Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

«Η Ελλάδα είναι το αφεντικό στην περιοχή», λένε οι λιμενικοί μετά το βίντεο ντοκουμέντο από το Φαρμακονήσι


Τα λόγια βγαίνουν αυθόρμητα, με φωνή σταθερή και μεγάλη αποφασιστικότητα: «Αντί να ρίξουμε προειδοποιητικές βολές στον αέρα για να τους εκφοβίσουμε, θα μπορούσαμε να στοχεύσουμε στις μηχανές της τουρκικής ακταιωρού και να την ακινητοποιήσουμε σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Φαίνεται ξεκάθαρα στο βίντεο ότι...  

 
το ελληνικό πλήρωμα έχει την ικανότητα να παγιδεύσει την τουρκική ακταιωρό και να την ακινητοποιήσει. Και μετά να ψάχνουν οι Τούρκοι τρόπο να την ρυμουλκήσουν στις ακτές τους μέσα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα», είπε στο protothema.gr στέλεχος του Λιμενικού Σώματος με επιχειρησιακή εμπειρία για το επεισόδιο της Πέμπτης 5 Ιανουαρίου στο Φαρμακονήσι και ξεκαθάρισε: «Όμως στόχος μας δεν είναι να προκαλέσουμε θερμό επεισόδιο απαντώντας στα νταηλίκια τους, αλλά να φυλάσσουμε με αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και καθαρό μυαλό τα θαλάσσια σύνορά μας και να φέρνουν σε πέρας επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης».
Όπως επισημαίνει «αν δείτε όλα τα βίντεο που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας είναι εμφανές ότι στόχος των Τούρκων είναι να εμβολίσουν και να προκαλέσουν σοβαρές υλικές ζημιές στα σκάφη μας με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει για το πλήρωμα που θα δεχτεί το χτύπημα. Φαίνεται ξεκάθαρα στα βίντεο ότι κινούνται επικίνδυνα και επιθετικά προς τα σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής».

 

Κύκλοι από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος ξεκαθαρίζουν μέσω του protothema.gr: «Ο ένας και μοναδικός λόγος που δεν έχουμε θρηνήσει θύματα σε τέτοια περιστατικά, είναι η ναυτοσύνη, η ψυχραιμία, η εμπειρία και η αποφασιστικότητα των ελληνικών πληρωμάτων» ενώ στη συνέχεια δίνουν μία άλλη διάσταση «αποκρυπτογραφώντας» τα δελτία τύπου που εκδίδει το Λιμενικό σε περιστατικά έρευνας και διάσωσης στα ελληνικά χωρικά ύδατα:

«Ανάλογους… τσαμπουκάδες κάνουν όταν το Λιμενικό επιχειρεί έρευνα και διάσωση στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Όταν στα δελτία τύπου που εκδίδει το Λιμενικό γίνεται αναφορά για παρουσία τουρκικών ακταιωρών, να ξέρετε ότι οι Τούρκοι δυσχεραίνουν τις ενέργειες των ελληνικών πληρωμάτων, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα τόσο των Λιμενικών όσο και των ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα».

Στο Ανατολικό Αιγαίο, τα θαλάσσια σύνορα, φυλάσσονται με περισσότερα από 70 σκάφη και 2.500 στελέχη. Αντίστοιχοι είναι οι αριθμοί και για τη φύλαξη χερσαίων συνόρων όσον αφορά το στελεχιακό δυναμικό.

«Όσο δεν αλλάζει στάση η Τουρκία, τέτοια συμβάντα θα συνεχιστούν» έχουν επισημάνει στελέχη του Λιμενικού Σώματος στο protothema.gr. Τους τελευταίους μήνες, όπως έχει αποκαλύψει το protothema.gr ο αριθμός μεθοριακών επεισοδίων με τουρκικές ακταιωρούς που σχετίζονται με παραβιάσεις ελληνικών χωρικών υδάτων ανέρχεται στα 50 και αφορούν όλη την ευρύτερη περιοχή του ανατολικού Αιγαίου από το Δέλτα του Έβρου μέχρι και την Μεγίστη.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το ποιος είναι το αφεντικό στην ευαίσθητη περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου. Ακόμη και στα περιστατικά έρευνας και διάσωσης το Λιμενικό Σώμα είναι εκείνο το οποίο ενημερώνεται πρώτο και πρώτο επιλαμβάνεται σε όλη την περιοχή ελληνικής ευθύνης» τονίζουν επιχειρησιακά στελέχη: «Οι διασώσεις 260.000 μεταναστών από το 2015 μέχρι σήμερα είναι μια ηχηρή και αδιαμφισβήτητη απάντηση προς όλους εκείνους που κρυμμένοι πίσω από το προσωπείο του ανθρωπιστή κατηγορούν και λοιδορούν τόσο το Λιμενικό Σώμα όσο και την ίδια του την πατρίδα» και ξεκαθαρίζουν:

«Σε έναν επικοινωνιακό πόλεμο που καλά κρατεί το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή δηλώνει υπεύθυνα και περήφανα ότι θα συνεχίσει να προσφέρει επαρκείς υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης σε οποίους αποδεδειγμένα κινδυνεύουν στην θάλασσα αλλά ταυτόχρονα θα συνεχίσει να επιτηρεί και να προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας. Γιατί επιτέλους πρέπει να είναι κατανοητό σε όλους ότι η Ελλάδα δεν έχει μόνο χερσαία σύνορα αλλά και θαλάσσια».