Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Νηστείες: Συνταγή με γεμιστές πιπεριές


Υπάρχουν πολλά κλασικά ελληνικά πιάτα που φτιάχνουν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας σε περιόδους νηστείας, που πολλές αναμένουμε αυτές τις περιόδους για να τα γευτούμε. Ένα τέτοιο πιάτο είναι και... 

 
οι γεμιστές πιπεριές ή ορφανές όπως συνηθίζουν να τις λένε λόγω έλλειψης κρέατος. Το κρέας προστέθηκε στο μείγμα ρυζιού μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και γιορτές. Είναι ένα εύκολο στην προετοιμασία, υγιεινό και τόσο νόστιμο πιάτο. Οι πράσινες πιπεριές χρησιμοποιούνται πιο συχνά, αλλά μη διστάσετε να το φτιάξετε με κίτρινες, πορτοκαλί ή κόκκινες πιπεριές για ελαφρώς διαφορετικές γεύσεις.

Τα αρωματικά σε αυτό το πιάτο είναι εξίσου απλά με τα υπόλοιπα υλικά και θα γεμίσουν γρήγορα την κουζίνα σας τα πιο εκπληκτικά αρώματα όταν οι πιπεριές σας είναι στο φούρνο. Ο φρέσκος άνηθος και ο δυόσμος είναι μυρωδικά που χρειάζονται μόνο λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι για να ενωθούν στην τέλεια συνεργασία γεύσεων. Αν μπορείτε να φτιάξετε τη γέμιση νωρίτερα μπορείτε ακόμα και να χρησιμοποιήσετε ψιλοκομμένες ψητές ντομάτες. Είναι καλό να χρησιμοποιείτε ντοματίνια σε κονσέρβα, απλά θυμηθείτε να τα στραγγίσετε πολύ καλά.

Οι χυμοί ντομάτας και 2 φλιτζάνια νερό θα βοηθήσουν το ρύζι να μαγειρευτεί καθώς απορροφά όλες αυτές τις υπέροχες γεύσεις. Χρησιμοποιήστε ένα σφιχτό καπάκι για να καλύψετε τη γέμιση καθώς ψήνεται στην εστία. Μπορείτε επίσης να καλύψετε το ταψί με αλουμινόχαρτο αν δεν έχετε το σωστό κάλυμμα. Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο για να μην σας καίει ο ατμός. Κρατήστε τη φωτιά σε χαμηλά επίπεδα. Μην το αφήσετε για περισσότερα από 10 λεπτά και απλώς πάρτε μια ξύλινη κουτάλα και σπρώξτε τυχόν κολλημένα κομμάτια από κάτω και ενσωματώστε τα στην υπόλοιπη γέμιση. Αν όμως το ρύζι είναι αισθητά καμένο, τότε απλώς χρησιμοποιήστε τη γέμιση ρυζιού από πάνω. Ας ελπίσουμε ότι θα έχετε ακόμα αρκετό για τις πιπεριές σας και αν προσέχετε τον χρόνο σας αυτό δεν θα είναι πρόβλημα.
Συστατικά
  • 6-8 μέτριες πιπεριές  σε οποιονδήποτε συνδυασμό πράσινου/κίτρινου/κόκκινου
  • 1 φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/3 φλιτζάνι σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι λευκό ρύζι
  • 1/4 φλιτζανιού φρέσκο ​​δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλιτζανιού φρέσκο ​​ψιλοκομμένο άνηθο
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένες, αποφλοιωμένες ντομάτες
  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό για τηγάνι

Αφήστε τη γέμιση να κρυώσει για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν γεμίσετε τις πιπεριές σας. Όταν γεμίζετε, θυμηθείτε να αφήνετε λίγο χώρο στην κορυφή κάθε πιπεριάς, μην γεμίζετε μέχρι την κορυφή. Το ρύζι πρόκειται να διογκωθεί λίγο όσο είναι στο φούρνο, οπότε θέλετε να αποφύγετε την έκρηξη ή την υπερχείλιση των πιπεριών σας όσο είστε στο φούρνο!