Η αποθήκευση των χειμερινών ενδυμάτων παραμένει, για τις περισσότερες από εμάς, μια εξαιρετικά αγχωτική εργασία. Για...
να κάνουμε τη διαδικασία, όσο γίνεται πιο απλή, οι 6 προτάσεις που ακολουθούν, βοηθούν να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, γρήγορα και απλά, αλλά και να κρατήσουμε τον σκόρο μακριά… Τέρμα οι σκοτούρες!
1. Εν αρχή, η οργάνωση
Βγάζοντας από την ντουλάπα όλα τα χειμωνιάτικα ρούχα, τα χωρίζουμε άμεσα σε τρεις σωρούς: Στον πρώτο, στοιβάζουμε όσα ρούχα χρειάζονται πλύσιμο. Στον δεύτερο, εκείνα που χρειάζονται στεγνό καθάρισμα. Στον τρίτο, αυτά που έχουμε βαρεθεί και πρόκειται να χαρίσουμε.
Δεν ξεχνάμε να τοποθετήσουμε χωριστά τους σκούφους, τα καπέλα, τα κασκόλ και τα γάντια. Τέλος, πετάμε όσα είναι κατεστραμμένα ή παλιομοδίτικα. Μετά από αυτό, με την ηλεκτρική σκούπα μπορούμε να καθαρίσουμε στα γρήγορα την ντουλάπα, τα ράφια και τα συρτάρια μας και να τα περάσουμε με ένα υγρό πανάκι.
2. Η σημασία του πλυσίματος
Είναι σημαντικό να πλύνουμε όλα μας τα ρούχα, πριν τα φυλάξουμε. Εκτός από το σκόρο, διάφορα ακόμα μικροζωύφια μπορούν να τα καταστρέψουν, ενώ ακόμα και μερικοί αόρατοι λεκέδες είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστούν, έπειτα από 6 μήνες κάνοντας την κατάσταση ακόμα χειρότερη.
Επίσης, ας μην ξεχνάμε πως ο ιδρώτας, τα υπολείμματα τροφών και τα έλαια του σώματος είναι σκόπιμο να απομακρυνθούν από τα ρούχα μας. Απόλυτα καθαρά, με τον αέρα της φρεσκάδας και με την κατάλληλη προστασία θα διατηρηθούν όμορφα και ακέραια έως την επόμενη σεζόν.
3. Προσοχή στα πλεκτά
3. Προσοχή στα πλεκτά
Τα πλεκτά πουλόβερ, αλλά και κάθε ρούχο που αποτελείται από φυσικές ίνες είναι καλό να μην τοποθετούνται σε πλαστικές σακούλες. Η αεροστεγής φύλαξη διατηρεί την υγρασία και σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί μούχλα, μύκητες, κιτρινίλες ή μια άκρως ενοχλητική μυρωδιά.
Για να αποφύγουμε κάθε τέτοια πιθανότητα, τα αποθηκεύουμε σε καθαρές μαξιλαροθήκες, τυλίγουμε καθένα από αυτά με φύλλα πακεταρίσματος (ριζόχαρτο), και προσέχουμε να τοποθετήσουμε στο κάτω μέρος τα πιο βαριά και προς τα επάνω τα πιο ελαφριά.
4. Τα πολύτιμα και ευαίσθητα
Τα φορέματα, τα παλτά, τα ρούχα από μετάξι και τα δερμάτινα χρειάζονται ειδική μεταχείριση, για να διατηρηθούν σε άψογη κατάσταση. Φροντίζουμε λοιπόν, να κλέψουμε λίγο χώρο στην ντουλάπα μας, ώστε να τα κρεμάσουμε σε ξύλινες κρεμάστρες.
Τα σκεπάζουμε με βαμβακερές θήκες ή τα τυλίγουμε με παλιά, καθαρά σεντόνια πιάνοντάς τα με καρφίτσες. Αποφεύγουμε τις κοινές πλαστικές θήκες για όλη αυτήν την κατηγορία και ειδικά, για όσα έχουν περάσει από στεγνό καθάρισμα, καθώς το πλαστικό σε συνδυασμό με τα χημικά είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσουν υγρασία και στη συνέχεια κιτρινίλες!
5. Το ιδανικό σημείο
Εκτός από τα ρούχα που θα κρεμάσουμε στην ντουλάπα μας, τα υπόλοιπα είναι απαραίτητο να φυλαχθούν σε ένα δροσερό, σκοτεινό και καλά αεριζόμενο χώρο, όπως κάτω από το κρεβάτι ή σε ένα δωμάτιο.
Εάν πρέπει να τα αποθηκεύσουμε στο υπόγειο, τότε είναι σκόπιμο να τα τοποθετήσουμε σε ένα κασόνι, το οποίο θα ντύσουμε εσωτερικά με το πλαστικό υλικό με τις φουσκαλίτσες. Το τοποθετούμε πάνω σε ένα-δυο τούβλα, ώστε να δημιουργήσουμε απόσταση από το πάτωμα και χρησιμοποιούμε έναν αποξηραντή, για να απορροφά την υγρασία.
Γενικά, αποφεύγουμε τη φύλαξη των ρούχων σε σοφίτες, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες που δημιουργούνται σε τέτοιους χώρους βάζουν σε κίνδυνο τις υφές τους.
6. Κρατάμε τα παράσιτα μακριά
Για να κρατήσουμε μακριά από τα αποθηκευμένα ρούχα μας κάθε είδους παράσιτου, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις ειδικές προτάσεις της αγοράς ή να καταφύγουμε σε φυσικές λύσεις.
Η λεβάντα και ο κέδρος είναι μια πολύ καλή λύση, αρκεί να τα τοποθετήσουμε σε σακουλάκια, ώστε να μην έρχονται σε άμεση επαφή με τα υφάσματα. Κάθε δύο με τρεις μήνες ελέγχουμε την σύστασή τους, είτε ανανεώνοντάς τα, είτε τρίβοντας τα ελαφρά, ώστε να ενεργοποιήσουμε και πάλι την απωθητική τους δράση. Στα έτοιμα σκευάσματα αντιπαρασιτικών αναγράφεται στη συσκευασία και η διάρκεια ζωής τους.
Από την Άντζελα Μολφέτα