Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Τα έξι είδη τσαγιού που βοηθούν στο αδυνάτισμα σύμφωνα με έρευνες


Η απώλεια βάρους θέλει επιμονή, υπομονή, κατάλληλη διατροφή και συστηματική άσκηση. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν η κατανάλωση συγκεκριμένων ειδών τσαγιού μπορεί επίσης να βοηθήσει στο αδυνάτισμα.

Η... 

 
κατανάλωση τσαγιού έχει συσχετιστεί με όλα τα με πολλαπλά οφέλη για την υγεία όπως τον μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη. Επίσης, βοηθά στη μείωση του σωματικού λίπους και στη διατήρηση του υγιούς σωματικού βάρους, αναφέρει η διατροφολόγος Amy Shapiro.

Αν και οι έρευνες που έχουν γίνει για την επίδραση της κατανάλωσης τσαγιού στην απώλεια βάρους δεν είναι πολλές, ακόμα και αυτές οι λίγες είναι ελπιδοφόρες.

Παρακάτω τα έξι είδη τσαγιού που βοηθούν στο αδυνάτισμα, σύμφωνα με το Insider.com:

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στη μετατροπή του λίπους σε ενέργεια, συμβάλλοντας έτσι στην απώλεια βάρους, αναφέρει η ειδικός. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του τσαγιού σε αντιοξειδωτικά τα οποία ονομάζονται κατεχίνες.

Μελέτη του 2008 έδειξε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν εκχύλισμα τσαγιού πριν την άσκηση έκαιγαν 17% περισσότερο λίπος.

Ανασκόπηση 14 διαφορετικών μελετών το 2014 έδειξε, επίσης, ότι άτομα που έπασχαν από παχυσαρκία και έπιναν πράσινο τσάι για 12 εβδομάδες έχασαν από 0,4 έως 7,7 κιλά περισσότερα από εκείνους που δεν κατανάλωναν καθόλου πράσινο τσάι.

Δεδομένου ότι έχει φλιτζάνι τσάι περιέχει 28 mg καφεΐνη η dr Sharpino συνιστά η κατανάλωσή του να γίνεται πριν τις 4 το απόγευμα.

Τσάι Oolong


Όπως και το πράσινο τσάι, έτσι και το τσάι Oolong θεωρείται ότι ενισχύει την απώλεια βάρους βελτιώνοντας τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει το λίπος.

Μελέτη του 2009 έδειξε:

Το 70% ατόμων με παχυσαρκία που συμμετείχαν στην έρευνα και έπιναν 8 γραμμάρια τσαγιού oolong την ημέρα έχασαν περισσότερο από 2 κιλά και το 22% περισσότερο από 6 κιλά.
Το 64% των συμμετεχόντων έχασαν περισσότερο από 2 κιλά σε διάστημα 6 εβδομάδων.


Μαύρο τσάι

Το μαύρο τσάι έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και όπως το πράσινο τσάι, περιέχει επίσης πολυφαινόλες που μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους μειώνοντας την πρόληψη θερμίδων και ενισχύοντας τη διάσπαση του λίπους.

Μελέτη του 2014 έδειξε ότι υγιείς ενήλικες που κατανάλωναν τρία φλιτζάνια μαύρο τσάι καθημερινά επί τρεις μήνες έχασαν περισσότερο βάρος και πόντους από την περίμετρο της μέσης σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου.

Τσάι Pu-erh

H έρευνα για την επίδραση του Pu-erh τσαγιού στην απώλεια βάρους είναι περιορισμένη. Μία μικρή μελέτη του 2014 έδειξε ότι άνδρες με μεταβολικό σύνδρομο οι οποίες έπιναν εκχύλισμα από το συγκεκριμένο είδος τσαγιού έχασαν δύο κιλά περισσότερα σε διάστημα τριών μηνών.

Λευκό τσάι

Σύμφωνα με τους ειδικούς το λευκό τσάι έχει παρόμοια αντιοξειδωτικά με το πράσινο τσάι, τα οποία ενισχύουν την απώλεια βάρους και την καύση λίπους.

Το λευκό τσάι είναι λιγότερο επεξεργασμένο από άλλα είδη τσαγιού και μία πιο γλυκιά γεύση. Μπορείτε να το πιείτε ζεστό ή κρύο και περιέχει 15-30 mg καφεΐνης.

Τσάι ιβίσκου

Το τσάι ιβίσκου δεν περιέχει καθόλου καφεΐνη και μπορείτε να τo πιείτε κάθε ώρα της ημέρας. Μελέτη στην οποία συμμετείχαν 36 υπέρβαρα άτομα έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν εκχύλισμα ιβίσκου έχασαν περισσότερο σωματικό λίπος σε διάστημα 12 εβδομάδων σε σχέση με τους συμμετέχοντες που έλαβαν εικονικό φάρμακο.