Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

25η Μαρτίου: Έχει την τιμητική του - Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά αυτή τη μέρα;


Πως έχει προκύψει το έθιμο;

Εκτός από πεντανόστιμος συνοδεύει και μία ξεχωριστή μέρα το τραπέζι των Ελλήνων, αυτή της 25ης Μαρτίου που αποτελεί Εθνική Επέτειο αλλά και την γιορτή του Ευαγγελισμού.

Ο...  

 
μπακαλιάρος είναι ένα ψάρι που έχει λευκό και πυκνό κρέας και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά. Η σκορδαλιά, από την άλλη, είναι ένα πιάτο που παρασκευάζεται από σκορδόψωμο, ελαιόλαδο, ξύδι και σκόρδο. Η συνδυαστική γεύση του μπακαλιάρου και της σκορδαλιάς είναι πολύ ξεχωριστή και γι’ αυτό το λόγο αποτελεί ένα αγαπημένο φαγητό σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Επιπλέον, η παρασκευή της σκορδαλιάς είναι αρκετά απλή και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τα υλικά στο σπίτι τους, οπότε μπορούν να παρασκευάσουν το πιάτο εύκολα και γρήγορα. Επιπλέον, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι ένα πιάτο που μπορεί να φτιαχτεί σε μεγάλες ποσότητες και να σερβιριστεί σε μεγάλες συναθροίσεις, κάτι που το καθιστά κατάλληλο για γιορτές και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Επιπλέον, η παραδοσιακή παρασκευή του μπακαλιάρου σκορδαλιά περιλαμβάνει τον καθαρισμό και την επεξεργασία του μπακαλιάρου σε αλατόνερόο, καθώς και τον καθαρισμό του από τα κόκκαλα και το δέρμα του. Αυτή η διαδικασία δίνει στο πιάτο μια πιο αυθεντική γεύση και υφή, και αυξάνει την αξία του ως παραδοσιακού πιάτου.

Τέλος, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά θεωρείται ένα πιάτο υγιεινό και θρεπτικό, καθώς είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης από τον μπακαλιάρο και αξιόλογες ποσότητες αντιοξειδωτικών συστατικών από το σκόρδο. Αυτό καθιστά το πιάτο κατάλληλο για όσους θέλουν να τρώνε υγιεινά και να διατηρούν μια ισορροπημένη διατροφή.

Συνολικά, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι ένα πιάτο με μακρά ιστορία και παράδοση, με μια μοναδική γεύση και υφή που το καθιστούν αγαπημένο σε πολλούς ανθρώπους.

Στην Ελλάδα, η 25η Μαρτίου είναι η εορτή της Εθνικής Εορτής της Ελευθερίας και είναι μια σημαντική εορτή. Στο πλαίσιο αυτής της εορτής, οι Έλληνες συνήθως τρώνε μπακαλιάρο σκορδαλιά.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για τον λόγο που ο μπακαλιάρος σκορδαλιά συνδέεται με την Εθνική Εορτή της Ελευθερίας. Η πιο γνωστή θεωρία αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, οι Έλληνες αγωνιστές χρησιμοποιούσαν τον μπακαλιάρο ως τροφή, καθώς ήταν ένα εύκολο και φθηνό φαγητό που μπορούσαν να παρασκευάσουν εύκολα, όπου κι αν βρίσκονταν. Η σκορδαλιά έδινε στο πιάτο περισσότερη γεύση και ήταν ένας τρόπος να καλύψουν τη γεύση του ψαριού που είχε μακριά από τη θάλασσα.

Άλλη μια θεωρία αναφέρει ότι η επιλογή του μπακαλιάρου σκορδαλιά στην 25η Μαρτίου συνδέεται με την παραδοσιακή νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (περίοδος νηστείας πριν το Πάσχα), κατά τη διάρκεια της οποίας οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί αποφεύγουν τα κρέατα.

Ο μπακαλιάρος, ως ψάρι, θεωρείται καθαρός σύμφωνα με τον Κανόνα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της νηστείας. Επιπλέον, η παρασκευή της σκορδαλιάς χωρίς λαδερά ή ζυμαρικά την καθιστά κατάλληλη για νηστεία.

Ως εκ τούτου, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά στην 25η Μαρτίου συνδυάζει την παράδοση και την ιστορία με τη θρησκευτική παράδοση και τις διατροφικές συνήθειες της Ορθόδοξης Εκκλησίας.