Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Λίμνη Πλαστήρα: Ιδανική Εκδρομή για Σαββατοκύριακο – Εντυπωσιακές φωτογραφίες



Ένα ταξίδι που συνδυάζει τα πάντα

Λίμνη Πλαστήρα. Απέχει από την Αθήνα 336 χλμ. και για να φτάσει κανείς στην αγκαλιά της από... 


 

την πρωτεύουσα χρειάζεται τρεισήμισι, με τέσσερις. ώρες. Η ιστορία της δημιουργίας της είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Δημιουργήθηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος γύρω από την αρχή του ποταμού Ταυρωπού ή Μέγδοβα – τα νερά και του οποίου συγκράτησε. Η σύλληψη της ιδέας της κατασκευής της ανήκει στον στρατιωτικό και πολιτικό, Νικόλαο Πλαστήρα, ο οποίος μέχρι και το θάνατό του, υποστήριξε με θέρμη την κατασκευή της, αν και δεν πρόφτασε τη δει. Μέχρι το 1959 την έκτασή της κάλυπτε το οροπέδιο της Νεβρόπολης, όνομα που πήρε από τον μεγάλο αριθμό νεαρών ελαφιών.

Λίμνη Πλαστήρα: Λίγη ιστορία πριν το ταξίδι




Στα χρόνια της κατοχής από τους Γερμανούς, εδώ βρισκόταν το αεροδρόμιο της Νεράιδας, ένα μυστικό αλλά νευραλγικό αεροδρόμιο, το οποίο σκέφτηκαν να δημιουργήσουν οι Βρετανοί στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και κατασκεύασαν Έλληνες μηχανικοί. Στόχος ο ανεφοδιασμός των συμμαχικών αεροσκαφών στην πορεία τους προς τη Μέση Ανατολή. Όταν οι ναζί αντιλήφθηκαν (αργοπορημένα) την ύπαρξή του έκαψαν τα χωριά Μεσενικόλα, Πεζούλα και βομβάρδισαν το αεροδρόμιο.




Με την κατασκευή της λίμνης, το οροπέδιο της Νεβρόπολης καλύφθηκε με νερά, σχηματίζοντας το μοναδικά όμορφο τοπίο που αντικρίζουμε σήμερα. Στην ουσία, τα νερά της λίμνης τροφοδοτούν τον υδροηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ και υδροδοτούν την πόλη μαζί με 38 κωμοπόλεις και χωριά του νομού αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας της Θεσσαλίας.



Η λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μ. και έχει έκταση 24 τ.χλμ. και μέγιστο βάθος 60 μ. Το σπάνιο ανάγλυφο στις όχθες της, κάνει το περιβάλλον ιδανικό για ποδηλασία, ιππασία, πεζοπορία, (στα σηματοδοτημένα μονοπάτια του εκπαιδευτικού δάσους Μπελοκομίτη), τοξοβολία, τρέξιμο και φυσικά υδροποδήλατο και κανό-καγιάκ.



Η αναπτυγμένη πλευρά της λίμνης είναι η βορειοδυτική λόγω της υπέροχης θέας που χαρίζει. Τα πιο τουριστικά κι ανεπτυγμένα χωριά είναι το Νεοχώρι και τα Καλύβια Πεζούλας. Οι ντόπιοι αποκαλούν το Νεοχώρι το μπαλκόνι της λίμνης. Σημειώστε πως εκτός από τις πολλές επιλογές για διαμονή, εδώ συγκεντρώνονται και οι πιο ωραίες ταβέρνες της περιοχής. Το Νεοχώρι υπήρξε πρωτεύουσα των Αγράφων όπως όριζε η συνθήκη του Ταμασίου το 1525. Μια στάση στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι απαραίτητη για να δείτε από κοντά τις τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 16-17ο αιώνα. 

 

Το χωριό Νεοχώρι, στη λίμνη Πλαστήρα

Εκτός από τα άφθονα σημεία για παρατήρηση της λίμνης, το Νεοχώρι έχει κι όμορφα σοκάκια για να περιπλανηθείτε. Πάντως, πιστούς εραστές έχει και η απέναντι ήσυχη και γαλήνια ανατολική πλευρά της λίμνης στην οποία ξεχωρίζει το Λαμπερό. Πρόκειται για ένα μικρό χωριουδάκι, πολύ κοντά στη λίμνη, γι’ αυτό και προνομιούχο. Εδώ κοντά μάλιστα υπάρχει και πλαζ, η οποία έδωσε όνομά της και σε ταβέρνα- «Πλαζ Λαμπερού»- το κρέας της φημίζεται για τη νοστιμιά του.




Ο Μεσενικόλας είναι επίσης ένα πολύ αγαπητό στους επισκέπτες χωριό με πλούσια ιστορία και φυσική ομορφιά. Περιτριγυρισμένο καθώς είναι από δάση δρυός και καστανιάς, είναι ιδανικό για πεζοπορία και ποδήλατο. Η πλατεία του χωριού περιβάλλεται από αιωνόβια πλατάνια. Εκ των ων ουκ άνευ είναι και μια επίσκεψη στην ταβέρνα Τσαρδάκι, στην ανατολική όχθη της λίμνης. Διατηρεί απαράλλαχτη την αισθητική της από το 1939, όταν λειτουργούσε ως χάνι. Σήμα κατατεθέν της τα σπαρταριστά αρνίσια παϊδάκια.


Πού να σταθείτε για να χαζέψετε τη λίμνη Πλαστήρα




Με τη λίμνη Πλαστήρα να είναι η βασική πρωταγωνίστρια στο τοπίο, η πιο βασική δραστηριότητα εδώ είναι η αναζήτηση του σωστού σημείου για να τη θαυμάσει κανείς. Το φράγμα είναι ένα από αυτά τα σημεία. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή τσιμεντένια κατασκευή που μοιάζει με ένα τόξο που αγκαλιάζει τη λίμνη. Το φράγμα θα σας δώσει τη δυνατότητα να αγναντέψετε όχι μόνο τη λίμνη, αλλά και την πίσω πλευρά του φράγματος. Εξαίσια θέση χαρίζει και η τοποθεσία Μούχα, από όπου θα θαυμάσετε τα φιόρδ της λίμνης και το νησάκι Νιάγκα.




Όλοι συμφωνούν πάντως πως την πιο γοητευτική εικόνα της λίμνης τη χαρίζει το Παρατηρητήριο. Από τη μια μεριά του, η θέα στις δασωμένες πλαγιές και στις επιβλητικές κορυφές των Aγράφων αποκαλύπτουν ένα υπέροχο τοπίο. Στα 1.350 μέτρα όπου βρίσκεται το Παρατηρητήριο, η θέα φτάνει μέχρι τον Όλυμπο. Το κάδρο χωράει πολλά: τη λίμνη σε όλο το μήκος και το πλάτος της, τα σπάνια πουλιά, το αλπικό δάσος αλλά και τις κορυφές των ψηλών βουνών στο βάθος.

exploringgreece.tv