Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Σούνιο: Ένα από τα πιο μυστηριακά σημεία της Αττικής, και όχι μόνο



Με μια θέα που στην κυριολεξία κόβει την ανάσα – Δείτε τις φωτογραφίες

Αδιαμφισβήτητα το Σούνιο είναι ένα από τα πιο μυστηριακά σημεία της Αττικής -και όχι μόνο. Το μέρος που μοιάζει να στέκει αγέρωχο στο πέρασμα του χρόνου στην «εσχατιά» της...  


 

Αττικής προσφέρεται για ημερήσια εκδρομή τόσο μακριά, όσο και κοντά από το κλεινόν άστυ, προσφέροντας εικόνες στους επισκέπτες του που μένουν για πάντα χαραγμένες στη φωτογραφική μνήμη του μυαλού.

Παρόλο που το χωρίζουν 70 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, το Σούνιο δεν παύει να είναι ένας δημοφιλής προορισμός για ημερήσια εκδρομή, κυρίως το Σαββατοκύριακο.

Από αυτό το προνομιακό σημείο, με θέα που στην κυριολεξία κόβει την ανάσα καθώς φτάνει από την ακτογραμμή των γειτονικών νησιών μέχρι και τα βουνά της Πελοποννήσου, καιρού επιτρέποντος, έχει την δυνατότητα να απολαύσει κανείς ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα της ζωής του.

Εικόνες που σίγουρα μαγεύουν ακόμη και τον πιο ρεαλιστή με τα χρυσαφένια χρώματα του ήλιου που «λούζουν» το ναό και τη θάλασσα στα «πόδια» του να προκαλούν ρίγη συγκίνησης σε όποιον έχει την τύχη να τα αντικρίσει έστω και μία φορά στην ζωή του.
Ένας σπουδαίος ιστορικός τόπος που μαγνητίζει

Αναφορικά με την σπουδαία ιστορία του τόπου, το ιερό του Ποσειδώνα στο ακρωτήριο του Σουνίου αποδεικνύει περίτρανα πως οι Αρχαίοι Αθηναίοι γνώριζαν πολύ καλά πού να φτιάχνουν τους ναούς τους. Αυτό το εκπληκτικό δείγμα της κλασικής περιόδου κατασκευάστηκε μεταξύ 444 και 440 π.Χ. πάνω στα ερείπια ενός αρχαϊκού ναού, και θεωρούταν ιερός τόπος, ειδικά για τους ναυτικούς. Ο Ναός του Ποσειδώνα, αφιερωμένος στο θεό της θάλασσας στέκεται περήφανος στον απόκρημνο βράχο, ύψους 60 μέτρων.

Στις μέρες μας διατηρούνται οι δύο παραστάδες της ανατολικής πλευράς και αρκετοί από τους κίονες του ανατολικού τμήματος του ναού, ενώ το δυτικό τμήμα έχει καταστραφεί μέχρι και τη θεμελίωση. Στο χώρο θα θαυμάσετε και τον μεγάλο ιωνικό ναό της Αθηνάς, καθώς και έναν μικρότερο δωρικού ρυθμού.

Η γοητεία του τοπίου είναι τόσο ακαταμάχητη, μάλιστα, που ακόμα και ο γνωστός ποιητής και φιλέλληνας Λόρδος Βύρων δεν κατάφερε να αντισταθεί και έγραψε το όνομά του πάνω σε έναν από τους κίονες του ναού. Η περιοχή εκτός από την ιστορία που κουβαλάει, το μυστήριο που κρύβει και τη θέα που προσφέρει, διαθέτει όμορφες παραλίες και αποτελεί ιδανικό προορισμό για μονοήμερη εκδρομή.

 

newsbeast.gr