Τρίτη 30 Μαΐου 2023

ΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΑΜΜΟΣ η συμμετοχή στις «εκλογές» της 25ης Ιουνίου


Εκτός από τα ποσοστά και τις ψήφους, η συμμετοχή αποτελεί την τρίτη καθοριστική παράμετρο για τα αποτελέσματα των νέων εκλογών στις 25 Ιουνίου. Και μολονότι μεσολαβούν σχεδόν τέσσερις εβδομάδες έως την ώρα της κάλπης, αυτό το σκέλος δείχνει να αποτελεί μέχρι στιγμής τη (μεγαλύτερη) κινούμενη άμμο…

 
Η άμμος αυτή «κινείται» ακόμη πιο πολύ, σύμφωνα με όσα παρατηρούν οι αναλυτές των κομματικών επιτελείων κατά τις πρώτες μετεκλογικές ημέρες, διότι δεν έχει προϋπάρξει μεταπολιτευτικά ανάλογο φαινόμενο τέτοιων επαναληπτικών εκλογών.

Κατ’ αρχάς, οι απανωτές αναμετρήσεις που σημειώθηκαν την περίοδο 1989-1990 εν μέσω σκανδάλου Κοσκωτά κλπ αποτελούν μια εξαίρεση καθώς είχαν πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενώ την εποχή εκείνη ήταν επίσης πολύ ισχυρός ο δικομματισμός.

Η δεύτερη φορά που έγιναν «κολλητά» διπλές εκλογές ήταν το 2012. Τότε όμως είχαμε μια (απρόσμενη για πολλούς) κατάρρευση του δικομματισμού λόγω των μνημονίων αφού ακόμη και η ΝΔ, υπό τον Αντώνη Σαμαρά, βρέθηκε κάτω από το 20% ενώ το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ εξαϋλώθηκε. Έτσι, στις κάλπες που ακολούθησαν ένα μήνα αργότερα υπήρξε συσπείρωση δυνάμεων και σχετική αύξηση της συμμετοχής.

Ακόμη και το 2015, μεταξύ των πρώτων και δεύτερων εκλογών μεσολάβησαν οκτώ ολόκληροι μήνες μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου…

Αυτή λοιπόν είναι η πρώτη φορά, όπως επισημαίνεται, που πάμε σε αλυσιδωτές εκλογές μέσα σε διάστημα μόνο μερικών εβδομάδων όχι μόνο μέσα σε συνθήκες πολιτικής κανονικότητας αλλά και με το πρώτο κόμμα να έχει σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ με αύξηση ποσοστών και ψήφων από τις προηγούμενες κάλπες.

Έτσι λοιπόν ουδείς στην πραγματικότητα μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα πώς θα «λειτουργήσει» ως προς την συμμετοχή του το εκλογικό σώμα σε ένα σχεδόν μήνα και με δεδομένο επίσης ότι θα έχει ξεκινήσει και το καλοκαίρι.

Μπορεί μάλιστα όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί να έχουν βγει πάλι στις ρούγες καλώντας τους ψηφοφόρους τους να «ξαναπάνε» στις κάλπες, αλλά οι πρώτες ενδείξεις καταγράφουν μια σχετική …αδιαφορία.

Επίσης, όπως καταγράφεται, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζουν έναν σχεδόν αντίστοιχο κίνδυνο…

Ο κ. Μητσοτάκης, όσο κι αν «φωνάζει» ότι οι νέες κάλπες είναι άδειες, έχει μπροστά του την εδραιωμένη πεποίθηση ότι η ΝΔ έχει την αυτοδυναμία στην τσέπη, κάτι που τροφοδοτεί εκ των πραγμάτων την πιο χαλαρή διάθεση στους ψηφοφόρους. Άλλωστε, αυτή τη φορά δεν υπάρχει ο «σταυρός» άρα εκ των πραγμάτων θα έχουν και μειωμένο κίνητρο οι βουλευτές να «τρέξουν» περισσότερο. Παρά τις …πιέσεις που εξαπολύει η Πειραιώς.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει την ηττοπάθεια που -όσο κι αν την ξορκίζει δημοσίως η Κουμουνδούρου- ημέρα με την ημέρα κατατρώει πια το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, επηρεάζοντας αρνητικά και τη συμμετοχή...

Ο ΚΟΡΙΟΣ