Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

ΑΣΕΠ: Πώς οι εκλογές επηρεάζουν τον διαγωνισμό – «Απαγορεύεται να γίνουν διαδικασίες προσλήψεων όταν διαλύεται η Βουλή»


«Ο διαγωνισμός αυτός δεν είναι διαγωνισμός πρόσληψης αλλά διαγωνισμός κατάταξης» είπε ο πρόεδρος του οργανισμού
 
Στις 4 Μαρτίου αναμένεται να διεξαχθεί ο... 

 
μεγάλος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τις χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο. Εν αναμονή της ανακοίνωσης από τον πρωθυπουργό της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών, ο Θάνος Παπαϊωάννου, πρόεδρος του ΑΣΕΠ, μίλησε για το εάν επηρεαστεί ο διαγωνισμός για τον οποίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 108.000 υποψήφιοι.

«Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το ΑΣΕΠ απαγορεύεται να κάνει διαδικασίες προσλήψεων όταν διαλύεται η Βουλή. Είναι απαρχαιωμένη αυτή η νοοτροπία και ελπίζω κάποτε τα κόμματα να συμφωνήσουν να καταργηθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «αν αληθεύει το 9 Απριλίου (πιθανή ημερομηνία) δε θα μας πιάσει. Είναι στο όριο». Και όπως είπε οι υπηρεσίες δουλεύουν νυχθημερόν για να προετοιμάσουν τις λεπτομέρειες του γραπτού διαγωνισμού.

Αναφερόμενος στο διαγωνισμό που έχει προγραμματιστεί να γίνει 4 Μαρτίου, ημέρα Σάββατο ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε ότι τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινώσει που θα δώσουν εξετάσεις οι υποψήφιοι.

«Ο διαγωνισμός αυτός δεν είναι διαγωνισμός πρόσληψης αλλά διαγωνισμός κατάταξης» είπε στις «Συνδέσεις» ο πρόεδρος του οργανισμού διευκρινίζοντας ότι όσοι περάσουν τη βάση, η οποία είναι 55%, θα καταταγούν στις ειδικότητες που έχουν δηλώσει.

«Για τα επόμενα δύο χρόνια, όταν προκυρύσσονται θέσεις γι’ αυτές τις κλαδο- ειδικότητες θα μπορούν να βάλουν υποψηφιότητα. Με τον βαθμό του διαγωνισμού, συν κάποιες προσαυξήσεις μεταπτυχιακών, διδακτορικών και επαγγελματικής εμπειρίας θα βγαίνει μια βαθμολογία» διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, «οι περισσότεροι υποψήφιοι είναι για το γενικό κλάδο διοικητικού οικονομικού που είναι αν θέλετε και το 60 – 70% των εργαζομένων στο Δημόσιο. Από κει και πέρα υπάρχουν πληροφορικοί, υπάρχουν νομικοί, υπάρχουν πολλές επιμέρους κλάδοι ειδικότητες».

Αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς και τον διαγωνισμό που αναμένεται διευκρίνισε ότι στον Οργανισμό αναμένουν ότι οι υποψήφιοι θα πλησιάσουν τους 200.000.

«Υπάρχουν δύο διαδικασίες που τρέχουν παράλληλα. Υπάρχουν οι διαδικασίες της Ειδικής Αγωγής στην οποία μετείχαν 80.000 άτομα, όπου βγήκαν τα προσωρινά αποτελέσματα, βγήκαν τα οριστικά αποτελέσματα της 1ΕΑ και τώρα έχουμε πιάσει την 3ΕΑ τις ένστασεις που είναι 4.000. Το παλεύουμε να διεκπεραιώσουμε γιατί τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν τον Σεπτέμβριο και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τις ενστάσεις. Τώρα το δεύτερο που τρέχει και αφορά 150.000 – 200.000 άτομα είναι για τη γενική παιδεία» επισήμανε ο κ. Παπαϊώνου.

Σημείωσε μάλιστα ότι οι προκηρύξει η προθεσμία των αιτήσεων θα τρέξει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου γιατί πολλοί υποψήφιοι ενδιαφέρονται να προλάβουν να πάρουν τα πτυχία όσοι έχουν σε αυτή την εξεταστική να τα πάρουν και τα πανεπιστήμια ελπίζω να τους βοηθήσουν να επισπεύσουν τις βεβαιώσεις λέγοντας ότι «οι αιτήσεις για τους εκπαιδευτικούς της Γενικής Παιδείας θα τρέξουν στο τέλος Φεβρουαρίου και κάποιες μέρες του Μαρτίου».