Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Μπήκε το πρώτο τρένο στις ράγες 22 μέρες μετά την τραγωδία στα ΤέμπηΤι λέει ο κεντρικός σταθμάρχης Αθηνών για την επανεκκίνηση
 
Για σήμερα στις 05:25 ήταν προγραμματισμένο το πρώτο δρομολόγιο από Αθήνα για Χαλκίδα. Η...  

 
εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» βρέθηκε στον Σταθμό Λαρίσης όπου θα εκτελείτο το πρώτο δρομολόγιο. Στις 05:05 θα έφευγε η πρώτη αμαξοστοιχία του προαστιακού για αεροδορόμιο, και 05:25 ο συρμός για τη Χαλκίδα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα δρομολόγια για αεροδρόμιο θα είναι ανά μία ώρα ενώ ανά δύο ώρες θα κινούνται οι συρμοί για την Χαλκίδα.

Στις 04:45 πέρασε ο πρώτος δοκιμαστικός συρμός. Υπενθυμίζεται πως τηλεδιοίκηση για τους σταθμούς αυτούς δεν υπάρχει, και λειτουργεί τοπικά.

Πολλοί πολίτες έχουν σπεύσει για να μπουν στο τρένο ενώ σημειώνεται πως πολλοί μπήκαν στα πίσω βαγόνια και απέφυγαν τα πρώτα, 22 ημέρες μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο κεντρικός σταθμάρχης Αθηνών, Γιάννης Κοκκινάκης, λίγο μετά την έναρξη των πρώτων δρομολογίων μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Είμαστε στο σταθμό Λαρίσης, ξεκίνησαν δειλά – δειλά τα δρομολόγια με τον προαστιακό μέχρι το αεροδρόμιο και τις αμαξοστοιχίες για Χαλκίδα. Συνολικά θα είναι για το αεροδρόμιο περίπου 18 δρομολόγια και είναι περίπου 12 δρομολόγια για Χαλκίδα», ανέφερε ο κεντρικός σταθμάρχης.

Τα δρομολόγια που δεν εκτελούνται είναι για Κιάτο και τα μεγάλα τα αρτηριακά δρομολόγια της Θεσσαλονίκης.

Ερωτηθείς ο κ. Κοκκινάκης για ποιο λόγο μειώθηκε η ταχύτητα είπε χαρακτηριστικά «μετά το τραγικό συμβάν, όλοι είμαστε ψυχολογικά ευάλωτοι, έτσι καλύτερα για μερικές μέρες να πηγαίνουμε πιο σιγά και να αποκτήσουμε την αυτοπεποίθηση που είχαμε πριν».

Στον σταθμό Λαρίσης τόνισε ο Γιάννης Κοκκινάκης ότι πάντα υπήρχαν δύο σταθμάρχες, αφού είναι ένας από τους πιο κεντρικούς σταθμούς.

Στην συνέχεια ο κεντρικός σταθμάρχης Αθηνών είπε: «Το τρένο είναι το πιο σίγουρο μέσο ασφαλείας. Ταπεινά ζητάω συγνώμη για αυτό που έγινε. Ο κόσμος να μην το φοβάται και να μας στηρίξει».

Αναφορικά με την εκπαίδευση των μηχανοδηγών σχολίασε ο κεντρικός σταθμάρχης Αθηνών: «Είμαι 60 χρονών άνθρωπος, το μυαλό μου δεν δουλεύει όπως ενός νέου ανθρώπου. Η νέα σειρά που εκπαίδευσα εγώ είναι νέα και μορφωμένα παιδιά».

Ειδικά για τον σταθμάρχη της Λάρισας σημείωσε: «Ο άνθρωπος αυτός ήταν και μεγάλος σε ηλικία, δεν ξέρω τι έγινε εκεί και τι εκπαίδευση είχε πάρει αυτός ο άνθρωπος».
Τα δρομολόγια των τρένων που γίνονται σήμερα είναι:
  • Αθήνα – Χαλκίδα
  • Κάτω Αχαΐα – Πάτρα- Ρίο
  • Αλεξανδρούπολη – Ξάνθη
  • Αλεξανδρούπολη Ορμένιο
  • Διακοφτό – Καλάβρυτα
  • Ολυμπία- Πύργος – Κατάκολο
  • Βόλος – Μηλιές

Όσο για εκείνα του Προαστιακού της Αθήνας, αυτά είναι:

  • Πειραιάς – Αεροδρόμιο
  • Κάντζα- Λιόσια

Δείτε εδώ αναλυτικά όλα τα δρομολόγια και τις ώρες

Τα μέτρα για την ασφαλή διέλευση των τρένων

Θα κινούνται σε διαφορετικές ώρες τη νύχτα ώστε να μην υπάρχει το ενδεχόμενο να διασταυρωθούν σε σημεία όπου υπάρχει μονοδρόμηση της γραμμής (όπως στο τμήμα Οινόη – Τιθορέα όπου γίνονται εργασίες για την τηλεδιοίκηση).

Από μεθαύριο θα υπάρχουν σε όλα τα δρομολόγια και του προαστιακού αυστηρά δύο μηχανοδηγοί και τουλάχιστον ένας σύνοδος αλλά και δύο σταθμάρχες σε σταθμούς όπου μέχρι τώρα ήταν ένας όπως σε Παλαιοφάρσαλο, Λιτόχωρο, Πλατύ.