Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

«Θρίαμβος» για την Ελλάδα - Επαναπατρίζονται 29 αρχαιότητες


 Με τη συνεισφορά των ΗΠΑ και του εισαγγελέα του Μανχάταν Μάθιου Μπογδάνος πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης.

«Ως υπερήφανος Ελληνοαμερικανός είναι ακόμα πιο σπουδαίο να επιστρέφω αρχαιότητες στην Ελλάδα» τόνισε μεταξύ άλλων ο...  

 
κ. Μπογδάνος.

Δήλωση του ελληνικής καταγωγής βοηθού εισαγγελέα του Μανχάταν Μάθιου Μπογδάνος, ο οποίος και προΐσταται του αρμοδίου σώματος αντιμετώπισης της αρχαιοκαπηλίας

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη η τελέτη παράδοσης – παραλαβής από την εισαγγελία του Μανχάταν 29 ελληνικών αρχαιοτήτων μεγάλης αξίας, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Ο ελληνικής καταγωγής βοηθός εισαγγελέα του Μανχάταν Μάθιου Μπογδάνος, ο οποίος και προΐσταται του αρμοδίου σώματος αντιμετώπισης της αρχαιοκαπηλίας, έκανε λόγο για 29 εξαιρετικούς πολιτιστικούς θησαυρούς. «Ως υπερήφανος Ελληνοαμερικανός είναι ακόμα πιο σπουδαίο να επιστρέφω αρχαιότητες στην Ελλάδα» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μπογδάνος.

Σημειώνεται ότι πριν από έναν χρόνο παραδόθηκαν από την Εισαγγελία του Μανχάταν στην ελληνική κυβέρνηση 55 αρχαιολογικά ευρήματα υψηλής αξίας, 47 από τα οποία προέρχονται από τη διαβόητη συλλογή του δισεκατομμυριούχου Μάικλ Στάινχαρντ. Συνολικά 180 αντικείμενα που βρίσκονταν στην κατοχή του Στάινχαρτ αποδείχθηκε ότι ήταν προϊόν παράνομης διακίνησης και εξαγωγής από τις χώρες προέλευσής τους.