Το ακτινίδιο έχει κάποιες ιδιότητες που ενισχύουν την υγεία και τις οποίες δεν έχουν πολλές άλλες τροφές
Αλλά...
Διαιτολόγος εξηγεί τα οφέλη του ακτινιδίου.
1. Το ακτινίδιο βοηθά στη διατήρηση της υγείας του εντέρου
Οι ίνες στα φυτικά τρόφιμα διατηρούν την καλή πέψη. Το ακτινίδιο είναι μια εξαιρετική πηγή ινών, με 5 γραμμάρια σε μια μερίδα 1 φλιτζανιού. Μεγάλο μέρος των ινών του είναι στην φλούδα, οπότε απλά πλύνετε και κόψτε – μην ξεφλουδίζετε – το ακτινίδιο σας. Ναι, είναι απόλυτα ασφαλές να το φάτε με την φλούδα του!
Έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση ακτινιδίων:
- Δίνει όγκο στα κόπρανα, ώστε να διέρχονται μέσω του παχέος εντέρου πιο εύκολα.
- Μειώνει τη φούσκωμα και την πεπτική δυσφορία.
- Μαλακώνει τα κόπρανα, κάνοντας πιο εύκολη την επίσκεψη στην τουαλέτα.
- Επιταχύνει τη διέλευση των κοπράνων μέσω του παχέος εντέρου.
Επίσης περιέχει πολλά πρεβιοτικά, τα οποία είναι απαραίτητα ώστε τα προβιοτικά (φιλικά βακτήρια και ζύμες) να αναπτυχθούν στο έντερο.
«Η σωστή ισορροπία των προβιοτικών είναι σημαντική για πολλές διαδικασίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης των ασθενειών και της ρύθμισης των ορμονών σας», λέει η διαιτολόγος. «Και γνωρίζουμε ότι μια ισορροπία καλών βακτηρίων μπορεί να αποτρέψει τα πεπτικά προβλήματα, ορισμένες λοιμώξεις και καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Τα πρεβιοτικά είναι σημαντικά επειδή αποτελούν πηγή τροφής για αυτά τα υγιή βακτήρια».
2. Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C
Τα πορτοκάλια παίρνουν όλη τη δόξα όσον αφορά την βιταμίνη C. Αλλά ένα μόνο ακτινίδιο περιέχει περισσότερη ποσότητα βιταμίνης C από δύο πορτοκάλια.
Η βιταμίνη C:
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να μπορεί να καταπολεμήσει τις ασθένειες.
- Μειώνει την κόπωση.
- Βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει τον σίδηρο, ο οποίος είναι απαραίτητος στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτά με την σειρά τους μεταφέρουν οξυγόνο στα όργανα και τους ιστούς.
- Συμβάλλει στην σύνθεση κολλαγόνου στο δέρμα, το οποίο βοηθά στην επούλωση τραυμάτων και στην διατήρηση πιο σφριγηλής και νεανικής επιδερμίδας.
3. Το ακτινίδιο είναι πλούσιο και σε βιταμίνη Ε
Αυτή η βιταμίνη είναι μια σημαντική θρεπτική ουσία για το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία της καρδιάς. Η βιταμίνη Ε βοηθά στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Ένα ακτινίδιο περιέχει το 7% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη Ε.
«Το ακτινίδιο είναι ένα από τα λίγα φρούτα που περιέχουν μια καλή ποσότητα βιταμίνης Ε», λέει η διαιτολόγος. «Μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη Ε στο ακτινίδιο είναι πολύ βιοδιαθέσιμη, δηλαδή ο οργανισμός μπορεί εύκολα να την χρησιμοποιήσει».
4. Αντιοξειδωτική ισχύς
Επειδή περιέχει βιταμίνη C και βιταμίνη Ε, το ακτινίδιο είναι επίσης μια μεγάλη πηγή αντιοξειδωτικών. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά καταπολεμούν τις βλάβες των κυττάρων που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.
«Η κατανάλωση πλούσιων σε αντιοξειδωτικά τροφών, όπως το ακτινίδιο, μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις ορισμένους καρκίνους», λέει η διαιτολόγος. «Πάρτε τα αντιοξειδωτικά σας από ολόκληρα φρούτα και λαχανικά, όχι συμπληρώματα. Δεν έχουμε αποδείξεις ότι τα συμπληρώματα μπορούν να αποτρέψουν ασθένειες όπως μπορούν τα φυσικά αντιοξειδωτικά σε φρούτα και λαχανικά».
Το ακτινίδιο και άλλα φρούτα και λαχανικά θα μπορούσαν επίσης να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα τους χειμερινούς μήνες. Τα αντιοξειδωτικά στο ακτινίδιο μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα κατά τη διάρκεια της περιόδου γρίπης και κρυολογήματος.
5. Το ακτινίδιο είναι καλή πηγή καλίου
Η καρδιά, τα νεφρά, οι μύες και τα νεύρα χρειάζονται κάλιο για να λειτουργούν σωστά. Και πολλοί δεν παίρνουν αρκετό από αυτόν τον σημαντικό ηλεκτρολύτη. Αλλά ένα ολόκληρο ακτινίδιο περιέχει 215 mg καλίου, δηλαδή περισσότερο από το διπλάσιο της ποσότητας σε μια κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο ή από ένα φλιτζάνι μαρούλι.
Η λήψη καλίου στη διατροφή σας θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο για τα εξής:
- Καρδιαγγειακές καταστάσεις όπως υπέρταση και εγκεφαλικό επεισόδιο.
- Πέτρες στα νεφρά.
- Οστεοπόρωση.
- Διαβήτης τύπου 2.
«Το κάλιο βοηθά στη ρύθμιση των χημικών αντιδράσεων και των επιπέδων υγρών στο σώμα», λέει η διαιτολόγος. «Πολλοί παίρνουν πάρα πολύ νάτριο (αλάτι) στη διατροφή τους, γεγονός που μειώνει τα επίπεδα καλίου και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Τρώγοντας πλούσια σε κάλιο τρόφιμα και περιορίζοντας το νάτριο μπορεί να αποκαταστήσετε αυτήν την ισορροπία».
6. Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ
Η βιταμίνη Κ συχνά υποτιμάται και αυτό είναι μεγάλο λάθος, διότι είναι μια σημαντική θρεπτική ουσία. «Η βιταμίνη Κ βοηθάει να διατηρήσει τα οστά ισχυρά και να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης», λέει η διαιτολόγος. «Η βιταμίνη Κ μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποτρέψετε τη στεφανιαία νόσο, μια κύρια αιτία καρδιακής προσβολής και καρδιακής ανεπάρκειας”.
Ένα ακτινίδιο έχει 31 mcg βιταμίνης Κ, δηλαδή περίπου το 25-30% της καθημερινής σας ανάγκης σε αυτήν. Άλλες καλές πηγές βιταμίνης Κ είναι το σπανάκι, η λαχανίδα (kale), το μπρόκολο και η σόγια.