Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ: Καλά και χρήσιμα, αλλά η προχειρότητα μπορεί να είναι επικίνδυνη...


Είναι πραγματικά στενάχωρο και κουραστικό να αναγκάζεσαι να επισημαίνεις ξανά και ξανά τα αυτονόητα.

Η προχειρότητα, η επιπολαιότητα, η αδιαφορία για τις διαδικασίες, υποτιμά τον Δημότη.

Είναι... 


 

η δεύτερη φορά τις τελευταίες μέρες, που έρχεται σε γνώση μου περιστατικό τραυματισμού Δημότη κατά τη χρήση των υπαίθριων οργάνων γυμναστικής που πρόσφατα εγκατέστησε ο Δήμος.

Ακολούθησε μία πρώτη μικρή έρευνα, και το αποτέλεσμα ήταν αποκαλυπτικό:

Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις έχουν από χρόνια εγκαταστήσει παρόμοιες υποδομές κοινής χρήσης στις οποίες χωρίς εξαίρεση είναι αναρτημένες ταμπέλες με αναλυτικές πληροφορίες για την ασφαλή χρήση, τους πιθανούς κινδύνους, την ταυτότητα του κατασκευαστή και βέβαια τον αριθμό πιστοποίησης με την οποία είναι βάση του νόμου υποχρεωτικό να συμμορφώνονται.

Κάτι που ισχύει άλλωστε και για τις παλαιότερες αντίστοιχες εγκαταστάσεις στο δικό μας Πάρκο (επισυνάπτονται αντίστοιχες φωτογραφίες).

 



  



Αντίθετα, στα όργανα που πρόσφατα εγκαταστάθηκαν στις περιοχές των Ευαγγελικών και του Α’ΔΑΚ, ουδεμία τέτοια σήμανση υπάρχει. Κάποια από αυτά, αν και πολύ πρόσφατα κατασκευασμένα, είναι σε ορισμένα σημεία σπασμένα, καταπονημένα ήδη από τη χρήση και πρόχειρα επισκευασμένα (φωτο). 

 




Το αποτέλεσμα; Όπως ανέφερα πιο πάνω, μόνο τις τελευταίες μέρες με ενημέρωσαν φίλοι για δύο περιστατικά ελαφρών -ευτυχώς προς το παρόν- τραυματισμών.

Είμαι υποχρεωμένος λοιπόν να απευθυνθώ και πάλι προς την Δημοτική μας αρχή:

-Έχουν τα όργανα κοινής χρήσης που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα στα Ευαγγελικά και στο Α’ΔΑΚ την πιστοποίηση ασφαλείας όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία;

-Ποιος είναι ο κατασκευαστής και ποιος είναι αυτός που έχει την ευθύνη σε περίπτωση αστοχίας και ενδεχόμενου σοβαρού τραυματισμού κάποιου χρήστη;

Στην πραγματικότητα, τα ερωτήματα αφορούν την ουσία και όχι τους τύπους. Εάν πράγματι η Δημοτική αρχή ενήργησε αγνοώντας τις διαδικασίες, δεν πρόκειται για τυπική παράλειψη, αλλά για προχειρότητα και αδιαφορία που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα ανυποψίαστων χρηστών.

Μιχάλης Γεωργιάδης
Δημοτικός Σύμβουλος Ελάσσονος
Αντιπολίτευσης
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος ΄΄ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ΄΄