Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

Τα δάση της Ελλάδας που ξεπήδησαν από σελίδες παραμυθιού



Κλείνεις τα μάτια συναντάς νεράιδες και ξωτικά - Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες

Δάσος, νεράιδες, ξωτικά και τρεχούμενα νερά μέσα σε λουλούδια και πυκνή βλάστηση. Θα μπορούσε να είναι...  


 

σελίδες ενός παραμυθιού από τα παιδικά μας χρόνια. Αν τώρα, αφαιρέσεις τα ξωτικά και τις νεράιδες και κλείσεις τα μάτια για να τα φανταστείς, μπορείς σίγουρα να βρεις τέτοια παραμυθένια μέρη στην Ελλάδας. Εικόνες που σε ταξιδεύουν και ξεφεύγεις από τη μουντή καθημερινότητα. Τα δάση της Ελλάδας αποτελούν μερικά τέτοια σκηνικά και πρέπει να τα εξερευνήσεις με την πρώτη ευκαιρία. Πανύψηλα δέντρα, νερά που τρέχουν και ήχοι από πουλιά σε διάφορες μελωδίες. Αυτό είναι το κάδρο που αντικρίζεις. Ένα παραμυθένιο σκηνικό που είναι έτοιμο να σου προσφέρει τις πιο δυνατές εμπειρίες. Το μόνο που χρειάζεται είναι να το βάλεις στο πρόγραμμα και να βρεις την πρώτη ευκαιρία να χαθείς μέσα στα μονοπάτια τους. Ακολουθούν εικόνες από μερικά παραμυθένια δάση της Ελλάδας…


Δάσος Φολόης



Ξεκινώντας την αναφορά, να σου πούμε ότι πρόκειται για το μοναδικό αυτοφυές δάσος πλατύφυλλης δρυός στα Βαλκάνια, με γηραιές συστάδες με βελανιδιές. Αυτό από μόνο του σε κάνει να καταλαβαίνεις ότι είναι ξεχωριστό έτσι κι αλλιώς. Πρόκειται για το δάσος που βρίσκεται στο οροπέδιο της Φολόης στην Πελοπόννησο, στην ανατολική πλευρά. Ένα δάσος γεμάτο μύθους και παραδόσεις, καθώς εκεί λέγεται ότι είχε το βασίλειο του ο Κένταυρος Φόλος (γιος του Σιληνού και της νύμφης Μελίας).



Ήταν ο περίφημος αγαθός Κένταυρος που φιλοξένησε τον μυθικό ήρωα Ηρακλή όταν καταδίωκε τον Ερυμάνθιο κάπρο. Το δρυοδάσος της Φολόης είναι μία προστατευόμενη περιοχή από το Δίκτυο NATURA 2000. Βρίσκεται σε υψόμετρο 688 μ. στο όρος Φολόη της Ηλείας και καταλαμβάνει έκταση 33.000 στρεμμάτων. Αυτό που κάνει ακόμη πιο μαγικές τις εικόνες είναι η διέλευση των ποταμών Ερύμανθου και Ηλειακού Λάδωνα δημιουργεί ένα μοναδικό περιβάλλον.
Δάσος Ροδόπης



Θα ακούσεις να το αποκαλούν και «Παρθένο Δάσος» και όχι άδικα μιας και είναι ένα από τα πλέον αγνά και ανέγγιχτα της Ελλάδας. Το δάσος της Ροδόπης έχει έκταση 5.892 στρέμματα και βρίσκεται στο βορειότατο άκρο του ελληνικού τμήματος της οροσειράς της Ροδόπης αποτελώντας ουσιαστικά τμήμα του Δάσους του Φρακτού. Η ονομασία Φρακτό καθώς και η παλιά ονομασία Ζαγκραντένια σημαίνει «φραγμένο μέρος» λόγω των γύρω βουνοκορφών και της πυκνής βλάστησης.



Το συγκεκριμένο δάσος έχει αναγνωριστεί ως παρθένο το 1979 και από το 1980 έχει ανακηρυχτεί «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης». Βρίσκεται υπό καθεστώς ειδικής προστασίας, λόγω της μεγάλης φυτογεωγραφικής, οικολογικής και ιστορικής του αξίας. Βλέποντας φωτογραφίες από εκεί νομίζεις ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για ζωγραφιές.

Εθνικός Δρυμός Βίκου – Αώου, Βοϊδομάτης




Ο Εθνικός Δυρμός Βίκου – Αώου είναι μια κατηγορία από μόνος του λόγω ομορφιάς και ποικιλομορφίας. Πάνω από το κεφάλι σου απλώνονται τα κλαριά από το δάσος των πλατάνων σου και δίπλα σου τρέχει ένα από τα καθαρότερα ποτάμια της Ευρώπης, ο Βοϊδομάτης. Αν δεν είναι αυτό παραμυθένιο, τότε τι; Εικόνες που σπάνια συναντάς στα ταξίδια σου και χρώματα που δεν μπορεί να αποτυπώσει εύκολα καμία φωτογραφία.



Στην πραγματικότητα, ο Εθνικός Δρυμός Βίκου – Αώου περιλαμβάνει πολλά παρθένα και προστατευόμενα δάση με πολλές ποικιλίες δέντρων και φυτών. Σε κάθε μονοπάτι που διαλέγεις να περπατήσεις, συναντάς και μια καινούρια έκπληξη. Το ίδιο ισχύει και με την πανίδα της περιοχής που περιλαμβάνει αρκετά προστατευόμενα είδη.  

exploringgreece.tv