Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

ΙΝΚΑ: 7ημερο μποϊκοτάζ σε τυροκομικά και γαλακτοκομικά για την ακρίβεια - Το σκεπτικό της απόφασης


Ως ΙΝΚΑ – Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας λαμβάνουμε καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες καταγγελίες που αναφέρουν «κάντε κάτι , δεν πάει άλλο η κοροϊδία με την ακρίβεια παντού».

Έπειτα από ώριμη σκέψη το... 

 
ΔΣ του ΙΝΚΑ αποφάσισε να πάει σε εβδομαδιαία μποϊκοτάζ προϊόντων. Είχαμε εκδώσει δελτίο τύπου την 1η Φεβρουαρίου και είχαμε προαναγγείλει το μποϊκοτάζ στα τυροκομικά, γαλακτοκομικά, γάλατα, γιαούρτια από σήμερα 13 Φεβρουαρίου έως 20 Φεβρουαρίου, ημέρα Κυριακή.

Ο αγώνας δεν είναι κατά των κτηνοτρόφων όπως θέλουν μερικοί να λένε, αλλά κατά της αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας των προϊόντων αυτών.

Είναι προϊόντα καθημερινής χρήσης άρα έχουμε την απαίτηση να πέσουν οι τιμές τους. Το γάλα, το γιαούρτι δεν το θέλεις μια φορά την εβδομάδα αλλά κάθε μέρα. Θέλουμε όλους μαζί μας γιατί αφορά σε όλους μας. Το μποϊκοτάζ άλλωστε είναι το έσχατο μέτρο κατά της ακρίβειας. Αυτό ισχύει σε όλα τα κράτη του κόσμου.

Σίγουρα δεν θα λύσει το πρόβλημα αλλά θα στείλει ένα μήνυμα στην αγορά πως η δύναμη είμαστε όλοι εμείς οι πολίτες καταναλωτές και όχι οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις. Χωρίς καταναλωτές δεν υπάρχει αγορά.

Λέμε όχι στην φτώχεια, λέμε όχι στην αισχροκέρδεια και την κερδοσκοπία στην Ελλάδα.

Ζούμε σε μια χώρα που επί 13 χρόνια έχασε και χάνει συνέχεια μισθούς και συντάξεις.

Σε μια χώρα με ακρίβεια παντού στην αγορά, στην ενέργεια, τα καύσιμα, τα τρόφιμα, τα ηλεκτρικά – ηλεκτρονικά, τα οικοδομικά υλικά, τα αγροτικά, τα κτηνιατρικά, τα φάρμακα, τα φυτοφάρμακα ,τα λιπάσματα και μόνο με μειώσεις μισθών και συντάξεων άρα και στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Μας έλεγαν πως για την ακρίβεια φταίει ο πόλεμος Ρωσίας -Ουκρανίας και ο Πούτιν. Τώρα που έπεσαν οι τιμές στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο γιατί οι τιμές είναι ακόμα υψηλές ;

Μπήκε πλαφόν στα ξύλα και στο πέλετ και έπεσαν οι τιμές των προϊόντων αυτών όπως στο πέλετ κατά 300 ευρώ ο τόνος. Δηλ. από τα 980 ευρώ στα 680 ευρώ.

Δεν γίνεται να φωνάζουν οι αγρότες για τιμές ξεφτίλας στο χωράφι και να πληρώνει ο καταναλωτής 800%, 1.500% και 5.000% παραπάνω τις τιμές των προϊόντων στο ράφι.

Δυστυχώς η αγορά είναι ανεξέλεγκτη με την ανοχή άρα και συνενοχή της κυβέρνησης.

Πόσο άλλο μπορεί να αντέξει οικονομικά ο πολίτης καταναλωτής; Έτσι με ευθύνη άλλων και όχι των πολιτών – Καταναλωτών φτάσαμε στο σημείο μηδέν του μποϊκοτάζ στην αγορά.

Ξεκίνησε με τα τυροκομικά, γαλακτοκομικά, γάλατα, γιαούρτια και θα συνεχίσει με άλλα μποϊκοτάζ και σε άλλους τομείς της αγοράς όπως τα χαρτικά, τα απορρυπαντικά, τα όσπρια, τα λάδια. Και βλέπουμε…