Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Τραγωδία: Νεκρή 19χρονη έγκυος που περίμενε ασθενοφόρο για ώρες -Διατάχθηκε ΕΔΕ από το ΕΚΑΒ


 Μια 19χρονη έγκυος στη... 

 
Νέα Μάκρη, έχασε τη ζωή της την Τρίτη 6 Ιουνίου, με τους συγγενείς της να καταγγέλλουν πως περίμενε για αρκετές ώρες το ασθενοφόρο.
Πιο συγκεκριμένα, η νεαρή γυναίκα μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας Νέας Μάκρης όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος, τόσο της ίδιας όσο και του μωρού που κυοφορούσε

Όπως έγινε γνωστό, το πρωί της Τρίτης, η 19χρονη παραπονέθηκε στον σύζυγό της και στους συγγενείς της για έντονους πόνους στην κοιλιά. Επειδή το ζευγάρι δεν είχε αυτοκίνητο, καλούσαν από το πρωί στις 08:30 το ΕΚΑΒ για να την διακομίσει στο νοσοκομείο. Τελικά, το ασθενοφόρο έφτασε στις 13:00, όπως καταγγέλλουν οι συγγενείς της.

Μάλιστα, οι άνθρωποί της, αναφέρουν ότι όταν μπήκε η 19χρονη στο ασθενοφόρο ήταν ακόμη ζωντανή και πιστεύουν ότι είχε τις αισθήσεις της, όταν έφτασε στο κέντρο υγείας. Παράλληλα διερωτώνται γιατί μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας και όχι σε κάποιο νοσοκομείο της Αθήνας, από την στιγμή που η κατάστασή της ήταν σοβαρή.

Από το κέντρο υγείας Νέας Μάκρης υποστηρίζουν ότι η κοπέλα ήταν ήδη νεκρή όταν έφθασε εκεί. Το ασθενοφόρο όντως την παρέλαβε στις 13:38 με τους διασώστες να τη διασωληνώνουν στον δρόμο προς το κέντρο υγείας χωρίς όμως να καταφέρουν να τη σώσουν. Η κοπέλα κατά την άφιξη της στο κέντρο υγείας εμφάνισε μυδρίαση, δηλαδή έντονη διαστολή της κόρης του ματιού κάτι που δείχνει ότι πιθανότατα υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η πρώτη κλήση που δέχθηκε το ΕΚΑΒ για το συμβάν στη Νέα Μάκρη με την έγκυο γυναίκα ήταν στις 11:00. Όμως, το περιστατικό δεν θεωρήθηκε υψηλής προτεραιότητας. Ακολούθησε δεύτερη κλήση, μιάμιση ώρα αργότερα, κατά την οποία υπήρξε ενημέρωση ότι η κοπέλα γεννάει.

Τότε σύμφωνα με το ρεπορτάζ ξεκίνησε κινητή μονάδα από την Αρτέμιδα με γιατρό, η οποία έφθασε 20 λεπτά αργότερα. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η 19χρονη έγκυος είχε ήδη καταλήξει.

Τα ακριβή αίτια του θανάτου της, αναμένεται να διευκρινιστούν μετά τη νεκροψία- νεκροτομή.

Διατάχθηκε ΕΔΕ από το ΕΚΑΒ και την 1η ΥΠΕ

Στο μεταξύ, ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ), με κατεπείγοντα χαρακτήρα έχει διαταχθεί από το ΕΚΑΒ και από την 1η ΥΠΕ, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες και η τήρηση των πρωτοκόλλων από το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του περιστατικού με την 19χρονη έγκυο που έχασε τη ζωή της και οι συγγενείς της αποδίδουν την τραγική κατάληξη στην καθυστέρηση του ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, «οι καθυστερήσεις του ΕΚΑΒ στην Αττική είναι καθημερινό φαινόμενο. Επιχειρούν 40 περίπου ασθενοφόρα πρωί και απόγευμα και 25-28 το βράδυ, λόγω έλλειψης προσωπικού και διαθεσιμότητας οχημάτων. Χρειάζονται τουλάχιστον τα διπλάσια για να υπάρχει άμεση ανταπόκριση σε όλα τα περιστατικά».

Το ΕΚΑΒ διέταξε ήδη ΕΔΕ για το θέμα, ενώ Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το συμβάν θα κάνει και η Υγειονομική Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής.