Πολλοί γονείς και ειδικότερα γιαγιάδες και παππούδες, θεωρούν πως η συχνή κατανάλωση κρέατος αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Πράγματι, το κρέας, θα πρέπει να περιλαμβάνεται...
στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο ενός παιδιού, αφού είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνη Β12, σίδηρο και ψευδάργυρο, συστατικών που είναι κρίσιμο να προσλαμβάνονται σε επαρκείς ποσότητες κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.
Από την άλλη όμως, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως το κόκκινο κρέας (βοδινό-μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι), έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία όταν υπερκαταναλώνονται ασκούν επιβαρυντική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα και συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών, όπως η δυσλιπιδαιμίες, ακόμη και σε μικρές ηλικίες. Παράλληλα, ακόμη πιο επιβλαβής φαίνεται να είναι η υψηλή κατανάλωση παρασκευασμάτων επεξεργασμένου κρέατος, όπως τα αλλαντικά, που έχουν συσχετισθεί με τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. Συνεπώς, οι γονείς θα πρέπει να θυμούνται πως δεν είναι απαραίτητο τα παιδιά να καταναλώνουν κόκκινο κρέας καθημερινά, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους. Πιο συγκεκριμένα, συστήνεται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος να μην υπερβαίνει τις 1-2 φορές την εβδομάδα. Εναλλακτικά, πλούσιες πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνης Β12 και σιδήρου είναι τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά, που θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνονται στο εβδομαδιαίο μενού της οικογένειας.
Από την άλλη όμως, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως το κόκκινο κρέας (βοδινό-μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι), έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία όταν υπερκαταναλώνονται ασκούν επιβαρυντική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα και συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών, όπως η δυσλιπιδαιμίες, ακόμη και σε μικρές ηλικίες. Παράλληλα, ακόμη πιο επιβλαβής φαίνεται να είναι η υψηλή κατανάλωση παρασκευασμάτων επεξεργασμένου κρέατος, όπως τα αλλαντικά, που έχουν συσχετισθεί με τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. Συνεπώς, οι γονείς θα πρέπει να θυμούνται πως δεν είναι απαραίτητο τα παιδιά να καταναλώνουν κόκκινο κρέας καθημερινά, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους. Πιο συγκεκριμένα, συστήνεται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος να μην υπερβαίνει τις 1-2 φορές την εβδομάδα. Εναλλακτικά, πλούσιες πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνης Β12 και σιδήρου είναι τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά, που θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνονται στο εβδομαδιαίο μενού της οικογένειας.