Πολλοί γονείς και δάσκαλοι δεν γνωρίζουν τη σοβαρότητα του εκφοβισμού και τις επιπτώσεις του στα παιδιά
Η έρευνα για...
τον εκφοβισμό στο νηπιαγωγείο είναι σχετικά νέα αλλά όσες μελέτες έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε διάφορες χώρες του κόσμου, επισημαίνουν το ίδιο πράγμα: ο σχολικός εκφοβισμός καταγράφει το ίδιο ποσοστό στο νηπιαγωγείο όσο και στις τάξεις του δημοτικού.
Μπορεί να ακούγεται σοκαριστικό, ωστόσο, πολλοί γονείς και δάσκαλοι δεν γνωρίζουν τη σοβαρότητα του εκφοβισμού και τις επιπτώσεις του στα παιδιά σε τόσο νεαρή ηλικία.
Πώς μπορείτε να προστατεύσετε τα παιδιά νηπιακής ηλικίας από τον σχολικό εκφοβισμό
Κάντε συνεχώς ερωτήσεις
Είναι σημαντικό να προσέχετε πολύ καλά τι λέει ή δεν λέει το παιδί όταν το ρωτάτε: «Πώς ήταν η μέρα σου;». Από τον τρόπο που απαντάει ή αποφεύγει να μιλήσει θα καταλάβετε πολλά.
Δώστε προσοχή στην αλλαγή συμπεριφοράς
Αν το νηπιάκι σας ξαφνικά γίνεται νευρικό ή κυκλοθυμικό, σιωπηλό και άτονο, δεν θέλει να πάει στο νηπιαγωγείο και γενικά δεν έχει τη συνηθισμένη του συμπεριφορά, μιλήστε με το νηπιαγωγείο. Συνεχίστε να είστε σε επικοινωνία με την/ον νηπιαγωγό μέχρι να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει μια κανονική συμπεριφορά.
Πάνω απ’ όλα, πιστέψτε στο παιδί σας
Συχνά τα παιδιά όταν πιέζονται ψυχολογικά, αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο. Αν το νήπιο παιδί σας συμπεριφερθεί με τρόπο ασυνήθιστο για τον χαρακτήρα του, ζητήστε να σας πει το γιατί , πριν του επιβάλλεται συνέπειες. Συνήθως υπάρχει κάποιος λόγος που ωθεί ένα παιδία να έχει παράξενη συμπεριφορά. Ακούστε λοιπόν με προσοχή όσα έχει να σας πει.
Ο καλύτερος τρόπος για να νικήσετε τον εκφοβισμό είναι να τον αντιμετωπίσετε
Δεν είναι εύκολο για τον γονιό να εντοπίσει και να βοηθήσει το παιδί του να αντιμετωπίσει έγκαιρα τον σχολικό εκφοβισμό . Απαιτείται εγρήγορση και καθημερινή επικοινωνία τόσο με το σχολικό περιβάλλον όσο και με το μικρό παιδί του. Συζητήστε μαζί του , με απλό και κατανοητό τρόπο, για τους κανόνες του νηπιαγωγείου, τα δικαιώματα που έχουν όλα τα παιδιά αλλά και τις υποχρεώσεις.