Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Δημητσάνα: Tο χωριό που τροφοδοτούσε μπαρούτι την Επανάσταση του 1821 - ΒΙΝΤΕΟ


Η Δημητσάνα λόγω της δυσπρόσιτης και οχυρής της θέσης δεν γνώρισε στην ουσία οθωμανική κατάκτηση
 
Η Δημητσάνα είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Πρόκειται για... 
 
 
την αρχαία Τεύθιδα, μια πόλη που ξέρουμε ότι ήταν ήδη πολύ κραταιά στα ομηρικά χρόνια, μιας και θεωρείται ότι έστειλε δικό της στρατιωτικό σώμα στην τρωικό πόλεμο!

Είναι ένας θαυμάσια διατηρημένος παραδοσιακός οικισμός, με πετρόκτιστα πανέμορφα σπίτια και εκπληκτική φύση να την περιβάλλει. Η Δημητσάνα πυργώνεται στα 1080 μέτρα στην καρδιά της Γορτυνίας, της οποίας και είναι πρωτεύουσα.

Αμφιθεατρικά χτισμένη, με πανέμορφα καλντερίμια, απέραντη θέα και σπουδαία ιστορία είναι μια περιοχή που κρατάει το χρώμα της χωρίς να έχει αλλοιωθείς το πέρασμα του χρόνου. Απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και είναι ένας λατρεμένος προορισμός για τους ταξιδιώτες. Καθώς το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου είναι πολύ κοντά, οι λάτρεις των χειμερινών αθλημάτων διαλέγουν την Δημητσάνα για την διαμονή τους.

Η ιστορία

Η αρχαία Τεύθις υπήρξε σημαντικότατη αρκαδική πόλη, με μεγάλο πλούτο και σπουδαία ακρόπολη. Τα τείχη της ακρόπολης σώζονται ακόμα. Η αρκαδική επικράτεια θεωρείται από τους ιστορικούς ένα λίκνο της ζωής, καθώς ο Αριστοτέλης μαρτυράει ότι η Αρκαδία έχει κατοίκους «προσέληνους», δηλαδή που υπάρχουν πριν την σύλληψη της Σελήνης στην τροχιά της γης! Ο δε ποιητής Άσιος τους ονομάζει ομοτράπεζους των θεών, με την έννοια ότι είχαν ήδη πολιτισμό πριν «αναχωρήσουν» οι θεοί από την γήινη σφαίρα!

Η Δημητσάνα λόγω της δυσπρόσιτης και οχυρής της θέσης δεν γνώρισε στην ουσία οθωμανική κατάκτηση. Έτσι στα «χρόνια των συγχύσεων», από τον 15ο έως τον 18ο αιώνα γνώρισε απίστευτη πνευματική ακμή και η βιβλιοθήκη της θεωρείται από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

Η σχέση της Δημητσάνας με τις πάμπολλες μονές που την περιβάλλουν και με σπουδαίους εκκλησιαστικούς πατέρες δημιούργησαν την περιβόητη Σχολή της Δημητσάνας, τον 18ο αιώνα, με την σταθερή εποπτεία και στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Για την συμμετοχή της Δημητσάνας στον αγώνα, ο Κολοκοτρώνης έγραψε: “Μπαρούτι είχαμε, έκαμνε η Δημητσάνα. Του μπαρουτιού την υπόθεση την είχαν πάρει απάνου τους τ’αδέλφια Σπηλιωτόπουλοι και δια να δουλεύουν το μπαρούτι επαίρναμε Δημητζανίτες στο στρατόπεδο”.