ αναπληρωτής συντονιστής τοποθετείται ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, άμεσοι συνεργάτες του Νίκου Χαρδαλιά και του Χριστόφου Μπουτσικάκη στις 13 περιφέρειες, θα είναι οι εξής:
- Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης στην Αττική
- Ο Γιώργος Κατσαούνος στην Κεντρική Μακεδονία
- Ο Μανώλης Γραφάκος στη Στερεά Ελλάδα
- Ο Γιώργος Καραγιάννης στην Κρήτη
- Ο Δημήτρης Φραγκάκης στο Βόρειο Αιγαίο
- Ο Θανάσης Μπαλέρμπας στα Ιόνια Νησιά
- Ο Μάνος Λογοθέτης στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες
- Ο Δημήτρης Μαραβέλιας στην Πελοπόννησο
- Ο Γιάννης Ξιφαράς στη Θεσσαλία
- Ο Μπάμπης Σιάτρας στη Δυτική Μακεδονία
- Ο Σάκης Ιωαννίδης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
- Ο Βασίλης Γεωργιάδης στην Ήπειρο
- Η Έλενα Σδούκου στη Δυτική Ελλάδα.
Την υψηλή επιστασία θα έχει ο Θανάσης Νέζης, ενώ θα υπάρχει άμεση συνεργασία με τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος έχει μεταξύ άλλων και την αρμοδιότητα του συντονισμού των περιοδειών του πρωθυπουργού ανά την επικράτεια. Μαζί με τον Θανάση Νέζη θα «τρέχουν» τις λεπτομέρειες της παρουσίας και της δράσης σε κάθε περιοχή.
Τα σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης
Ένα από τα βασικά ερωτήματα είναι αν η πρώτη κάλπη μπορεί να αναδείξει μια «κυβέρνηση ηττημένων», όπως παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία μια πιθανή σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜΕΡΑ25, με πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε ένα εγχείρημα συσπείρωσης του εκλογικού του ακροατήριο έχει δηλώσει ότι μαθηματικά αυτό μπορεί να ισχύσει με ανάλογα ποσοστά.
Στις εκλογές της απλής αναλογικής που αυτά τα τρία κόμματα συγκεντρώσουν 151 βουλευτές μπορούν να πάρουν τη δεδηλωμένη. Για να μπορέσει να ισχύσει θεωρητικά αυτό θα πρέπει η ΝΔ να καταγράψει ποσοστό 33% και να λάβει 113 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ περίπου 30,5% και να λάβει 104 έδρες και το ΠΑΣΟΚ σ10,5% και να λάβει 36 έδρες, το ΜΕΡΑ25 3,5% και να λάβει 11 έδρες και το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων να ανέρχεται στο 11,8%.
Σε αυτή την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜΕΡΑ 25 θα έχουν 151 βουλευτές. Πρόκειται όμως για ένα σενάριο πολύ δύσκολα να υλοποιηθεί γιατί προβλέπει τις ιδανικές συνθήκες για τα τρία αυτά κόμματα που θα πάρουν υψηλότερα ποσοστά από τις δημοσκοπήσεις ενώ η ΝΔ χαμηλότερα. Και μάλιστα όταν η είσοδος του ΜΕΡΑ25 στη νέα Βουλή ακόμη διακυβεύεται.
ΝΔ: Δεν ενδιαφέρεται για κυβέρνηση συνεργασίας από απλή αναλογική
Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχουν δηλώσει ρητά ότι δεν τους ενδιαφέρει μια κυβέρνηση συνεργασίας από απλή αναλογική. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες στις προθέσεις του είναι για να είναι μικρότερο το διάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης κάλπης να μην αξιοποιήσει την πρώτη διερευνητική εντολή που θα του δοθεί.
Στις δεύτερες κάλπες που θα διεξαχθούν με ενισχυμένη αναλογική και με κλιμακούμενο μπόνους για το πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία μπορεί να κερδίσει την αυτοδυναμία σε συνάρτηση του ποσοστού της με το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής.
Έτσι αν τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής συγκεντρώνουν ποσοστό 8% έως 10% η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό 37% με 38% για να πετύχει αυτοδυναμία. Αν όμως τα ποσοστά των κομμάτων εκτός Βουλής είναι μικρότερα, δηλαδή περίπου στο 5% με 6%, τότε η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό περίπου 39 % για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση με 152-153 βουλευτές.
Αν η Νέα Δημοκρατία στις δεύτερες κάλπες να πετύχει αυτοδυναμία ο μόνος εν δυνάμει κυβερνητικός της εταίρος είναι το ΠΑΣΟΚ, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκόψει κάθε πιθανότητα συνεργασίας με την Ελληνική Λύση. Πάντως σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα περιπλέκονται.
Πηγή: thestandard.gr