Η σαλάτα ως αναπόσπαστο μέρος της ισορροπημένης διατροφής, λόγω της αφθονίας λαχανικών που περιέχει, τα οποία με την σειρά τους είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αποτελεί ευεργετικό για την υγεία και σιλουέτα γεύμα, αφού...
Βέβαια μια σαλάτα μπορεί να θεωρείται εξ ‘ορισμού υγιεινή επιλογή, στην πραγματικότητα όμως τα υλικά τα οποία την συνθέτουν είναι αυτά που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια οι έξτρα προσθήκες που θα επιλέξεις να εμπλουτίσεις γευστικά τα φρέσκα λαχανικά ή/και φρούτα είναι αυτές που είτε θα προσθέσουν βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες, ωφέλημα λίπη και εκλεκτούς υδατάνθρακες, είτε επιπλέον θερμίδες, λιπαρά, νάτριο και ζάχαρη.
Πότε μια σαλάτα δεν είναι υγιεινή επιλογή;
Όταν περιέχει κρεμώδες dressing
Η σάλτσα Καίσαρα, η σως μουστάρδας, μαγιονέζας, του Σεφ καθώς και όλες εκείνες που περιέχουν στην βάση τους τυρί ή κρέμα γάλακτος, εντάσσονται στην κατηγορία των ανθυγιεινών dressings, αφού είναι εμπλουτισμένες με κορεσμένα λιπαρά και νάτριο. Μόλις δύο κουταλάκια του γλυκού από τις παραπάνω σως μπορεί να προσθέσει στην σαλάτα σου έως και 150 θερμίδες.
Όταν περιέχει παναρισμένο κοτόπουλο
Μια πράσινη σαλάτα με λίγα κομμάτια κοτόπουλο προφανώς και μπορεί να ενταχθεί στα light γεύματα που επιλέγεις για το lunch break ή το βραδινό σου, όταν όμως η "αθώα" αυτή προσθήκη πρωτεΐνης μαγειρεύεται στο τηγάνι με έξτρα πανάρισμα για πιο τραγανό και απολαυστικό αποτέλεσμα, τότε αυτομάτως τα λαχανικά σου επιβαρύνονται με μπόλικες, περιττές θερμίδες που συνήθως προκαλούν εξάρτηση και συχνότερα τσιμπολογήματα μέσα στην μέρα. Το ψητό στήθος κοτόπουλου ή το φιλέτο ψαριού δεν είναι μόνο υγιεινές επιλογές αλλά και αληθινά νόστιμες.
Όταν περιέχει κρουτόν ή έξτρα τυρί
Προφανώς και μπορείς να προσθέσεις λίγα flakes παρμεζάνας στην πράσινη σαλάτα με ρόκα και ρόδι που μόλις ετοίμασες, όμως φρόντισε να παραλείψεις τις υπερβολές στην ποσότητα του γαλακτοκομικού τυριού, όπως επίσης και το κρουτόν. Οι τραγανές αυτές μικροσκοπικές μπουκίτσες αποτελούνται από "απλούς" υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε σάκχαρα και πτωχοί σε φυτικές ίνες.
Όταν περιέχει αποξηραμένα φρούτα και επεξεργασμένους ξηρούς καρπούς
Οι επεξεργασμένοι ξηροί καρποί παρασκευάζονται συνήθως με μεγάλες ποσότητες λαδιού, ζάχαρης και νατρίου, ώστε να εμπλουτίζονται γευστικά. Οι παραπάνω προσθήκες ωστόσο στα ωμά αμύγδαλα, κάσιους, φουντούκια, φιστικιά κ.α. προσδίδουν έξτρα θερμίδες στο γεύμα, ενώ τα αποξηραμένα φρούτα, λόγω της απώλειας νερού και όγκου στερούνται ωφέλημα συστατικά έναντι των φρέσκων επιλογών.