Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Ένας χρόνος από τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού – Τρισάγιο και πορεία μνήμης για τον άδικο χαμό του



Στα χρώματα του κίτρινου, του πορτοκαλί και του σιέλ θα «ντυθούν» σήμερα, στην ημέρα μνήμης της δολοφονίας...  

 
του Άλκη Καμπανού, οι «ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, ενώ μέλη της «Δομής εις το όνομα του Άλκη» θα οργανώσουν ένα ιδιαίτερο δρώμενο στον αύλειο χώρο του μνημείου του Λευκού Πύργου.

«Θα στήσουμε έναν προτζέκτορα στο προαύλιο του Λευκού Πύργου, όπου το ρεύμα θα μας το παρέχει ο δήμος. Σε μία ψηφιακή γιγαντοοθόνη με ηχεία θα προβάλλουμε εικόνες του Άλκη, αλλά και δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μετά τη δολοφονία του. Τέλος -και ενώ θα βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκέντρωση το κόσμου- θα ακουστεί το τραγούδι το «ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΧΡΩΜΑ» που έγραψε ένα μέλος μας. Το δρώμενο θα ξεκινήσει το αργότερο στις 21:00. Ταυτόχρονα οι «ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου θα φωταγωγηθούν στα χρώματα του κίτρινου, του πορτοκαλί και του σιέλ» τόνισε σε δηλώσεις του στο GRTimes.gr ο εκπρόσωπος της Δομής για τον Άλκη, Αλέξανδρος Τζιμπιλής.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, αν και υπήρξαν κάποια «κολλήματα» για το δρώμενο στο μνημείο του Λευκού Πύργου, στο τέλος βρέθηκε λύση για να αναδειχθεί όσο περισσότερο γίνεται η μνήμη του Άλκη.

«Το μνημείο του Λευκού Πύργου ανήκει στην Εφορία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης. Τελικά πήραμε την έγκριση να τοποθετήσουμε τον προτζέκτορα σε σημείο του αύλειου χώρου του Λευκού Πύργου», είπε ο κ. Τζιμπιλής προσθέτοντας ωστόσο πως η έγκριση δόθηκε υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, δεν θα προβληθεί -όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί- «το σήμα της ομάδας του Ηρακλή σε χρωματισμό κίτρινου και μαύρου, ούτε το σήμα του Άρη σε πένθιμο ασπρόμαυρο».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως ο δήμος Θεσσαλονίκης ήταν εξαρχής δίπλα σε αυτή την προσπάθεια και με μεγάλη εν συναίσθηση της κατάστασης προσπάθησε να κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσε από τη δική του πλευρά.

«Από πλευράς μας προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε, ώστε να διευκολύνουμε το έργο αυτών των ανθρώπων που “τρέχουν” σε καθημερινή βάση να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στην οπαδική βία, αλλά και να μην ξεχαστεί ποτέ η μνήμη του Άλκη Καμπανού. Εμείς παρέχουμε το ηλεκτρικό ρεύμα στο δρώμενο του Λευκού Πύργου για αύριο, ενώ στείλαμε και αίτημα στο ίδρυμα “Ζογγολόπουλου”, ώστε να φωταγωγηθούν οι “ομπρέλες” στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης σε μία τριπλέτα χρωμάτων» πρόσθεσε στο GRTimes.gr o αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Θεσσαλονίκης, Μάκης Κυριζίδης.

Πορεία μνήμης

Όσοι θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη του Άλξη, θα συγκεντρωθούν στις 18.00 το απόγευμα της Τρίτης στον τόπο δολοφονίας του, μεταξύ των οδών Νικ. Πλαστήρα και Άλκη Καμπανού (πρώην Θεοδ. Γαζή). Εκεί η Δομή θα προβεί σε μία κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού.

Στη συνέχεια, η πορεία θα κατευθυνθεί στις 19.00 το απόγευμα στο Πάρκο Αθλητικής Φιλίας. Εκεί είναι το ραντεβού με όλους τους συλλόγους, αθλητές, πολίτες που δεν θα βρίσκονται στο σημείο της δολοφονίας.

Τέλος, μέσω της Λεωφόρου Στρατού η πορεία θα καταλήξει στο μνημείο του Λευκού Πύργου. Εκεί θα υπάρξει προβολή φωτογραφιών του Άλκη, φωτογραφιών από ενέργειες που έγιναν στη μνήμη του σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και από ενέργειες της Δομής. Επίσης θα υπάρξει και ένα δρώμενο μπροστά στο Λευκό Πύργο.