Τα Σκόπια...
αναζητούν εναγωνίως στήριξη από την Σόφια, που έχει δέσει χειροπόδαρα το κρατίδιο απαιτώντας αλλαγές στο Σύνταγμα, τονίζοντας ότι από αυτό εξαρτάται η είσοδο των Σκοπίων στην ΕΕ.
Η Ελλάδα, έχει απεμπολήσει ουσιαστικά το δικό της βέτο με την επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών, λαμβάνοντας ως μοναδικό λάφυρο το όνομα “ Βόρεια Μακεδονία”, το οποίο ουσιαστικά έχουν καταργήσει οι Σκοπιανοί σε πολλά επίπεδα, (Γλώσσα, εθνότητα, ιστορία, οργανώσεις, εμπορικά προϊόντα κά).
Έκκληση του Σκοπιανού ΥΠΕΞ να γίνουν αποδεκτές οι αλλαγές στο σύνταγμα για να επιτρέψουν οι Βούλγαροι την είσοδο στην ΕΕ.
Για τις αλλαγές στο σύνταγμα μίλησε ο αλβανικής καταγωγής ΥΠΕΞ των Σκοπίων, Μπουγιάρ Οσμάνι.
Από την συνέντευξη του προκύπτει ότι ο Οσμάνι κατανοεί ότι πρόκειται για ένα αρκετά ευαίσθητο θέμα, αλλά πιστεύει ότι θα υπάρξει λύση.
"Για περισσότερες από 50 ημέρες δεν έχω εμφανιστεί στα μέσα ενημέρωσης. Το κάνω για να μην παραποιηθούν οι δηλώσεις μου στην Βουλγαρία. Και αυτό συνεχίσει μετά και στη χώρα μας, υπονομεύοντας την όλη διαδικασία. Οι άνθρωποι εδώ είναι πραγματικά απογοητευμένοι. Ρωτούν αν αυτό το έργο έχει σχέση με την ΕΕ.
Δεν είναι τώρα η ώρα για δημόσιο διάλογο στη Βουλγαρία, γιατί η Βουλγαρία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.
Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας. Επομένως, θα περιμένουμε λίγο ακόμα και θα ξεκινήσουμε μια δημόσια συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές ( κατόπιν απαίτησης των Βουλγάρων).
Πιστέψτε με, όταν δημοσιοποιηθούν οι προτάσεις, όταν διαβάσουν το κείμενο, θα ανακουφιστούν πολύ βλέποντας οι συμπατριώτες μας ότι πρόκειται απλώς για τεχνικά πράγματα.
Η βουλγαρική εθνότητα στα Σκόπια θα αναφέρεται στο σύνταγμα της χώρας μας, και νομίζω ότι θα το σκεφτούν όλοι, ακόμα και αυτοί που είναι αντίθετοι!». είπε ο Οσμάνι.
"Θα είναι πολύ κακό αν δεν γίνουν αποδεκτές οι συνταγματικές αλλαγές. Θα είναι κακό για τη χώρα. Εάν δεν εγκριθούν οι συνταγματικές τροποποιήσεις, οι διαπραγματεύσεις θα σταματήσουν. Τότε θα είναι πολύ αργά για οτιδήποτε. Του χρόνου θα γίνουν εκλογές και στην ΕΕ αυτό σημαίνει πρόσθετες επιπλοκές», είπε ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ.
Οι Σκοπιανοί Σλάβοι γείτονες μας, κάνουν ακριβώς ότι ζητήσουν οι Βούλγαροι, οι οποίοι προστατεύουν τα δικά τους συμφέροντα, κάτι που δεν κάναμε εμείς ως χώρα.
Με την άδεια δημιουργίας του συλλόγου “Σλαβομακεδόνων” στην χώρα μας, ανοίγουμε τους ασκούς του Αιόλου, για διεκδικήσεις αλυτρωτικού χαρακτήρα, τις οποίες οι Σκοπιανοί δεν έχουν απαλείψει από το δικό τους σύνταγμα.
Το ζήτημα για την χώρα μας, δεν αφορά μια στρατιωτικού τύπου απειλή από ένα μικρό κρατίδιο, αλλά για την αποδοχή κλοπής της ιστορίας, την οποία κάποιοι θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν στο μέλλον, και στην Δυτική Θράκη για παράδειγμα.
Η ιστορία για “σλαβική, βουλγαρική και ελληνική Μακεδονία”, είναι ένα τρομερά επικίνδυνο αφήγημα από κάποιους ανιστόρητους πολιτικούς, των οποίων το λάθος θα πληρώσουν οι επόμενες ελληνικές γενιές, ίσως πολύ ακριβά, αν δεν κάνουμε κάτι σήμερα ή αύριο.
pentapostagma.gr