Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Ο πρώην αντιδήμαρχος ανατολικού Ολύμπου, Κωνσταντίνος Γιάντσιος, έχει προτάσεις, για τον δήμο Δίου - Ολύμπου στον 21 αιώνα



Εισαγωγή:

Ενας δήμος για να μπορεί να καλύψει ρεαλιστικά τις ανάγκες των πολιτών του θα πρέπει να αναδιοργανωθεί σε μια επιχείρηση με κοινωνική ατζέντα. 

Οι αναχρονιστικές πρακτικές τις εξάρτησης από κεντροποιημένες πηγές εισοδημάτων και η έλλειψη ορθολογιστικής και βασισμένης σε επιστημονικά πρότυπα διαχείριση των όποιων εταιριών του Δήμου απέτυχαν να καλύψουν...  

 

τις χρηματοδοτικές ανάγκες του φάσματος των ουσιαστικών κοινωνικών αναγκών των δημοτών μέχρι σήμερα.

Για να λειτουργήσει σαν επιχείρηση με κοινωνική ατζέντα ο Δήμος θα χρειαστεί αναδιοργάνωση και πραγματικούς ειδικούς.
Οι μέχρι τώρα εκλεγμένοι απλώς δεν έχουν τις απαιτούμενες εξειδικευμένες γνώσεις ούτε τον προϋπολογισμό να πληρώσουν τους κατάλληλους συμβούλους για να το κάνουν.
Διεθνείς πετυχημένες πρακτικές απέδειξαν ότι όταν ένας Δήμος αναδιοργανωθεί σωστά και επιχειρήσει, μπορεί να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους που χρειάζονται για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών του.
Κάθε επιχείρηση όμως που δημιουργεί θα πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένους στόχους και πεδίο εφαρμογής. Αυτό ορίζεται από τις κοινωνικές ανάγκες των πολιτών ξεκινώντας από τις βασικές. Από τροφή και τη στέγη μέχρι στην απασχόληση και την ασφάλεια.
Πρέπει επίσης να υπάρχει μια στρατηγική. Ποια είναι π.χ. τα «προϊόντα» του, ποιοι είναι οι «πελάτες» του και πώς θα οργανώσει τα πράγματα για να επιτύχει.
Οι λύσεις θα πρέπει να είναι απλές και κατανοητές από όλους για να πετύχουν.
Αρχικά, τα «προϊόντα» του θα πρέπει να βασίζονται στην υπάρχουσα οικονομία που θα πρέπει να επεκταθεί για να συμπεριλάβει όλους τους φυσικούς, άυλους και ανθρώπινους πόρους της περιοχής.
Το τελευταίο απαιτεί πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις. Ο Δήμος θα πρέπει να φτιάξει την υποδομή για να δημιουργηθούν παράλληλα με τις επιχειρήσεις που θα δημιουργήσει ο ίδιος για να αποτελέσουν τις νέες πηγές εισοδήματός του.
Τα παραπάνω σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα προϋποθέτουν την παροχή στους υποψήφιους επιχειρηματίες υπηρεσιών όπως, νέες ιδέες, έρευνα αγοράς, χρηματοδότηση, συνεργασίες με βάση την τεχνολογία και τεχνογνωσία, τουλάχιστον.

• H δημιουργία νέων Ιδεών θα πρέπει να είναι δικαίωμα όλων. Θα πρέπει να κρίνονται με βάση παγκοσμίως αναγνωρισμένα κριτήρια με βάση τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες και τις βέλτιστες πρακτικές. Η αξιολόγηση μπορεί να γίνει αμερόληπτα μόνο από την τεχνολογία. Αυτό απαιτεί μια πλατφόρμα ιδεών
• Εμπεριστατωμένες έρευνες αγοράς χρειάζεται μια εταιρεία μάρκετινγκ και αυτή είναι μια από τις πρώτες επιχειρήσεις που πρέπει να δημιουργήσει ο Δήμος για να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων, τους πιθανούς επιχειρηματίες και τις τοπικές επιχειρήσεις
• Η χρηματοδότηση απαιτεί την τήρηση βέλτιστων παγκόσμιων πρακτικών. Αυτό περιλαμβάνει μορφές μικρό-χρηματοδότησης, τεχνολογικές μορφές ανταλλαγής αξιών , μαθηματικά καθορισμένη χρηματοδότηση, χρηματοδότηση βάσει δικαιωμάτων χρήσης, χρηματοδότηση με βάση την απασχόληση, μια οικονομία κλειστού βρόχου κ.λπ. Ένα χρηματιστήριο αξιογράφων βασισμένο σε αδιάβλητα διανεμημένα συστήματα, μια πλατφόρμα χρηματοδοτήσεων, και μια υποδομή ελαχιστοποίησης του κόστους της αγοροπωλησίας αξιών πρέπει να δημιουργηθούν
• Οι συνεργασίες για να είναι παραγωγικές θα χρειαστούν τη χρήση διανεμημένων συστημάτων, τον αυτοματοποιημένο τεχνολογικό έλεγχο των λειτουργιών της εφοδιαστικής αλυσίδας, το τεχνολογικό υποκατάστατο της εμπιστοσύνης (Έξυπνα Συμβόλαια), τη αυτοματοποιημένη αδιάφθορη λήψη αποφάσεων με βάση την τεχνολογία, π.χ. τεχνητή νοημοσύνη, νέες μορφές απασχόλησης καθώς και ένα ασφαλές σύστημα εκκαθάρισης ιδεατά χωρίς η με ελάχιστο κόστος. Υποδομές δημιουργημένες από σε πολυμετοχικές εταιρίες πέραν το Δήμου θα χρειαστούν για αυτό.
• Τέλος, η απαιτούμενη εμπειρογνωμοσύνη θα πρέπει να μπορεί να μπορεί να αξιολογηθεί αμερόληπτα και να στρατολογηθεί επιθετικά (με βάση κίνητρα) είτε σε τοπικό επίπεδο, είτε να «εισαχθεί» ή να δημιουργηθεί απ’ αρχής. Οικονομίες κλειστού βρόχου είναι τόσο καλές όσο και οι ειδικοί που τις διαχειρίζονται. Συνεργασίες με εταιρίες που έχουν την τεχνογνωσία για να διαχειριστούν αυτές τις διαδικασίες θα χρειαστούν.

Η σελίδα είναι μια ανοικτή πρόταση σε όσους πιστεύουν ότι όλα τα ανωτέρω είναι δυνατά. Όλοι είστε ευπρόσδεκτοι να συμβάλετε ο καθένας στον τομέα του.
Ζούμε στο 21 αιώνα της τεχνολογίας. Ας αρχίσουμε να συμπεριφερόμαστε ανάλογα.