Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου: Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ING2 - ΒΙΝΤΕΟ


Στην παρέμβασή της, στη σημαντική αυτή συνεδρίαση, η βουλευτής παρατήρησε ότι οι εξωτερικές παρεμβάσεις στις δημοκρατικές διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και οι εκλογικές, γίνονται όλο και πιο συχνές αλλά και πιο εξελιγμένες, λόγω της τεχνολογικής επανάστασης και της ταχύτατης διάχυσης της πληροφορίας.

Παραπληροφόρηση... 


 

στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, χειραγώγηση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους αλγόριθμους, κυβερνοεπιθέσεις και άλλες υβριδικού τύπου επιθέσεις, είναι ορισμένες από αυτές.

Το φαινόμενο αυτό, σημείωσε, απειλεί ευθέως τις οικουμενικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπονομεύει τις ίδιες τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες, καθώς δε νοείται δημοκρατία χωρίς σωστά πληροφορημένο εκλογικό σώμα.

Δεδομένων των παραπάνω, συνέχισε, είναι αναγκαίο να υπάρξει μία συντονισμένη στρατηγική, με διαλειτουργικότητα και συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και της ΕΕ, ώστε να δημιουργηθεί ένας κατάλληλος μηχανισμός σε τρεις πυλώνες: την πρόληψη, την ανίχνευση και την αντιμετώπιση τέτοιου είδους επιθέσεων.   

Καθοριστικό ρόλο θα πρέπει να έχουν εξιδεικευμένοι επιστήμονες και προσωπικό με ειδικές τεχνολογικές γνώσεις, ενώ κρίσιμη είναι και η εκπαίδευση των πολιτών, από τη σχολική ακόμα ζωή. 


Ακολουθεί βίντεο με ολόκληρη την τοποθέτησή της: