Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Πόσο διαρκεί το ωμό και πόσο το μαγειρεμένο κοτόπουλο στο ψυγείο;


Το κοτόπουλο θεωρείται βασικό κρέας σε πολλά νοικοκυριά. Ωστόσο, αυτή η υγιεινή και νόστιμη πηγή πρωτεΐνης έχει υψηλό κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης. Αυτός... 

 
είναι ο λόγος για τον οποίο η προετοιμασία, η αποθήκευση και το μαγείρεμα, πρέπει να γίνονται σωστά, διαφορετικά, θα μπορούσε να γίνει πηγή τροφικής ασθένειας.

Η αποθήκευση στο ψυγείο σας είναι βολική, αλλά πολλοί άνθρωποι μπορεί να αναρωτιούνται πόσο καιρό μπορούν να το φυλάξουν με ασφάλεια.

Πόσο διαρκεί το κοτόπουλο στο ψυγείο;

Όπως αναφέρει στο healthline.com, η διατολόγος Amy Richter, RD, το ωμό κοτόπουλο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο σας περίπου 1-2 ημέρες. Το ίδιο ισχύει για την ωμή γαλοπούλα και άλλα πουλερικά. Αντιθέτως το μαγειρεμένο κοτόπουλο μπορεί να κρατήσει στο ψυγείο περίπου 3-4 ημέρες.

Η αποθήκευση του κοτόπουλου στο ψυγείο βοηθά στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των βακτηρίων, καθώς τα βακτήρια τείνουν να αναπτύσσονται πιο αργά σε θερμοκρασίες κάτω των 4°C.

Επιπλέον, εξηγεί η Richter, το ωμό κοτόπουλο αποθηκεύεται καλύτερα σε δοχείο στεγανό για να αποφευχθεί η διαρροή των χυμών του και η μόλυνση άλλων τροφίμων. Το μαγειρεμένο κοτόπουλο πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο.

Εάν πρέπει να αποθηκεύσετε το κοτόπουλο για περισσότερο από μερικές ημέρες, είναι καλύτερο να το αποθηκεύσετε στην κατάψυξή σας.

Τα ωμά κομμάτια κοτόπουλου μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη έως και 9 μήνες, ενώ ένα ολόκληρο κοτόπουλο μπορεί να καταψυχθεί έως και 1 χρόνο. Το μαγειρεμένο κοτόπουλο μπορεί να αποθηκευτεί στην κατάψυξη για 2-6 μήνες
Πώς να καταλάβετε εάν το κοτόπουλο έχει χαλάσει

Εάν έχετε αφήσει το κοτόπουλο στο ψυγείο για περισσότερες από μερικές ημέρες, υπάρχει πιθανότητα να έχει χαλάσει.

Αλλαγές στο χρώμα

Το ωμό και μαγειρεμένο κοτόπουλο που έχει αρχίσει να παίρνει ένα γκριζοπράσινο χρώμα έχει χαλάσει. Οι κηλίδες γκρι-πράσινης μούχλας υποδηλώνουν ανάπτυξη βακτηρίων.

Μυρωδιά

Τόσο το ωμό όσο και το μαγειρεμένο κοτόπουλο εκπέμπουν μια όξινη μυρωδιά που μοιάζει με αμμωνία καθώς γίνεται άσχημη. Ωστόσο, αυτό το άρωμα μπορεί να είναι δύσκολο να το παρατηρήσετε εάν το κοτόπουλο έχει μαριναριστεί με σάλτσες, βότανα ή μπαχαρικά.

Υφή

Το κοτόπουλο που έχει γλοιώδη υφή έχει χαλάσει. Το ξέπλυμα του δεν θα καταστρέψει τα βακτήρια. Αντίθετα, κάτι τέτοιο μπορεί να μεταδώσει τα βακτήρια από τα πουλερικά σε άλλα τρόφιμα, σκεύη και επιφάνειες, προκαλώντας διασταυρούμενη μόλυνση.

Για να εντοπίσετε αν έχει χαλάσει, ελέγξτε την ημερομηνία αγοράς και λήξεως εαν είναι συσκευασμένο και αναζητήστε σημάδια αλλοίωσης όπως αλλαγές στη μυρωδιά, την υφή και το χρώμα.
Κίνδυνοι από την κατανάλωση χαλασμένου κοτόπουλου

Αν υποψιάζεστε ότι είναι χαλασμένο, μην το φάτε. Είναι πάντα καλύτερο να το πετάτε, λέει η Richter, καθώς έχει υψηλό κίνδυνο να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Μπορεί να είναι μολυσμένο με βακτήρια όπως το Campylobacter, η Salmonella κ.α.

Κανονικά, αυτά τα βακτήρια εξαλείφονται όταν το μαγειρεύετε καλά. Ωστόσο, πρέπει να αποφύγετε να μαγειρεύετε και να τρώτε χαλασμένο κοτόπουλο. Αν και το ζέσταμα ή το μαγείρεμα μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια της επιφάνειας, δεν θα εξαλείψει ορισμένες από τις τοξίνες που παράγονται από τα βακτήρια, οι οποίες μπορεί να σας προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση εάν τα φάτε.

Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα και μερικές φορές επικίνδυνα συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό, ρίγη, ναυτία, έμετο, διάρροια και αφυδάτωση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σοβαρή τροφική δηλητηρίαση μπορεί να απαιτήσει νοσηλεία στο νοσοκομείο και ακόμη και να οδηγήσει σε θάνατο.

 healthstories.gr