Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Μαρούλι: Τα οφέλη του για την υγεία


Το μαρούλι είναι φυλλώδες λαχανικό, διάσημο ως βάση σαλάτας και τα οφέλη του για την υγεία είναι πολλά.
Υπάρχουν...  

 
πολλά είδη και όλα μοιράζονται την επιστημονική ονομασία Lactuca sativa.

Tα οφέλη στην υγεία προέρχονται κυρίως από το περιεχόμενό του σε βιταμίνες. Τα οφέλη στην υγεία ποικίλλουν ανάλογα με το είδος μαρουλιών που καταναλώνει κάποιος, με βάση το διατροφικό περιεχόμενο.

Το Iceberg γενικά, είναι το είδος με τη χαμηλότερη ποσότητα θρεπτικών ουσιών.

Το διατροφικό περιεχόμενο του μαρουλιού ποικίλλει ανάλογα με τις ποικιλίες. Σχεδόν όλα τα μαρούλια περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης A, μαζί με μικρές ποσότητες βιταμίνης C και σιδήρου.

Γενικά το μαρούλι είναι ασφαλές για τους περισσότερους. Δεν είναι κοινό αλλεργιογόνο. Επειδή έχει λίγες θερμίδες δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το να καταναλώνει κάποιος μαρούλι.

Αν και το μαρούλι είναι γνωστό για τη χρήση του στη σαλάτα, μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους. Για να απολαύσετε τα οφέλη του στην υγεία δοκιμάστε το σε:

Πού ωφελεί το μαρούλι;

Δύναμη οστών: Το μαρούλι είναι πηγή βιταμίνης Κ που βοηθά στην ενίσχυση των οστών. Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων βιταμίνης Κ μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο κατάγματος.
Ενυδάτωση: Το νερό αποτελεί το 95% του ωμού μαρουλιού. Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωσή του ενυδατώνει τον οργανισμό. Αν και είναι απαραίτητη η κατανάλωση υγρών, το νερό από τις τροφές μπορεί επίσης να συμβάλλει σημαντικά στην ενυδάτωση.
Βελτιωμένη όραση: Το μαρούλι είναι πηγή βιταμίνης Α, που παίζει ρόλο στην υγεία των ματιών. Η βιταμίνη Α μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου για καταρράκτη. Επίσης βοηθά στην πρόληψη της εκφύλισης ωχράς κηλίδας.
Βελτιωμένος ύπνος: Εκχυλίσματα πολλών ειδών μαρουλιού επίσης έχει φανεί πως προάγουν τον ύπνο. Μέχρι να γίνουν νέες έρευνες δεν είναι γνωστό αν το μαρούλι στη φυσική του μορφή μπορεί να έχει παρόμοια δράση.